Uniek project in Sambeek
Waarom verplaatsen we het buurthuis niet naar de kerk? Deze vraag deed heel wat stof opwaaien in 2020. Vier jaar later is de voormalige kerk omgedoopt tot Duvelshof en het paradepaardje van Sambeek geworden.
Aannemersbedrijf Martens
Duurzaamheid was een belangrijk thema bij de verbouwing van de voormalige kerk naar een gemeenschapshuis. Aannemersbedrijf Martens uit Ysselsteyn, gespecialiseerd in nieuwbouw, verbouw en renovatie, speelde hier fantastisch op in. “Zoveel mogelijk hebben we in het bouwproces oude materialen hergebruikt”, zegt Sraar Hendriks, inmiddels gepensioneerd bouwleider bij Martens, “omdat het beter is voor het milieu en om kosten te besparen. Ook hebben we ervoor gezorgd dat oude elementen van de kerk zichtbaar blijven. We hielden tijdens het bouwproces rekening met de wensen van de Sambekenaren, terwijl we steeds afwogen of die bouwkundig haalbaar waren. Dat heeft veel flexibiliteit en momenten van improvisatie gevraagd. Een kerk verbouwen is een bijzondere en omvangrijke klus, zo bleek. Een goede samenwerking met de vele vrijwilligers was essentieel. Hiervoor was het belangrijk om de lijnen kort te houden en te blijven overleggen. Elke maandag hadden we bouwvergaderingen, begin oktober hielden we de vijftigste. Na twee jaar werken we nog steeds met dezelfde enthousiaste groep verder, en gelukkig zijn de vrijwilligers blijven komen. Waar we ons eerder op het grote geheel richtten, lag de focus in de laatste vijftien weken vanwege de deadline op elke specifieke ruimte. Zeer tevreden kijk ik terug op het hele proces.”
Van Gemert Installatiegroep BV
“De verbouwing van de Sambeekse kerk heeft een mooi en duurzaam gebouw opgeleverd met veel functies”, zegt Waldi Weerepas, commercieel directeur van de Van Gemert Installatiegroep. Het Van Gemert-team heeft de kerk bijvoorbeeld voorzien van drie krachtige luchtwarmtepompen, welke warmte uit de buitenlucht halen. In combinatie met het vloerverwarmingssysteem kan elke ruimte naar wens worden verwarmd en gekoeld. Op de eerste verdieping zijn airco-cassette-units geïnstalleerd, hiermee kan de gewenste temperatuur in deze ruimtes worden geregeld. Om een gezonde en frisse binnenlucht te garanderen, is er een geavanceerd ventilatiesysteem geïnstalleerd. CO2-sensoren monitoren de luchtkwaliteit continu. Zijn er veel mensen in het gebouw, dan schakelt de ventilatie automatisch naar een hoger toerental. Zo blijft de luchtkwaliteit altijd optimaal. “De samenwerking met diverse partijen, zowel professionals als vrijwilligers, maakte het tot een bijzonder, uitdagend project. We hebben vaste monteurs op dit project gezet en ervoor gezorgd dat zij op de hoogte waren van alle afspraken. Dit resulteerde in heldere onderlinge communicatie, zodat samen met de vele vrijwilligers de installatiewerkzaamheden naar beider tevredenheid konden worden uitgevoerd. Wederzijdse flexibiliteit en regelmatig overleg met betrokken partijen waren gedurende het bouwproces van groot belang.”
Van Bon Elektro
“Met trots kijk ik terug op onze bijdrage aan dit fantastisch mooie project in eigen dorp”, begint Eddy van Bon, directeur van Van Bon Elektro. “We hebben er onze ziel en zaligheid in gelegd. Onze elektromonteur Frank Aben heeft doorlopend op dit project gestaan, wat perfect heeft gewerkt. Hij kent alle ins en outs en in de samenwerking met de vrijwilligers is dit ideaal. Een vast aanspreekpunt en korte lijntjes zorgen ervoor dat je flexibel en snel kunt handelen.” Van Bon Elektro is dit project gestart met het ontwerpen van een compleet lichtplan. Daarnaast hebben ze alles geïnstalleerd wat met elektra te maken heeft, zoals de camera-, bar-, disco- en geluidsinstallatie. In samenwerking met Soltecs heeft Van Bon de zonnepanelen geplaatst. Maar ook de noodverlichting, de elektrische installatie in de keuken en de bar, de brandmeldinstallatie en het wifinetwerk komen van hun hand. “Werken in een monumentaal pand zoals deze voormalige kerk, brengt uitdagingen met zich mee. De wandlampjes zijn bijvoorbeeld allemaal bevestigd zonder dat je een kabel ziet; hiervoor hebben we door een muur van zo’n zeventig centimeter moeten boren. Daarnaast hebben we pech gehad met de stroomlevering: de aansluiting zit er, maar het contract is niet passend. Uiteraard zijn we ook deze uitdaging niet uit de weg gegaan. Het is fantastisch dat wij met ons bedrijf het vertrouwen hebben gekregen en van begin tot het eind mee hebben mogen werken aan dit prachtige project.”
Bouwploeg vrijwilligers
Een mooi voorbeeld van hoe je jouw expertise kunt inzetten als vrijwilliger voor het dorp, laat Wiljan Laarakkers, eigenaar van de Laarakkers Groep, zien. “In de bouwcommissie was iemand nodig die kennis heeft van vergunningen, projectmanagement en financiering”, vertelt Wiljan, “en die buiten de gebaande paden kan denken om projecten te laten slagen. Dit sluit nauw aan bij het ondernemerschap. Vanaf de allereerste plannen voor de verbouwing van de kerk naar een gemeenschapshuis vier jaar geleden ben ik als vrijwilliger betrokken. Het samenstellen van een goed team bij aanvang was voor mij belangrijk. Gedurende het hele proces heb je elk radartje, groot en klein, hard nodig. De professionals hebben samen met de vrijwilligers iets blijvends neergezet op een unieke plek in het dorp. Dit gebouw kan er over honderd jaar nog staan. Wat me opviel tijdens het proces, was dat iedereen met het hart op de juiste plek werkte. De samenwerking tussen de professionals en vrijwilligers verliep soepel. Ook al liep niet iedereen in hetzelfde tempo, de visie was hetzelfde. Martens, Van Bon en Van Gemert zijn makers en bouwers die meedenken. Ik ben trots op wat we met z’n allen hebben neergezet.”
De verbouwing leverde een duurzaam gebouw op, met veel functies.
De opening van Duvelshof is op 22 december om 11.00 uur
“Ik ben trots op wat we met z’n allen hebben neergezet.”