IBN ARBEIDSINTEGRATIE
Werken aan werk. Met het Werken & Lerentraject, dat samen met werkgevers is opgesteld om vakkrachten op te leiden, timmert IBN Arbeidsintegratie nadrukkelijk aan de weg als bemiddelaar voor de totale arbeidsmarkt. Voor een nog betere match tussen medewerker en het bedrijfsleven. Reïntegratie die meer dan ooit op maat is, met daarbij een unieke baangarantie. De slagingskans wordt vergroot door puur maatwerk te leveren. En daar is IBN van oudsher sterk in. Het Werken & Leren-traject kent daardoor alleen winnaars.
Met een grote diversiteit aan medewerkers in verschillende functies en branches heeft IBN al meer dan duizend mensen in verschillende functies bij zeshonderd verschillende werkgevers in de regio gedetacheerd. Denk bijvoorbeeld aan de vele postbezorgers, receptionistes, huismeesters, administratief medewerkers, lossers, maar ook krachten die als werkondersteuner verschillende medewerkers in hun werk bijstaan. Met de Werken & Leren trajecten hoopt IBN nog meer soorten vakkrachten te kunnen gaan leveren.
Tekort aan goede vakkrachten
Edwin Keulen, manager Talent & Werk bij IBN Arbeidsintegratie, legt het uit: “Wij merken dat werkgevers – niet alleen in onze regio, maar in heel Nederland – een tekort hebben aan goede vakkrachten. Scholieren die met diploma van de middelbare vakopleidingen komen, matchen niet volledig met wat bedrijven wensen. Daarnaast zijn er veel mensen werkzaam in een kansarm beroep. Zij hebben vaardigheden en kennis die, niet meer aansluit bij wat de markt vraagt. Of doordat zij altijd eenzijdig of specifiek werk hebben gedaan, zoals bankmedewerkers, wat recent in het nieuws is geweest. Werk waarvoor bovendien steeds minder mensen nodig zijn.” Het gaat dus zeker niet altijd om de laagst opgeleiden, maar ook om middenkader. “Maar bovengenoemde problemen spelen natuurlijk voorál voor mensen die al zonder werk zitten. Zij vinden nóg moeilijker aansluiting”, klinkt het.
Kansrijke sectoren
Voor deze groepen wil IBN Arbeidsintegratie een rol van betekenis spelen. “We hebben allereerst gekeken naar wat de kansrijke sectoren zijn voor de regio Noordoost-Brabant. Dat zijn logistiek, bouw (met name schilders), beveiliging, procestechniek en ict. Voor deze sectoren hebben wij een bemiddelingsprogramma opgesteld, met als uitgangspunt werken en leren tegelijk. Er wordt dus opgeleid op de werkplek. Uniek is daarbij dat we een baangarantie bieden. En het is al even bijzonder dat wij, die ons normaal focussen op de Participatiewet, nu ook andere mensen uit de markt bemiddelen. In feite bestrijken we nu de hele arbeidsmarkt.”
Wat gebeurt er vanaf het moment dat een werkgever bij IBN Arbeidsintegratie aanklopt? “Uiteraard willen we exact weten wat voor medewerkers gewenst zijn”, aldus Edwin Keulen. “Maar wij vragen ook of er binnen het bedrijf krachten zijn die deze (jonge) krachten mee willen opleiden. Het aloude leermeester-gezel-model was in dat opzicht zo slecht niet. Vervolgens werven wij deze mensen. Daarvoor zetten we tegenwoordig ook veelvuldig social media in, zoals Facebook en Twitter. De mensen die zich melden, worden getest, waarna we een individueel scholingsplan opstellen. Dit doen we opnieuw samen met de werkgever. Daarbij wordt dus de baangarantie gegeven via onze eigen detacheringsconstructie.”
Risicoloos in zee
Het project is begonnen met pilots voor de ict-sector, vervolgt Corina Kersten, accountmanager. “Dankzij subsidie uit het sectorplan Arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant en de samenwerking met AgriFood Capital kunnen we werkgevers compenseren voor de opleidingskosten die zij maken, en voor het doorgaans aanvankelijke productieverlies. De combinatie van opleiden en detacheren werkt heel mooi. Via de detacheringsconstructie kunnen andere partijen risicoloos met ons in zee. Zo hebben zij twee jaar de tijd om te bekijken of de klik er is. En de werkgeversverplichting ligt bij ons. We praten geïnteresseerde of potentiële werkgevers graag bij. Zij kunnen bellen met 0413 – 28 21 14.” “Nog iets unieks: het maakt mensen zelfstandiger. Iedereen die op de arbeidsmarkt is, moet beseffen dat men zichzelf aantrekkelijk(er) dient te maken voor die markt. Zij vraagt er immers om. Je bent nooit uitgeleerd en staat sterker als je meer te bieden hebt. En het is nóg beter als je uit die uitkeringspositie weg kunt blijven. Juist daarom is dit nieuwe project zo belangrijk.”