De makers van Wannacry hebben wereldwijd minstens 200.000 computers gegijzeld. Toch hebben ze er tot nu toe niet meer dan een magere 80.000 euro mee weten te verdienen. Vergelijk dat eens met de makers van Cryptowall, die met hun ransomware 325 miljoen van gebruikers wisten af te persen. Waarom heeft Wannacry zo weinig opgebracht?
Op 12 mei werden computers van de Engelse National Health Service, het Amerikaanse FedEx, het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, diverse Spaanse telecombedrijven, en parkeerbeheerder Q-park in Nederland en Engeland getroffen door Wannacry. Deze zogenaamde ‘ransomware’ gijzelt de computer, versleutelt alle informatie en geeft deze pas weer vrij nadat het slachtoffer losgeld heeft betaald. De uitvoering van de computergijzelingsactie door Wannacry was technisch en financieel niet zo slim. Doordat de Amerikaanse NSA slordig omsprong met veiligheidslekken konden de makers van Wannacry de fouten in het Microsoft Windows besturingssysteem uitbuiten. Wannacry richt zich voornamelijk op grotere organisaties. Natuurlijk is het schandalig dat deze hun minimale beveiliging niet op orde hebben en bovendien hun medewerkers niet goed hebben opgevoed waardoor ze op linkjes in onveilige mailberichten klikken. Niettemin beschikken dit soort organisaties vaak wel over een recente back-up. Dus kiezen ze er voor om de zaak te herstellen in plaats van te betalen.
Daarnaast wilden de makers van Wannacry betaald worden in bitcoin. Veel slachtoffers zullen zich afgevraagd hebben, wat is bitcoin of hoe kan ik überhaupt in bitcoin betalen? Dat laatste is ook niet zo eenvoudig. Kortom, we mogen ons gelukkig prijzen dat de makers van Wannacry hun businessplan slecht uitgevoerd hebben.
Eshgro
Anton Loeffen | Automatiseringsadviseur
T. 0485 47 61 93
E. a.loeffen@eshgro.nl
W. www.eshgro.nl