Het komt er dan uiteindelijk toch van: op 1 januari 2018 schaft Nederland de wettelijke gemeenschap van goederen af als standaard wettelijk stelsel. Volgens sommigen hoog tijd, want dit stelsel bestaat al sinds 1838. Nog steeds trouwen de meeste mensen in gemeenschap van goederen, slechts in dertig procent van de huwelijken in Nederland maakt men huwelijkse voorwaarden.
Wat gaat er veranderen? In het nieuwe stelsel vloeien de vermogens van de echtgenoten niet meer geheel samen, maar blijft vermogen dat iemand heeft bij het aangaan van het huwelijk, bij die persoon. Het vermogen dat men opbouwt tijdens het huwelijk wordt gemeenschappelijk. Vermogen dat geschonken wordt of wat men erft blijft privé, tenzij bij de schenking of in het testament de clausule wordt opgenomen dat dit vermogen wel gemeenschappelijk is. Echtgenoten hebben straks dus altijd minimaal drie vermogens.
Iedere echtgenoot heeft een privé-vermogen en er is een gemeenschappelijk vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd. Wanneer het huwelijk eindigt in een echtscheiding, hoeft men het privé-vermogen niet te delen, mits bewezen kan worden dat het ook daadwerkelijk privé-vermogen is. De echtgenoten moeten dus een administratie bijhouden, immers wanneer men niet kan aantonen dat iets privé is, dan is het automatisch gemeenschappelijk. Ondernemers moeten er rekening mee houden dat een tijdens het huwelijk gestarte onderneming in beginsel gemeenschappelijk is, terwijl dit soms niet gewenst is. Het kan dus verstandig zijn om voorafgaand aan het huwelijk te informeren of huwelijkse voorwaarden nodig zijn. In het algemeen geldt voor ondernemers: maak huwelijkse voorwaarden. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op! Kijk voor ons gratis spreekuur op onze website.
Mr. Ramon van Schijndel | Notaris
Notariskantoor Teeuwen – Boxmeer
T 0485 57 34 72
E notaris@notaristeeuwen.nl
W www.notaristeeuwen.nl