Van der Horst aannemers heeft een lange geschiedenis, terugvoerend tot 1930. Die historie heeft de onderneming veel kennis opgeleverd. In complexe situaties voelt de Millse bouwer zich het beste thuis, zich onderscheidend in wat er vóór en na de werkelijke productie gebeurt. In ‘vindingrijk bouwen’ schuilt de toegevoegde waarde. Het project Sportcomplex Den Butter in Gilze-Rijen, onlangs opgeleverd, is er een voorbeeld van.
In de aanleg van zwembaden, sporthallen, hotels en wellnessresorts heeft van der Horst aannemers een sterke reputatie opgebouwd. Samen met Terberg Totaal Installaties is de voorbije periode Sportcomplex Den Butter gebouwd. Het ontwerp is van de befaamde sporthal- en zwembadontwerper Slangen + Koenis Architecten. Het gebouw is uitermate duurzaam, zowel qua materialen als energieverbruik. De exploitatie van de nieuwe combinatie sporthal-zwembad in Rijen is gegund aan Optisport.
Verantwoordelijkheid nemen
Commercieel directeur Ted van Schijndel van de Millse bouwonderneming spreekt van een voortreffelijke samenwerking. “2016 was ons jaar van herpositionering. Onze toegevoegde waarde blijkt van oudsher in het ontzorgen te zitten. Dat leidde tot onze kernbelofte: wij nemen de verantwoordelijkheid. Daarin blinken wij uit, door diepgaande kennis en kunde van het bouwproces. Daarbij zorgen wij er bovendien voor dat bedrijfsprocessen zo min mogelijk worden beïnvloed. We zijn niet alleen bouwers, we doen het ook slimmer dan anderen.”
In dit kader was de opdracht in Rijen een kolfje naar de hand van van der Horst aannemers. “Er moest een ontwerp worden ingediend binnen het krappe budget waarbij tevens 25 jaar onderhoud onderdeel was van de opdracht. In feite was er niet meer dan een programma van eisen met een vastgesteld budget. Wij nemen voor een periode van decennia de risico’s van de klant weg. Uiteindelijk kwamen wij van alle gegadigden met de beste aanbieding uit de bus door de combinatie van het fraaie ontwerp en de kosten voor realisatie en 25 jaar onderhoud.”
Total cost of ownership
“Als bouwer waren wij verantwoordelijk voor ‘design, build and maintenance’; de architect werkte nauw met ons samen”, vervolgt de commercieel directeur. “De gemeente Gilze en Rijen wordt eigenaar van het gebouw, Optisport is de exploitant. Tijdens het ontwerp moesten we een evenwicht zoeken tussen allerlei aspecten zoals functionaliteit, duurzaamheid, uitstraling, kosten en onderhoud. Je praat hier over de ‘total cost of ownership’.”
Met de architect en de installateurs werd een intensief samenwerkingstraject aangegaan waarbij ook de gemeente en de exploitant in alle fases van het bouwproces werden betrokken. Ook het tijdspad gaf genoeg uitdagingen. “In december 2016 werd het project gegund, waarna wij direct met het vergunningstraject zijn gestart zodat we al in mei de eerste bouwwerkzaamheden hebben verricht. Het hele traject van ontwikkeling, vergunningsaanvraag en bouw is gerealiseerd in zestien maanden, een knappe prestatie. Daarbij kwam ook nog eens de winter een week te ‘te vroeg’, wat ons vertraging opleverde.”
Grootste compliment
Juist die vertraging zorgde voor nog meer begrip onderling. “We konden de deadline wat opschuiven, maar er moest ook veel overlegd worden, bijvoorbeeld met alle gebruikers. Ook daar bleek onze toegevoegde waarde. In onvoorziene situaties kun je uitblinken en dat is goed voor het onderling vertrouwen. Zeker omdat we nog minimaal een kwart eeuw verantwoordelijk blijven voor het complex. Ik denk dat dit het grootste compliment voor ons als deelnemer in dit project is.”
Ted van Schijndel gelooft verder dat de transparantie in de kostenstructuur een sterk punt van de Millse bouwer is. “Nergens bij de directe kosten berekenen wij marges. Onze marge zit puur in het staartdeel. Overzichtelijk én het voorkomt onnodige discussies over de directe kosten, want wat je ziet, kóst het ook. Zo worden onderhandelingen veel transparanter.”
Prestigieuze opdracht
Duurzaamheid was, zoals gezegd, een uitdaging. “Om een duurzaam zwembad te realiseren werken wij met warmtepompen en zonnepanelen en nog slechts een deel wordt met gas bijgestookt.” Sportcomplex Den Butter heeft op het gebied van duurzaamheid een hoge ambitie nagestreefd en waargemaakt: een EPC van 0,63 en een gemiddelde GPR van 8,55.
“Wij denken probleemoplossend, bij elk project vragen we ons af wat de klant nu écht nodig heeft. Dat bedoelen wij met vindingrijk bouwen.” Het heeft van der Horst aannemers een nieuwe, prestigieuze opdracht opgeleverd: Sportaccommodatie Oisterwijk. Dat zwembad wordt, als één van de weinige in Nederland, volledig elektrisch verwarmd. De start van de bouw zal plaatsvinden na de bouwvak.