In een eerdere column schreef ik dat door de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) het arbeidsrecht ingrijpend is gewijzigd. In de praktijk zijn werkgevers en werknemers nog steeds bezig hun weg te vinden in deze nieuwe wet- en regelgeving. Een belangrijke wijziging is dat iedere werknemer die twee jaar of langer in dienst is bij dezelfde werkgever en wiens arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, in principe recht heeft op een zogenaamde ‘transitievergoeding’.
Maar wat nu als sprake is van een werknemer die twee jaar ziek is geweest en ten aanzien van wie de loondoorbetalingsverplichting is geëindigd? Heeft deze werknemer dan ook nog recht op de transitievergoeding bij beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst? Het antwoord op deze vraag is: ja. Veel werkgevers vinden dit echter te gortig. Een werkgever kan er echter voor kiezen om een dergelijke arbeidsovereenkomst niet te beëindigen, maar om deze ‘slapend’ te houden. Er bestaat immers geen verplichting voor de werkgever om deze arbeidsovereenkomst te beëindigen. Wel bestaat dan het risico dat later passend werk beschikbaar komt. Dit zal dan aan deze werknemer moeten worden aangeboden. Ook kan de werknemer op eigen initiatief om terugkeer tot de werkvloer verzoeken, als hij voldoende is hersteld. Het in stand laten van een arbeidsovereenkomst, louter met het doel om geen transitievergoeding te hoeven betalen, is om die reden soms minder gewenst.
Onder meer om aan deze gekunstelde praktijk een eind te maken, heeft de wetgever aangegeven dat hij van plan is om een aantal wijzigingen aan te brengen in de Wwz. Concreet is het plan om werkgevers een vergoeding te bieden wanneer een zieke werknemer na twee jaar aanspraak maakt op een transitievergoeding. Werkgevers: wakker worden dus, deze problemen zijn te voorkomen!
Mr. M.G. Spijker | Advocaat
GH advocaten
T 0485 56 16 46
E mspijker@ghadvocaten.nl
W www.ghadvocaten.nl