Een belangrijke stap is gezet in de realisatie van een gezondheidscampus in Boxmeer. De gemeente en Necron Group tekenden in februari de koopovereenkomst voor de overdracht van de gronden waarop de Health Campus Boxmeer in de komende jaren gebouwd zal gaan worden. De wereldwijd opererende hotelketen Marriott International gaat twee verschillende hotelmerken op de campus exploiteren. De bouw van dit vierhonderd kamers tellende hotel wordt het eerste wapenfeit van bouwactiviteiten die de komende tien tot vijftien jaar op Sterckwijck een gezondheidscampus gaan scheppen.
Op 21 februari zetten de gemeente Land van Cuijk en vastgoedontwikkelaar Necron Group de handtekening onder het contract. In 2021 kocht Necron voor € 2,3 miljoen de eerste kavel ter grootte van 1,7 hectare waarop nu het hotel gebouwd zal worden. Bij de recente deal is de optieovereenkomst uit 2021 omgezet in de koop van kavel 2 tot en met 6 ter grootte van 7,7 hectare. Hierop wordt de gezondheidscampus verder ontwikkeld. In totaal ligt er ruim 11 hectare.
De gezamenlijke ambitie is om op de campus een gevarieerd ecosysteem van zorginstellingen, (technologie)bedrijven, organisaties en kennisinstellingen op het gebied van innovatieve gezondheidszorg te realiseren. “Een duurzame en gezonde omgeving waar niet alleen wordt gewerkt, maar waar ook verblijfs- en overnachtingsmogelijkheden, restaurantvoorzieningen, vergaderruimtes, gezondheids- en sportvoorzieningen aanwezig zijn”, aldus Necron in een verklaring.
Björn Carlier, Chief Development Officer van de Necron Group, licht toe: “Onze ambitie met de Health Campus ligt hoog. Hier zal een grote variatie aan ondernemers en instellingen samenwerken aan het innoveren van de zorg. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de Health Campus de economische positie van de regio enorm versterkt. Het biedt een flinke toename aan werkgelegenheid en we verwachten dan ook een grote bedrijvigheid met veel verschillende (technologische) ondernemingen. Het is de ideale bakermat voor partijen, vooral ook uit de regio, die onderdeel willen zijn van een duurzame en gezonde omgeving.”
Het hotel krijgt reguliere kamers, maar ook kamers met een zorgkarakter en voor langdurig verblijf. De bouw start naar verwachting nog dit jaar en gaat ruim anderhalf jaar duren. Over de invulling van de overige kavels, 2 tot en met 6, kan nog weinig worden verteld, behalve dan dat dit gefaseerd gaat gebeuren in de komende tien jaar. Necron is met diverse partijen in gesprek en heeft de ambitie om vooral hightech zorgtoepassingen te ontwikkelen. Denk aan medische laboratoria, robotica, maar ook educatie en opleidingen. Daarbij wil de ontwikkelaar inspelen op de noodzaak van ‘meer handen aan het bed’ en de daarbij behorende andere kijk op zorg. Automatisering en preventie – en dus kennis – worden daarin steeds belangrijker.
Wethouder Maarten Jilisen is blij met de stappen die nu zijn gezet. “Belangrijk was dat wij als gemeente ook de regie kunnen houden. Necron is daarom meteen aan de slag gegaan met het opleveren van een nieuw Beeldkwaliteitsplan. Het bestaande plan paste – na alle eerdere ontwikkelingen – niet meer in de huidige inzichten. Daarbij heeft Necron meteen een praktische uitdaging aangepakt: het parkeren. Er wordt namelijk in fases gebouwd en voor alle gebruikers en werknemers komen er parkeervoorzieningen in de vorm van parkeergarages. Dus ook die zullen gefaseerd verschijnen. Dat betekent dat er tijdelijke voorzieningen zijn op de begane grond, maar als straks (over tien jaar) alles klaar is, dan klopt het plaatje weer, met parkeervoorzieningen die passen bij het bouwvolume.”
“Verder willen we als gemeente graag steeds weten wie de eindgebruiker wordt als een volgende bouwfase begint. In dat opzicht zijn we heel blij met het Marriott International als zeer aansprekende exploitant van het hotel. Grote bedrijven in het Land van Cuijk hebben behoefte aan aansprekende verblijfsplekken voor hun gasten of voor werknemers uit andere landen. Het is ook ideaal voor mensen die langer moeten revalideren of voor familie van patiënten in het ziekenhuis. Samen met het Beeldkwaliteitsplan vormt dit een solide basis voor een voorspoedige invulling van de campus en daarmee een mooie impuls voor de economie in onze gemeente.”
De wethouder denkt daarbij onder andere aan de naar schatting twee- tot drieduizend banen die dit project oplevert, maar ook aan het aanzien dat de regio zal vergaren op (inter)nationaal niveau.
Over de nadere invulling van het terrein: “Necron gaat per fase met (health)partijen in zee en daarbij ligt de ambitie meer in het preventieve dan in het curatieve. Dat laatste ís er immers al, in de vorm van Maasziekenhuis Pantein. Necron is daarom ook lid geworden van Health Valley Nederland; wij gaan dat mogelijk ook doen. Instellingen aan elkaar verbinden, dat is het doel. Necron is blij met bijvoorbeeld de logische link naar Nijmegen, dat een academisch ziekenhuis heeft.”
Necron Group werkt de komende maanden verder aan de marktpositionering van de gezondheidscampus. Hierbij kijkt de ontwikkelaar niet alleen naar de behoeften van toekomstige gebruikers, maar sluit ook zoveel mogelijk aan op de kracht en het karakter van de regio. Zo ontstaat een ‘krachtig en toekomstbestendig gebiedsmerk met een bovenregionale aantrekkingskracht.’
De ondertekening van het contract door Björn Carlier, Chief Development Officer Necron Group; wethouder Maarten Jilisen, gemeente Land van Cuijk; Gerard van Liempt, CEO Necron Group (v.l.n.r.)
Een ‘krachtig en toekomstbestendig gebiedsmerk met een bovenregionale aantrekkingskracht.’