InnoTherm
www.innotherm.nl
InnoTherm wil een bijdrage leveren aan het comfortabel maken en verduurzamen van woon- en werkomgeving. Het bedrijf levert turn-key bodemenergiesystemen waarbij zowel het boren van het bronnensysteem als het installeren van warmtepompinstallaties gebeurt met eigen mensen en materieel. Een dergelijke ketenintegratie van deze twee disciplines binnen één bedrijf is uniek in Nederland.
InnoTherm draagt zorg voor verwarming, koeling en warm drinkwater in gebouwen, dit alles met energie uit de bodem. Klanten kunnen genieten van een comfortabele leef- en werkomgeving in de winter, maar ook in de zomerperiode. Daar is, zeker met warmer wordende zomers, een groeiende behoefte aan.
Uniek in Nederland
“Welkom in onze duurzame wereld”, openen InnoTherm-directeuren Doron Jansen en Roel van de Kerkhof. InnoTherm brengt de warmte- en koudevraag van een gebouw in beeld door middel van berekeningen. Na het bepalen van de energiebehoefte wordt een advies uitgebracht voor de gehele installatie. Tijdens de uitvoering realiseert men zowel het bronnensysteem als de warmtepompinstallatie met eigen materieel én gespecialiseerde vakmensen.
“Dit is uniek in Nederland en zorgt voor one stop shopping”, stelt Van de Kerkhof. Het boren van bronsystemen is niet nieuw voor InnoTherm. Doron Jansen heeft al vele jaren ervaring in het realiseren van dergelijke systemen. Met de ‘ondergrondse’ ervaring van Doron Jansen en de installatietechnische achtergrond van Roel van de Kerkhof gingen zij in 2015 de samenwerking aan. Dit leidde tot de oprichting van InnoTherm. In 2015 is heeft InnoTherm de verplichte certificeringen behaald voor het realiseren van complete bodemenergiesystemen (BRL6000-21/BRL11000). Van een handvol turn-key projecten, in 2016, gaat InnoTherm naar meer dan honderd turn-key installaties in het komend jaar. Het team van InnoTherm bestaat ondertussen uit negen personen in vaste dienst, naast enkele flexibele krachten. In 2020 wordt het materieel uitgebreid voor meer boorcapaciteit en gaat men op zoek naar extra monteurs voor montagewerkzaamheden.
Veranderende mindset
Roel van de Kerkhof wijst op de veranderende mindset van mensen en bedrijven. Mensen zijn zich er steeds beter van bewust dat systemen voor de energievoorziening toe zijn aan verandering. Energiebronnen die geen luchtvervuiling en nauwelijks CO₂-uitstoot veroorzaken. Alternatieve energiebronnen die bovendien nooit opraken. De overheid werkt hier aan mee met stimulerende maatregelen zoals subsidie ISDE en EIA, het verbod op gasaansluitingen bij nieuwbouw en de aangescherpte geluidseisen vanaf 2020 voor het buitendeel van lucht/water warmtepompen.
In de nabije toekomst komt er de BENG-norm (Bijna Energieneutrale Gebouwen) voor nieuwbouw én een verplichte aanscherping van het energielabel voor bestaande kantoorgebouwen. De Rijksoverheid streeft naar energieneutrale gebouwen in 2050. Diverse gemeenten en woningstichtingen willen al gasvrij vastgoed in 2030. Dat betekent dat de Nederlandse markt voor bodemenergiesystemen de aankomende jaren met dertig tot vijftig procent groeit. De directeuren benadrukken dat InnoTherm altijd een adviserende rol inneemt, mensen moeten zichzelf overtuigen. Daarvoor bezoeken zij onder meer referentiewerken met toekomstige klanten. InnoTherm heeft kennis van de ondergrondse bodemstructuur en antwoord op vragen over bodemenergie én installatietechniek.
Groeiende markt
“Er is een groeiende markt voor allerlei duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen en lucht/water warmtepompen. Het is een bewuste keuze geweest om ons te specialiseren in bodemenergie”, aldus Roel van de Kerkhof, die nog enkele USP’s van bodemenergiesystemen aanhaalt. “De ontwerpvrijheid voor de architect, de hoge prestaties van de installatie bij verwarmen en het zéér goedkoop en efficiënt koelen. Wanneer een bronnensysteem goed is aangelegd is het letterlijk “een bron voor het leven”.
“Door de verplichte registratie van bronsystemen blijft voor iedereen bodemenergie beschikbaar. Bestaande gebouwen moeten uiteraard goed geïsoleerd zijn én geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming alvorens men een bodemenergiesysteem overweegt.” Opdrachtgevers voor InnoTherm zijn: particulieren, architecten, aannemers, installateurs, bedrijven, projectontwikkelaars en woningbouwcoöperaties. Het bedrijf realiseert turn-key installaties van nieuwbouw-, starters-, senioren-, en vrijstaande woningen tot zeer luxe villa’s, zwembaden met poolhouses en goed geïsoleerde bestaande panden. Zelfs voor monumenten, zoals het Kantongerecht Boxmeer. Bedrijfspanden die uitgerust zijn met een installatie van InnoTherm zijn onder meer Martens Bouw en Hamers Leidingtechniek Beugen, Elpress Boxmeer, Yelloo Hattemerbroek, Florius Cuijk en Intrax Oss.
Hoe werkt een warmtepomp?
De verwarmingsinstallatie bestaat uit drie onderdelen: het bronnensysteem, de warmtepomp en een afgiftesysteem zoals vloerverwarming, convectoren of lagetemperatuurradiatoren. Behalve verwarmen kan een gebouw in de zomer gekoeld worden met hetzelfde systeem (denk aan vloerkoeling). De warmtepomp kan ook gebruikt worden als warmwatervoorziening voor keuken en badkamer.
Het bronnensysteem van de warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem via verticale bodemwarmtewisselaars. Dit zijn U-vormige leidingen waardoor een mengsel van water en glycol circuleert. Dit mengsel transporteert de aardwarmte naar de warmtepomp. De grond rondom de bodemwarmtewisselaars heeft een temperatuur van zo’n 12°C. Ondergrondse waterlagen voeren die bodemwarmte constant aan.
Het aantal bronnen en de lengte daarvan is afhankelijk van de warmteverliezen van het gebouw en de plaatselijke bodemgesteldheid. InnoTherm heeft zowel geologische als technische kennis en ervaring om te adviseren over het inpassen van warmtepomp én bronnensysteem. Van de Kerkhof: “Wij ondersteunen van ontwerp tot uitvoeringsfase. Bovendien adviseren we over eventuele subsidiemogelijkheden.”
InnoTherm realiseert zowel het bronnensysteem als de warmtepompinstallatie, uniek in ons land, aldus Roel van de Kerkhof (rechts).