“Samen werken, samen bouwen”
Countus Mill weet dat positieve energie bijdraagt aan een mooiere wereld. En dat kan al heel dichtbij beginnen. Zoals het stimuleren van lokaal ondernemerschap. Net als elke Countus-vestiging heeft ook het Millse kantoor daarvoor een hoop expertise in huis. En voor wat er niet mocht zijn, kan een beroep gedaan worden op de kennis van het landelijk netwerk. Magareth en Sjang Schaap, van Schaap Agri Service bv in Elsendorp, onderkennen de kracht ervan.
Countus Mill is onderdeel van de Countus Groep. In 1924 begonnen als coöperatie, telt Countus tegenwoordig zo’n 530 medewerkers, verdeeld over 23 vestigingen. Van oudsher is Countus sterk vertegenwoordigd in het begeleiden van het midden- en kleinbedrijf, agro & agri, zorg & welzijn en zzp’ers. Het Millse kantoor telt een kleine vijfentwintig medewerkers, met eigen fiscalisten, juristen, accountants en omgevingsadviseurs.
In het bloed
Ondernemen zit Magareth en Sjang Schaap in het bloed: in 1998 startten ze in hun toenmalige woonplaats een supermarkt, waar ze om gezondheidsredenen echter veel te snel weer mee moesten stoppen. Maar de band met René van Eert, ondernemersadviseur bij wat nu Countus Mill is, was inmiddels gesmeed. Nog altijd is hij de rechterhand van het tweetal als het gaat om grote of kleine beslissingen. “Bij het stoppen van de supermarkt heeft René ons ook bijgestaan, want dat is natuurlijk óók ondernemen, los nog van het feit dat zoiets heel emotioneel is”, haalt Magareth de herinneringen weer boven.
In 2003 verhuisde het echtpaar naar Elsendorp. Later startte op die locatie Schaap Agri Service. Het bedrijf is gespecialiseerd in de logistiek en verwerking van mest en andere vloeibare producten. Leveranciers en afnemers (uit binnen- en buitenland) maken gebruik van de diensten die ze verzorgen. Sjang Schaap heeft jarenlange ervaring op gebied van mesthandel en de toegevoegde waarde van mest.
“Onze bedrijfsfilosofie is: ‘wat we kunnen, doen we!’ We scheiden mest in vaste en dunne fractie. De vaste fractie wordt gecomposteerd en geëxporteerd, de overige vloeibare meststof wordt samengevoegd voor een meststof voor de champignonindustrie. In 2020 is onze transporttak door overname uitgebreid: we hebben nu vier trucks en twaalf opleggers. Er zijn diverse tankwagens, walking floors, koelwagens en een zandkieper. Drijfmest is onze hoofdtak in het transport. Samen met vaste charters worden de werkzaamheden uitgevoerd onder het motto ‘Samen werken, samen bouwen’. Buiten de mestuitrijperiode vervoeren we diverse agrarische producten. Voor Cosun-Beet vervoeren we in het najaar kalkmeststof. Onder de merknaam Betacal wordt dit gebruikt als bodemverbeteraar in de landbouw.”
‘Met recht een familiebedrijf’
Ook de twee kinderen van het Elsendorpse echtpaar, zoon Jelle en dochter Julliët, draaien inmiddels volop mee in de onderneming. “Dit mag je met récht een familiebedrijf noemen”, oordeelt René van Eert dan ook. Julliët, die een logistieke opleiding gevolgd heeft, kwam op haar achttiende in de onderneming, Jelle werkt vanaf zijn zestiende mee in de mestverwerking vanwege zijn technische opleiding, verrichtte overal hand- en spandiensten en haalde zijn vrachtwagenrijbewijs en transportpapieren. Meer en meer legt hij zich inmiddels toe op de planning. Magareth richt zich hoofdzakelijk op de financiële administratie. Begin 2020 ging men een nieuw, online administratiepakket gebruiken en werden de nodige papierstromen, zoals de mestboekhouding, gedigitaliseerd. Ook daarin speelde Countus uiteraard een belangrijke rol.
“Zeker in zijn adviesfunctie houdt René ons vaak een spiegel voor”, zegt zij. “Zeker in een overnameproces zijn er ontzettend veel dingen om rekening mee te houden. De wereld van mestverwerking, zeker ook het proces zélf, is complex. Je kunt werken aan een kwaliteitsproduct, maar als de markt daar nog niet aan toe is, gaat het over. Samengevat kun je stellen dat wij met creatieve ideeën komen en dat René in alles meedenkt én –voelt. Je moet de markt kennen, en samen weten we meer dan alleen.”
Nieuwe verantwoordelijkheden
Inmiddels gaan de kinderen meer en meer taken op zich nemen. Sjang neemt tijdens vakanties niet langer zijn zakelijke mobiel mee, op aanraden van dochter Julliët. “Wij willen graag ruimte maken voor onze kinderen; natuurlijk valt dat niet altijd mee.” Logisch, vindt René: “Het bedrijf is tenslotte zijn ‘kindje’. Dat is een natuurlijk proces, dat veel ondernemers moeten doormaken.” Bovendien is er in de bedrijfsvoering veel veranderd, met nieuwe verantwoordelijkheden voor de werkgever.”
De agrarische wereld is volop in beweging, uitdagingen genoeg, weet Sjang Schaap: “Wij doen aan risicospreiding: kiezen bewust niet voor transport alléén en zijn ook niet enkel afhankelijk van de mestverwerking. Juist de combinatie van verschillende takken in het bedrijf maakt dat we genoeg vertrouwen in de toekomst mogen hebben.”
Schaap Agri Service
www.schaapagriservice.nl / www.countus.nl
Afbeelding:Jelle Schaap (boven), René van Eert en Sjang, Julliët en Magareth Schaap (v.l.n.r.)