Van der Horst aannemers: ‘Brandveiligheid is er voor gebruikers én bedrijfsvoering’
Van der Horst aannemers heeft een lange geschiedenis, terugvoerend tot 1930. Die historie heeft de onderneming veel kennis opgeleverd. Kennis om toegevoegde waarde te kunnen bieden. In complexe situaties voelt de Millse bouwer zich het beste thuis, zich onderscheidend in wat er vóór en na de werkelijke productie gebeurt. In ‘vindingrijk bouwen’ en ‘meedenken’ schuilt de toegevoegde waarde. Ook als het aankomt op brandveiligheid doet van der Horst aannemers de kernbelofte ‘vindingrijk bouwen’ eer aan.
Projectleider Marcel Rovers brengt brandveiligheid allereerst in verbinding met het Bouwbesluit. “Het spreekt voor zich dat elk pand brandveilig dient te zijn”, zegt laatstgenoemde. “Het Bouwbesluit 2012 stelt niet alleen eisen aan brandwerendheid voor nieuwbouw, maar ook aan bestaande (oude) gebouwen. Ook deze moeten voldoen aan de wetgeving. Natuurlijk geldt zoiets ook ten aanzien van bijvoorbeeld isolatie. Maar veiligheid, waarbij mensenlevens in het geding kunnen zijn, is uiteraard een ander issue. Het realiseren van brandwerende voorzieningen is een discipline op zich. Daarin hebben wij ons uitstekend getraind.”
‘Beter en nóg veiliger’
“Waarom zoeken wij als bouwer deze complexiteit op en steken er zoveel energie in?” stelt commercieel directeur Ted van Schijndel van de Millse bouwonderneming zichzelf de vraag. “We hebben in Marcel een persoon die altijd voor de troepen uit loopt. Hij is de problematiek gaan doorgronden, de organisatie op een hoger kennisniveau brengend. En daar waar het fenomeen vooral in eerste instantie van toepassing was op bestaande bouw, en dus renovatie, is het voor ons intussen ook een duidelijke ‘win-factor’ bij nieuwbouwprojecten.”
Ted van Schijndel doelt daarmee op de combinatie van opgedane kennis en de van oudsher aanwezige expertise in bouwen. “Iemand die sec kijkt naar brandveiligheid, heeft in de regel niet per se kennis van het specifieke project, met name in de exacte maatvoering en – misschien nog wel meer – de specifieke wensen van de gebruiker. Zo weten wij waar het beste brandscheidingen geplaatst kunnen worden, zowel voor wetgeving, het gebruik van het gebouw als ook de daarbij behorende kosten. Bijvoorbeeld dat ergens een branddeur beschreven staat, terwijl deze in de praktijk vrijwel altijd open zal staan. Een ongewenste situatie, die misschien door andere keuzes voorkomen kan worden. In die dialoog worden wij steeds vaker betrokken. Want je kunt wel iets willen maken, uiteindelijk gaat het gebouw gebruikt worden en moet de brandveiligheid ook dan gewaarborgd blijven. Het doel van onze design & built-projecten is een beter en nóg veiliger gebouw realiseren voor de opdrachtgever.”
Meedenken in risicobeheersing
Effectieve brandwerende voorzieningen beperken het risico op slachtoffers, maar bewaken daarnaast uiteraard ook de continuïteit van de bedrijfsvoering. Met bedrijven, corporaties en instellingen denkt Van der Horst aannemers mee in de risicobeheersing. Marcel Rovers: “Compartimentering bijvoorbeeld, waarborgt de brandveiligheid en heeft als doel het redden van mensenlevens. Een zeer belangrijk aspect, maar feitelijk is dat maar één ding. Wij letten ook sterk op de bedrijfsvoering, door de klant zich te laten afvragen: wáár in mijn onderneming wordt het geld verdiend? Uiteraard gaat de veiligheid van de gebruiker boven alles, maar stel dat je een gebouw zó kunt beveiligen dat je, mocht er tóch brand uitbreken, daarna weer direct aan de slag kunt? Veel bedrijven ‘overleven’ een brand niet, simpelweg doordat ze te lang uit productie zijn…”
“In het verlengde daarvan denken wij met de klant mee hoe hij die euro in één keer goed – of juist gedoseerd – kan besteden, letterlijk op de juiste plek in het bedrijf, om daarmee mogelijk meerdere doelen ineens te dienen.” Ted van Schijndel: “Het is goed voor elk bedrijf om na te denken over wat je – los van de veiligheid van de gebruikers van je gebouw – primair wilt beschermen. We kijken dus niet enkel naar de wetgeving, maar ook naar de functionaliteit. Want juist door het gebruik van een gebouw kunnen er gebruikerseisen ontstaan die hoger liggen dan wat de wet strikt voorschrijft rond brandveiligheid.”
Eigen Fire Safety Engineers
Projecten op dit vlak worden binnen van der Horst aannemers geleid door speciaal daarvoor opgeleide, eigen Fire Safety Engineers. Zij adviseren en ontwerpen het systeem conform de in de betreffende sector of bedrijf geldende normen en richtlijnen. De uitvoerende medewerkers zijn gecertificeerd als Montage Expert Brandveiligheid (MEB) en denken actief mee. Belangrijk, want ook in het aanbrengen van de voorzieningen maakt de bouwer het verschil. Dat zit ’m vaak in details, zoals het dichten van een doorvoer, die uiteindelijk bepalen hoe brandwerend de totale constructie is.
Om de brandwerendheid van een gebouw te borgen, wordt door middel van QR-log een logboek van de doorvoeringen gemaakt. Door het gebruik van QR-coderingen bij de doorvoeringen kan de gebruiker direct melden als er een doorvoering wordt doorbroken. Deze melding komt bij van der Horst aannemers binnen en hierop wordt proactief gereageerd. Door deze werkwijze is er continu zicht op mutaties in de brandscheidingen, die weer direct hersteld kunnen worden. Hierdoor is het gebouw altijd volledig brandveilig en kan de klant zich met zijn eigen bedrijfsvoering bezig houden.