De parkmanagers van Duurzaam Bedrijven Overleg (DBO) ondersteunen de ondernemers die zijn aangesloten bij Bedrijventerreinverenigingen in het Land van Cuijk en Noord-Limburg. Een van de diensten betreft de gezamenlijke inkoop van onder meer energie. Met ‘duurzaam’ in de bedrijfsnaam staat de stichting ondernemers bij die onder andere werk willen maken van klimaatadaptatie, energietransitie en biodiversiteit. DBO adviseert bij de keuze voor het juiste energiecontract. En dat is juist nu zeer actueel.
Parkmanager Ben van de Wijgert: “Al geruime tijd sinds het actief is in het Land van Cuijk en Noord-Limburg, heeft DBO leveringscontracten met veel bedrijven. Zo’n 140 bedrijven hebben ons gemachtigd om energie – stroom en gas – in te kopen. We stappen per 1 januari 2022 over naar een nieuwe leverancier: ‘Nieuwe Stroom’. Met hen zijn wij voor de komende twee jaar een samenwerking aangegaan.”
Inspelen op stroomverbruik
“Daar zijn twee redenen voor. Allereerst is een variabele prijs structureel lager dan een vaste. Er zit immers geen risico-opslag in. Om dezelfde reden is bijvoorbeeld een variabele rente op de langere termijn ook lager dan een vaste. Het tweede argument is dat een variabele prijs meer ruimte en kansen biedt voor het managen van je stroomverbruik en de duurzaamheidsgedachte die daarachter zit. De variabele stroomprijs fluctueert namelijk ook door de dag heen. In de vroege middag, bijvoorbeeld, is de prijs wat lager dan in de ochtend en aan het eind van de middag, wat piekafname- uren zijn.”
“Een ondernemer kan daar op inspelen door juist op die momenten bijvoorbeeld de auto op te laden. Je helpt daarmee de onbalans in het stroomverbruik weg te nemen en streeft daarmee duurzaamheid na. Je gebruikt dan vooral energie op het moment dat dit voor jezelf het meest gunstig is. Het jaagt bovendien het gebruik van alternatieve bronnen na.”
Variabel versus vast
“Daarnaast is de variabele prijs van stroom transparanter dan de vaste”, vervolgt parkmanager Karen Louwers. “We zijn nu bezig onze relaties mee te nemen op onze reis waarbij de contracten overgezet worden. De collectieve contracten lopen per 31 december af; sommige bedrijven moeten nog beslissen. Andere moeten nog even wennen aan het feit dat je voortaan per maand afrekent, en dat die prijs niet langer vast is. Dat verdient tekst en uitleg en daarom hebben wij intensief contact met al onze deelnemers aan dit collectieve contract met variabele prijzen.”
Ben van de Wijgert: “Het advies is om juist om die marktontwikkeling nu niet op een vast contract te klikken, maar vooral variabel te blijven. Het vaste tarief is nu onevenredig hoog, daar zit immers een flinke risico-opslag in verwerkt. Een variabele prijs stimuleert duurzaamheid, vinden wij bij DBO. En op de langere termijn heeft die variabele prijs ook gewoon financiële voordelen.”
“Misschien is het dus niet zo slim om blind met je bestaande leverancier nog eens voor drie jaar verder te gaan… Wij adviseren graag de ondernemers die nog niet in het collectief zitten, en die nu een keuze aan het maken zijn voor wat ze in 2022 moeten gaan doen.”
www.duurzaambedrijvenoverleg.nl
Duurzaam Bedrijven Overleg
Afbeelding: Team-DBO: v.l.n.r. Ytje van de Hulsbeek, Karen Louwers, Gabriëlle van Veldhoven, Ben van de Wijgert