In Nederland leeft een op de twaalf kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn en staan daarom vaak letterlijk aan de zijlijn. De Stichting Leergeld wil deze kinderen de kans bieden om ook mee te doen, zodat ze niet in een sociaal isolement belanden. Daarbij kan Leergeld hulp goed gebruiken, niet alleen financieel.
Nederland telt 107 lokale Leergeld-stichtingen, die samen actief zijn in driekwart van alle Nederlandse gemeenten. Leergeld biedt kinderen die nu buiten de boot dreigen te vallen, de kans om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen. “Het einde van het jaar is altijd een goed moment voor bezinning”, zegt Twan Weemen, voorzitter van Stichting Leergeld Land van Cuijk. “Misschien wil je als ondernemer nog een donatie doen, wellicht in plaats van een eindejaarsgeschenk? Of heb je een jubileum met een goed doel als bestemming? Wij bevelen ons aan. Met de beschikbare middelen richten we ons op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Daarbij is elke gift welkom.”
Aan wie biedt Leergeld hulp?
Kinderen van vier tot achttien jaar die opgroeien in gezinnen met een inkomen op bijstandsniveau. Deze kinderen dreigen sociaal geïsoleerd te raken, omdat de kosten van een schoolreisje of het lidmaatschap van een sportvereniging onoverkomelijke financiële hindernissen zijn voor de ouders of verzorgers. Leergeld vindt het belangrijk dat alle kinderen op verschillende vlakken mee kunnen doen: school, sport, welzijn én cultuur.
Wat wordt vergoed?
Leergeld vergoedt de contributie voor een sport- of muziekvereniging, scouting, zwemlessen, kleding, voetbalschoenen of een tennisracket. Maar bijvoorbeeld ook een schoolreisje, excursies, een fiets om naar school te gaan en een laptop om huiswerk op te maken. Twan Weemen: “Uitgangspunt bij iedere beslissing is dat mensen eerst gebruik moeten maken van het recht op een voorliggende voorziening. Denk aan bijzondere bijstand, de tegemoetkoming in de studiekosten, een reductieregeling of schoolkostenregeling. Elke aanvraag voor vergoeding wordt per kind bekeken.”
Vergoeding in natura
Voorwaarde voor deelname is dat kinderen staan ingeschreven bij een van de gemeenten in het Land van Cuijk. Twan Weemen benadrukt dat de toekenningen altijd in natura zijn. “Dit betekent dat wij nooit geld uitkeren aan de gezinnen. Wij betalen de rekening van de betreffende school, vereniging of instelling. Of van het bedrijf dat iets levert. Bovendien geldt er een maximum van € 250 per kind per jaar. Zo zijn we in staat om een relatief grote groep kinderen te helpen, want uiteraard kunnen wij niet meer uitgeven dan onze kas toelaat.”
Hoe kun je helpen?
Wil je de Stichting Leergeld Land van Cuijk ondersteunen, dan kan dat in de vorm van een gift, maar ook door het aanbieden van een voorziening, dienst of activiteit. Je kunt ook een sponsorpakket afnemen. Daarmee ondersteun je een kind voor de periode van een jaar. Elke gemeente kent diverse regelingen, waaronder de reductieregeling. Op de website van Stichting Leergeld Land van Cuijk vind je behalve meer informatie ook links naar de websites van de vijf gemeenten in onze regio.