Gemeente Boxmeer en de woningbouwopgave
Boxmeer heeft tot aan 2030 een forse bouwopgave van zo’n 1200 woningen. Dit volgens een bijgestelde prognose van de provincie, die eerder van zo’n 700 huizen uitging. Er is grote vraag naar woningen in het centrum. “Een behoorlijke opgave, en we hebben nu nog te weinig ‘harde’ plancapaciteit, maar laat ik meteen ook stellen dat we in alle elf kernen van de gemeente willen en kunnen bouwen”, aldus Peter Stevens, wethouder van de gemeente Boxmeer. In deze ambities worden ook de huisvesting van binnen- en buitenlandse arbeidsmigranten meegenomen.
“Vooralsnog is er door een initiatiefnemer uit Boxmeer een idee geopperd voor 100 woningen. Daar willen we uiteraard proberen gehoor aan te geven. Het gaat dan om huisvesting – volgens de voorwaarden van de Stichting Normering Flexwonen – van in ieder geval meer dan 150 personen voor een langere periode. Zo’n woning kan ook worden gebruikt door bijvoorbeeld een expat-gezin of gecombineerd worden met het huisvesten van studenten.”
Doorstroming
Het gros van de komende jaren te bouwen woningen zal echter bestemd van voor doorstroming van huidige inwoners. “We gaan van drie- naar twee- naar eenpersoonshuishoudens. Dáár zit de woningbehoefte, niet in de natuurlijke aanwas. Woningcorporaties voorzien in sociale-huurwoningen, voor het overige zijn we als gemeente Boxmeer óók op zoek naar financiers of ontwikkelaars die grond willen aanbieden of met plannen komen. Maar we willen niet alléén afhankelijk zijn van commerciële partijen.”
Niet alle gronden zijn reeds in gemeentehanden. Niettemin heeft de gemeente qua planvorming niet stilgezeten. Wethouder Stevens noemt het Bakelgeertterrein als voorbeeld. “Een project van zo’n tachtig woningen.” Op de plek en in de nabijheid van waar vroeger de Bakelgeertschool stond, wil Boxmeer onder meer levensloopbestendigde woningen gaan bouwen. “Maar we bouwen ook voor jongeren. Medio 2022 hopen we te beginnen. Verder voldoen 24 sociale-huurwoningen van Mooiland niet meer. Die worden gesloopt voor nieuwe sociale huurappartementen. Twee bouwblokken in vijf bouwlagen.”
Ze komen aan de beoogde rotonde, de nieuwe aansluiting van de Burgemeester Verkuijlstraat op de Koorstraat. Eerstgenoemde is een van de belangrijkste toevoerroutes naar het centrum, met tienduizend motorvoertuigbewegingen per etmaal. De fietsroute – veel gebruikt door scholieren – wordt veiliger en de straat zélf krijgt een groene laanstructuur.
Waterberging
Verder komen er in de wijk levensloopbestendige, gasloze woningen. Plus enkele tiny houses. “Het is een mooi en duurzaam plan geworden. Er zijn bergingsvoorzieningen voor regenwater gepland. Bij voorkeur zichtbare wadi’s, voor de groenbeleving.” Bakelgeert is een van de gebieden waar water opgevangen moet worden, onder meer bij hevige buien. Boxmeer wil af van de hevige wateroverlast die het dorp de afgelopen jaren meermalen in het nieuws bracht.
Zo komt er ook een waterberging achter de appartementen die gepland zijn op de hoek van de Steenstraat-Burgemeester Verkuijlstraat, vanaf sporthal Het Hoogkoor. Op het Hoogkoorplein is inmiddels werk gestart: de herinrichting van het parkeerterrein. Daaronder komt een ondergrondse waterberging. In de voorbije weken zijn samen met Wijkraad Boxmeer West meerdere bijeenkomsten voor bewoners georganiseerd.
Wethouder Peter Stevens: “Een behoorlijke opgave.”