Grand Café Zalen ’t Lagerhuis
Al langer hadden de broers Patrick en Stephan Weren uit Mill het idee om samen een café te beginnen. Aan het eind van het vorige millennium was het zover: op de plek aan de Beerseweg waar ooit Café Vugts en later Zaal Van E stond, afgebrand in 1994, bouwden de twee broers in een horecazaak terug. En zo opende in 1999 Grand Café Zalen ’t Lagerhuis er de deuren. Stephans partner Hanneke kwam een half jaar na de start ook in het bedrijf. Tegenwoordig is het drietal de gezamenlijke eigenaar van Grand Café Zalen ‘t Lagerhuis.
“Een nieuw café bouwen heeft voordelen”, weet Stephan Weren. “Je kunt het immers helemaal naar eigen inzicht bouwen.” Maar na vijf jaar waren de vaste gasten en verenigingen wél allemaal vertrokken naar elders. Het pleit voor het ondernemerstrio dat er al snel nieuwe clubs werden opgericht, dat diverse verenigingen terugkeerden op het nest én dat er al gauw de nodige feesten georganiseerd konden worden. En dat laatste vertaalt zich vandaag de dag in een goedgevulde agenda met partijen, koffietafels, recepties, seminars, presentaties en uiteenlopende (bedrijfs)feesten.
Brede mogelijkheden
In ’t Lagerhuis bieden twee zalen voor een breed palet aan mogelijkheden. Zo kunnen moeiteloos feesten tot 250 mensen gegeven worden. Bij het gebruik van tafels, met een opstelling naar eigen wens, is die capaciteit uiteraard wat geringer: maar nog altijd voldoende voor zo’n 165 personen. De zalen zijn via geluidsdichte schuifwanden in diverse delen van elkaar te scheiden, maar dus ook te combineren. De ruimte is dus altijd optimaal afgestemd op het aantal gasten.
Beide zalen hebben een eigen bar. Zo is de kroonluchterzaal een sfeervol decor voor feesten en partijen met een kleiner gezelschap. Patrick Weren: “Dat is het aangename: het is bij ons heel divers. Bedrijven organiseren hier feesten, bijvoorbeeld voor een jubilerende werknemer. Regelmatig komt een plaatselijk accountantskantoor hier lezingen organiseren. Aan bijeenkomsten van ondernemersverenigingen bieden we ook ruimte. Er is een uitstekende geluidsinstallatie en ook projectieapparatuur is voorhanden. Daarnaast hebben we genoeg gratis parkeerruimte pal voor de deur.”
Afsluitende borrel
Hanneke vervolgt: “Themafeesten organiseren we ook, met een bijpassende maaltijd bijvoorbeeld. Of we richten elk van onze twee zalen en het grand café verschillend in. Zo kun je tijdens een feest ‘zaalhoppen’, zoals wij dat zelf noemen. Zo kun je een breed publiek bedienen, omdat er op zo’n avond voor elk wat wils is. De aankleding is altijd in stijl, afgestemd op het gezelschap.”
“Ook een feest in het grand café is erg gewild”, weet Stephan. “Wij zijn daar al een hele tijd geleden mee begonnen; de gezellige ‘donkerbruine’ setting met moderne Engelse sfeer is erg geliefd. We kunnen deze ruimte geschikt maken voor gezelschappen tot honderd personen, maar met enkele tientallen bereik je al een topsfeer. Ideaal voor een besloten feest. Het is een informele setting en bedrijven zien we hier steeds vaker voor onder meer een gezamenlijke afsluitende borrel na werktijd.”
Veel eigen activiteiten
“Uiteraard staan ons grand café en onze zalen ter beschikking aan onder meer het bedrijfsleven. Maar we verzorgen ook catering op locatie, waa
rbij we alle onderdelen voor onze rekening nemen. Bedrijven willen nog wel eens zélf de organisatie hiervan op zich nemen. Maar het huren van de tent en de toiletwagen is nog maar een begin; er komt méér bij kijken en wij weten dat uiteraard. Wij helpen graag om onvoorziene ‘verrassingen’ te voorkomen.”
Grand Café Zalen ’t Lagerhuis staat in de regio bekend om het grote aantal eigen activiteiten. Zo is er uiteraard het kermis en het carnaval, maar ook een evenement als het Prinsentreffen Land van Cuijk, buutavonden, dartswedstrijden en muziekmiddagen en -avonden organiseert men zelf. Patrick Weren: “Dat vinden we niet alleen gewoon erg leuk om te doen, maar op die manier krijgen we ook weer andere gasten binnen. Zo kunnen we laten zien wat we zoal in huis hebben en kunnen.” En dat is niet voor niets: ’t Lagerhuis trekt gasten uit de wijde omtrek.
Toekomst
Voor de naaste toekomst heeft het drietal de nodige plannen, zoals vergroting van de zaalruimte. Maar men is realistisch en wil zich allereerst blijven concentreren op waar men goed in is zijn: feesten en bijeenkomsten verzorgen. Daarbij gaat ook Grand Café Zalen ’t Lagerhuis verduurzamen. Stephan Weren: “We gebruiken led-verlichting, daar waar het al kan, omdat het nog niet overal de gewenste ‘warmte’ geeft. En verder onderzoeken we de plaatsing van zonnepanelen. Ook op die manier denken we aan de toekomst.”