“Het verhaal van het Land van Cuijk is dat mensen mogen verwachten dat we op grote thema’s gaan presteren. Denk aan mobiliteit: de oost-westverbinding naar Eindhoven. Denk aan verduurzaming. Aan woningbouw. En dat we daar ook echt een goede stem in hebben. Welnu, wij worden inmiddels, als grootste gemeente van Brabant qua oppervlakte, binnen de provincie als een serieuze partij gezien. Daar moeten wij op onze beurt ‘groots’ mee omgaan, in onze daden. Het helpt enorm dat we dat als één gemeente kunnen doen, in plaats van dat we daar zoals voorheen, vijf keer energie in moesten steken. De effecten ziet de buitenwereld nog niet direct, maar het begint voor ons, de bestuurders, al zichtbaar te worden.”
Mark Janssen-van Gaal maakt er geen geheim van graag op de troepen vooruit te lopen. De wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Landbouw borrelt van de ideeën. “In driekwart jaar tijd heb ik mogen ervaren hoe het is om elke dag in contact te zijn met initiatiefnemers en ondernemers. Het is inspirerend met een bestuurlijke bril op te kunnen meedenken: wat is goed voor én de initiatiefnemer én de verduurzamingsopgave die we met z’n allen hebben?” De wethouder, die ook vergunningverlening en gemeentelijk vastgoed in zijn portefeuille heeft, ziet dit als een creatief proces waarin hij veel mag meedenken. En natuurlijk regelmatig het verschil kan maken.
“Voor een ondernemer zijn Ruimtelijke Ontwikkeling en de vergunningverlening van tijd tot tijd essentiële onderwerpen”, aldus de wethouder. “Vooropgesteld: de nieuwe gemeente heeft veel verwachtingen meegebracht. Dat niet alles meteen vlekkeloos verloopt, zal duidelijk zijn. We hebben opstartvragen, maar er is een positieve werkhouding en er vinden al vernieuwingen en verbeteringen plaats. We maken dus een professionaliseringsslag.”
Waar lopen ondernemers nu nog tegen aan? “In de vergunningverlening bijvoorbeeld, waren er al achterstanden ten tijde van de samenvoeging. Het is voor elke gemeente moeilijk mensen te vinden op vergunningverlening.” “Dat is uiteraard niet het probleem van de ondernemer, en wij gaan dit dan ook gewoon oplossen. Er is een verbeterteam dat bekijkt hoe we het vergunningentraject sneller kunnen laten verlopen. Zo is er voor particulieren al een flitsvergunning ontwikkeld: binnen twee weken een vergunning voor bijvoorbeeld een dakkapel of mantelzorgwoning.”
“We willen dat het aanvragen van vergunningen bedrijfsmatiger wordt. We stimuleren mensen hun aanvraag in één keer goed in te dienen; dat scheelt enorm veel tijd, denk aan nabellen. Wij beloven dan op onze beurt de aanvraag binnen een zekere tijd te behandelen. Gezonde zakelijkheid gekoppeld aan timemanagement Zijn er vragen over het traject? Daarvoor gaan we spreekuren ontwikkelen, zoals voor Welstand. Denk aan het aan de voorkant sparren met iemand van de gemeente, via Teams bijvoorbeeld. Samengevat sturen we op innovatie in de vergunningverlening en op vereenvoudiging van de processen.”
“Korte lijnen vinden we heel belangrijk: Heb je als ondernemer vragen? Bel gewoon een van de bedrijfscontactfunctionarissen. En die komen ook bij jóu aan tafel zitten. Zo blijven we in verbinding, net zoals we voor de dorpen de ‘gebiedsmakelaars’ hebben.”
Vandaar is het kleine stap naar de Omgevingsvisie: “Samen met bedrijven, inwoners en raad gaan we komend jaar die nieuwe visie maken. Niet vanuit het gemeentehuis, maar met de ‘streekholders’. Mensen die hier wonen en leven, hebben een veel betere blik op wat ze willen zien. Dus ondernemer, heb je een idee? Meld je! Bijvoorbeeld via de bedrijfscontactfunctionaris.” De vaststelling van de Omgevingsvisie Land van Cuijk door de raad is eind 2023 gepland.
Over de arbeidsmarkt: “Ook op het gebied van ruimtelijke ordening zijn moeilijk mensen te vinden. Dus werken we nu ook met afgestudeerde rechtenstudenten van de Radboud Universiteit. Zij kunnen ook op planologie meedenken – dat immers erg juridisch is – en willen daar ook naar switchen. Zo werken we ook samen met het ‘traineeship Toekomst van Brabant’. Het is een initiatief om jonge professionals binnen te halen, onder het motto: als ze er niet zijn, leiden we ze zelf op. Het mooie is dat die mensen met een frisse blik binnenkomen en dus ook zorgen voor dynamiek in onze organisatie.”
Nog even terug naar de nieuwe, grote gemeente Land van Cuijk. “De provincie ziet ons nu ook echt”, stelt de wethouder vast. “We liggen natuurlijk in een lijn met Arnhem, Nijmegen als het gaat om het verstedelijkingsakkoord, maar we willen ook weer op naar Brabant als het gaat om Eindhoven. En qua landelijk gebied zijn we de grootste van Brabant. Die mix maakt dat wij voor de provincie een heel spannende gemeente zijn. Daar waar we eerst een beetje van de kaart vielen, bieden we ons nu zélf aan. Zo van: ‘Kom maar op met die pilots’. Het maakt ons tot een daadkrachtige gemeente.”