In de relatie tussen werkgever en werknemer kunnen zich allerhande complicaties en strubbelingen voordoen. Een ervan is de situatie dat een werknemer zich door ziekte niet in staat acht zijn overeengekomen werkzaamheden te verrichten. Uiteraard dient de werknemer dit dan tijdig en op de voorgeschreven wijze te melden aan zijn werkgever.
Hoe vervolgens te reageren als werkgever? Zeker bij twijfel omtrent de ziekmelding is het op de eerste plaats verstandig om zo spoedig mogelijk door de bedrijfsarts (Arbo-arts) te laten vaststellen of de betreffende werknemer inderdaad ziek is. Een werkgever kan dit immers zelf niet vaststellen.
Is de bedrijfsarts van oordeel dat de werknemer niet ziek is, dan doet de werkgever er verstandig aan de werknemer expliciet en schriftelijk op te roepen om zijn bedongen werkzaamheden bij eerste gelegenheid te komen hervatten en de werknemer er daarbij tevens op te wijzen dat door de werknemer in deze situatie alleen aanspraak kan worden gemaakt op loonbetaling indien de werknemer zijn bedongen werkzaamheden daadwerkelijk verricht. Is de werknemer (of de werkgever) het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts, dan bestaat er voor beiden de mogelijkheid een deskundigenoordeel (‘second opinion’) aan te vragen bij de verzekeringsarts, verbonden aan het UWV.
Aan het deskundigenoordeel van het UWV wordt in de praktijk veel waarde gehecht. Een rechter is echter niet gebonden aan dit oordeel. Hij kan van dit oordeel afwijken, bijvoorbeeld omdat er nieuwe medische informatie naar voren is gekomen. Mocht u te maken krijgen met een zieke werknemer, vraagt u
dan, zeker bij complicaties, direct een arbeidsrechtspecialist om op maat gesneden advies. Het loont!
Mr. M.G. Spijker | Advocaat
GH advocaten
T 0485 56 16 46
E mspijker@ghadvocaten.nl
W www.ghadvocaten.nl