UNESCO-gebied De Maasheggen
Denkend aan een natuurgebied, zien velen het beeld van een vaak bosrijke omgeving, waar je als fietser en wandelaar te gast bent en waar de economische bedrijvigheid beperkt blijft tot een kopje koffie op het terras van een veldcafé. Zo niet in het Maasheggengebied. De Maasheggen is geen natuurpark waar een groot hek omheen is geplaatst. Integendeel, het bijzondere van De Maasheggen is dat hier natuurontwikkeling en economische vooruitgang hand in hand gaan.
Als ergens in het Land van Cuijk het motto ‘Bouwen aan de regio’ van toepassing is, dan is dat wel in De Maasheggen. Zeker sinds het heggenlandschap tussen Vierlingsbeek en Cuijk in de zomer van 2018 de status van UNESCO Man and Biopshere kreeg. Als voorlopig enige in Nederland.
Waar werelderfgoederen zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat moeten blijven, wordt in biosfeergebieden juist intensief samengewerkt om de regio een duurzame boost te geven. Gemeenten, provincie, ZLTO, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, waterschap Aa en Maas en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zien het als hun gezamenlijke opdracht om ervoor te zorgen dat ambitieuze doelen op het gebied van natuurbehoud, economische ontwikkeling, bevordering van toerisme en verbetering van de waterkwaliteit ook daadwerkelijk worden gehaald.
Natuur en landbouw samen
Met professionele deskundigheid én de hulp van veel vrijwilligers wordt het karakteristieke heggenlandschap in stand gehouden en waar nodig in oude glorie hersteld. Planten en dieren, soms zeer zeldzaam, worden er gekoesterd. Gelijktijdig grazen er koeien en wordt ruim baan gegeven aan het agrarisch ondernemerschap in het gebied. Soms wringt dat, maar veel vaker blijken natuur en landbouw juist prima samen te kunnen.
Het Maasheggengebied wint ook onder toeristen en dagrecreanten aan populariteit, zoals voor fietstochten, wandelingen en struinen door de weilanden. Sinds de toekenning van de UNESCO-status is ook de belangstelling voor de bezienswaardigheden in De Maasheggen toegenomen. In het gebied liggen onder meer het oudste nog bewoonde klooster van Nederland (Sint-Agatha) het Sambeekse sluizencomplex en de Romeinse Weg.
Serieuze boterham
De internationaal geroemde Maasheggen zijn om tal van redenen ook voor het regionale bedrijfsleven interessant. Zeker nu het bezoek aan het gebied toeneemt, valt er een serieuze boterham te verdienen voor onder meer horecagelegenheden en verblijfsaccommodaties in en rond het gebied. Bovendien maakt de korte afstand tot een uniek natuurgebied het ook voor nieuwe werknemers aantrekkelijk(er) om zich in het Land van Cuijk te vestigen.
De Maasheggen ontwikkelt zich meer en meer tot een sterk merk. Bedrijven in het Land van Cuijk kunnen daarvan profiteren. In hun eigen marketing, in hun arbeidsmarktcommunicatie maar ook in praktische zin. Denk daarbij aan uitstapjes naar de Maasheggen voor zakenrelaties, tot rust komen tijdens een ontspannen wandeling of actief deelnemen aan een heggenvlechtworkshop. De Maasheggen brengen bovendien eigentijdse streekproducten voort, waarvan Maasheggenthee, lokaal gebrouwen biersoorten en siropen de bekendste voorbeelden zijn.
Regionaal bedrijfsleven dat zich, in welke vorm dan ook, verbindt aan de Maasheggen, draagt niet alleen bij aan de instandhouding van uniek cultuurhistorisch erfgoed, maar helpt ook om het gebied zich te laten doorontwikkelen. Dat laatste vraagt een gezamenlijke inspanning. Van natuurbeheerders, overheden, belangenorganisaties én (agrarische) ondernemers.
De Meerstoel
Een voorbeeld van een ondernemer die het Maasheggengebied omarmt, is Janneke Bergholtz. Samen met haar moeder runt zij De Meerstoel in Sambeek, vanuit de voormalige sluiswachterswoning. Janneke weet interessante verbindingen te maken met de natuurlijke omgeving van het gebied. Zij organiseert kruid- en struintochten en workshops Maasheggenvlechten, biedt gevulde picknickmanden aan en serveert Maasheggenthee.
“Onze gasten drinken het voordat ze hier op pad gaan. De vruchten uit de thee kom je vervolgens‘in het wild’ weer tegen. Hoe mooi is dat? Om te voorkomen dat we De Maasheggen ‘leeg plukken’ ben ik samen met landeigenaren in de omgeving op zoek naar duurzame alternatieven.” “En dan zijn er natuurlijk al de workshops Maasheggenvlechten, samen met Stichting Landschapsbeheer Boxmeer, SLaBox. Of deze dit jaar doorgaan, weten we nog niet. De kruid- en struintochten gaan wél gewoon door. Met wat minder deelnemers, dat wel.” De jonge ondernemer zit vol nieuwe ideeën. Zo komen er workshops biologische zeep maken met heggenkruiden uit het gebied.
Bron van inspiratie
In de winter, wanneer De Meerstoel in winterslaap is, werkt Janneke aan haar andere passie: ontwerpen. Als afgestudeerde aan de Design Academy heeft ze onder andere activiteiten, evenementen en producten met eenduidige concept en boodschap ontwikkeld. ”Met die achtergrond ontwikkel ik nu een ‘souvenirachtige’ lijn voor De Maasheggen”, zegt de Boxmeerse. “Ontwerpen is niet alleen iets máken, het is óók in concepten denken. Zoals over het opstarten van evenementen. Daar denk ik dus ook over na.”
Sinds 1 oktober is Janneke Bergholtz ook aanjager van het ambassadeursprogramma voor De Maasheggen. Ze doet dat samen met Lisa Olsthoorn, lid van het programmateam. “Ontzettend tof. Ik probeer nu al extra beleving te geven aan de directe omgeving van De Meerstoel, maar wat als je ondernemers in het héle Maasheggengebied enthousiast kunt maken? Dat inspireert én motiveert mij.”
Janneke Bergholtz (boven) en Lisa Olsthoorn, aanjagers voor De Maasheggen.
Wil je ook ondernemen in De Maasheggen? Zie je kansen voor aantrekkelijke (relatie)marketingacties in of met De Maasheggen? Of wil je anderszins een bijdrage leveren aan de instandhouding aan dit belangrijke gebied in het Land van Cuijk?
Neem dan contact op met programmateam Maasheggen UNESCO via info@maasheggenunesco. com.