Eminet lanceert emissieplatform
Met de stikstofproblematiek hebben onder meer de bouw, industrie en agrarische sector dagelijks te maken. Stikstofuitstoot heeft grote effecten op natuur en milieu. Dit leidde in 2019 zelfs tot de stikstofcrisis: bouwprojecten vielen stil en boeren trokken protesterend door het land. Het Beugense Eminet heeft een klein jaar geleden een bijzondere tool ontwikkeld die stikstofreductie bevordert en tegelijk het bedrijfsleven kan laten gedijen.
Eminet staat voor EMIssie NETwerk. De onderneming is gelieerd aan het eveneens Beugense Reland Adviseurs, dat sinds vijf jaar bestaat, maar een veelvoud aan jaren ervaring inbrengt op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Het bedrijf biedt ruimtelijk advies en bemiddelt daarnaast in sloopmeters en bouwrechten. Voor zowel ondernemers als particulieren. Er werken inmiddels vijftien mensen, onder wie planologen en milieukundigen.
Ruimtelijk advies en bemiddeling
“Voortgekomen uit de agrarische sector, bekijken wij elke ontwikkeling met een gezond stukje boerenverstand”, aldus Giel Peters, eigenaar van beide bedrijven. “We doen dat inmiddels ook voor uiteenlopende andere sectoren: van recreatieparken, woonwijken tot jachthavens. Onze adviseurs helpen bij de herbestemming van (voormalige) bedrijfslocaties (zoals bij een stoppende agrariër) of bij het ontwikkelen van een nieuwe woning in het buitengebied. Zo maken we het mogelijk om betaalbaar en zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar een (landelijke) woning te realiseren, een bedrijf uit te breiden of het bestemmingsplan van een (bedrijfs)locatie te wijzigen. Wij maken inzichtelijk met welke combinatie van regelingen die voorgenomen ontwikkeling zo efficiënt en financieel gunstig mogelijk doorgevoerd kan worden.”
Reland is daarnaast hét online platform waar vraag en aanbod van sloopmeters en bouwrechten bij elkaar komen. Aanbieders met te slopen bedrijfsruimte kunnen hier kosteloos de vrijgekomen sloopmeters aanbieden. Aan de andere kant kunnen ondernemers die hun bedrijf wensen uit te breiden of particulieren die een woning in het buitengebied willen realiseren de benodigde sloopmeters of bouwrechten aankopen. Reland treedt op als bemiddelingspartner.
Handel is verbreed
Terug naar Eminet. Giel Peters legt het ontstaan ervan uit: “Ik werkte tot vijf jaar geleden bij een agrarisch adviesbureau. Toen was er ook al stikstofhandel, maar alleen tussen boeren. Wettelijk is dat op een bepaald moment aan banden gelegd, maar inmiddels is handel weer mogelijk. Bovendien is het verbreed, doordat nu ook de industrie kan meedoen. Daar komt bij dat heel veel industrie nog niks heeft geregeld op het gebied van legaliseren van die rechten. Daar is een inhaalslag te maken.”
De werkwijze van Eminet laat zich volgens Giel Peters niet een-twee-drie uitleggen. Hij waagt zich er niettemin aan: “Wij bemiddelen in stikstofrechten. Een bedrijf dat wil uitbreiden, moet de toename in stikstof compenseren. Een bedrijf dat stopt, verkoopt zijn stikstofrechten juist. Onze tool brengt vraag naar en aanbod van stikstof bij elkaar.” Dat is in werkelijkheid weerbarstiger dan het hier klinkt. Bij het uitbreiden of starten van een nieuw bedrijf moet namelijk rekening worden gehouden met de natuurgebieden in de regio en verderop in het land.
“Wie bijvoorbeeld een bedrijf wil opstarten of uitbreiden in de buurt van een natuurgebied, moet daar veel voor compenseren. Maar wellicht daarnaast ook nog een beetje voor een (veel) verder weg gelegen
natuurgebied, waarvoor de effecten minder zijn. Met Eminet knippen wij de aanbieders van stikstofrechten op in kleinere partijen. Daarna zoeken we uit welke de beste ligging hebben voor compensatie. Dat gebeurt op detailniveau. Het resultaat is minder noodzakelijke compensatiekilo’s om de stijging te verantwoorden. Met voor zowel de koper als verkoper de beste prijs! Eminet neemt de gehele trajectbegeleiding uit handen. En regelt het tot in de puntjes van A tot Z. Denk onder andere aan het opstellen van de koopovereenkomsten en ook de uiteindelijke transactie.”
Natuurcompensatie
Omdat het bij stikstof om cijfers gaat, zijn er volgens Giel Peters enkel winnaars. “Er is nog altijd natuurcompensatie, want bij elke transactie moet de totale stikstofemissie met dertig procent gereduceerd worden. Het mondiale stikstofprobleem is daarmee niet uit de lucht, maar wij kunnen er in de tussentijd wel voor zorgen dat de maatschappij blijft draaien. “Een zinvolle bijdrage aan de totale discussie.”.