Het was een bliksembezoek, slechts kort ervóór aangekondigd. Maar de impact is er niet minder om. Het bezoek dat de Gabonese ministers van Buitenlandse Zaken en Bosbouw, en de ambassadeur van het Afrikaanse land in de Benelux begin september brachten aan de fabrieken van Mill Panel en Mill Home, biedt nieuwe perspectieven voor de Millse onderneming. Mill Panel presenteerde er een uniek plan om tiny houses in Afrika te gaan produceren, voor de lokale markt. En is inmiddels uitgenodigd voor een meeting in Gabon om verder over de plannen te spreken.
Rob Besemer, CEO van Mill Panel Holding, is verheugd over de komst van Micheal Moussa-Adamo (minister van Buitenlandse Zaken) Lee White (minister Bosbouw) en van Serge Thierry Mickoto Chavagne. Laatstgenoemde is ambassadeur van Gabon in de Benelux. Een ‘zware’ delegatie, dus. Rob Besemer is betrokken bij drie ondernemingen: Mill Panel (opgericht in 1971, met een geschiedenis die terugvoert tot 1908), Mill Home (producent van tiny houses) en MPV Gabon (producent van schilfineer, waarvan Mill Panel de unieke afnemer is). Niels van Tiel is directeur van Mill Panel en eindverantwoordelijke voor MPV Gabon. Maarten Besemer is directeur van Mill Home. Ook zij waren bij het bezoek van de Gabonese delegatie, die in totaal negen personen telde.
Rob Besemer: “Onze drie bedrijven werken in een keten die wij ‘van boom tot huis, in drie stappen’ noemen. Mill Panel Holding wil overheden bewust maken van wat wij precies in Afrika maken, namelijk fineer van okoumé, een West-Afrikaanse tropische houtsoort. Mill Panel maakt daar deurrompen en sandwichpanelen van. Vervolgens gaat een deel ervan naar Mill Home, die er tiny houses van fabriceert, geheel in okoumé.”
Doordat we eigenaar zijn van een fabriek in Gabon, zijn we ook zeker van onze grondstoffen, en hebben we de garantie dat we werken met FSC-hout. Gabon is bezig zich de tweede en derde transitie in het totale productieproces eigen te maken. De eerste, van boom naar fineer, beheersen ze al: in 1999 hebben we daar een schilfineerfabriek laten bouwen, vlakbij de hoofdstad Libreville, waarna de productie in 2002 naar Afrika verhuisde. Gabon heeft daarmee toegevoegde waarde in eigen land gehouden, en daarmee mensen aan het werk. En nu zijn ze dus bezig met die tweede en derde transitie. De tweede is van fineer naar multiplex, en de derde transitie behelst de productie van de producten zélf.”
Mill Home is een van de afnemers van Mill Panel. De producent van kleine woningen is geïnspireerd door de tiny house movement. De houten huisjes worden op een unieke wijze gebouwd met de dampdichte sandwichpanelen. Men gebruikt het okoumé in zowel constructie als interieur. Maarten Besemer presenteerde er het plan om deze ‘lodges’, ook in Afrika te gaan bouwen, voor de lokale markt. Er wordt bekeken hoe het productieproces zó kan worden ingericht dat de huisjes, die in Nederland al snel anderhalve ton kosten, er voor ongeveer 50.000 euro kunnen worden geproduceerd. Dat maakt ze geschikt voor afzet in Gabon. De delegatie was zeer geïnteresseerd in de plannen. De tiny houses zijn na productie gereed voor gebruik en hoeven ook op locatie niet verder afgewerkt te worden.
Niels van Tiel lichtte er de plannen toe om daarvoor de bestaande fabriek nabij de Gabonese hoofdstad naar een ‘Westers’ niveau te brengen als het gaat om automatisering. Er werken nu 230 mensen, van wie ‘slechts’ vier Europeanen en daarmee is de fabriek een belangrijke werkgever. Niels van Tiel: “Dat blijft, want we gaan die slag juist maken met de Gabonese mensen aldaar. Dus alles lokaal gericht, met lokale scholing. Juist vanwege deze investeringsplannen kan de Gabonese overheid ons belastingtechnischevoordelen bieden.”
“In Gabon wordt jaarlijks 40.000 kubieke meter rondhout verwerkt. Dat levert zo’n 25.000 kubieke meter fineer op. Hun bezoek aan Mill heeft de delegatie doen inzien hoe belangrijk okoumé ‘waardetechnisch’ in onze producten is. Dat aandeel is enorm”, aldus de directeur, die een forse groei van de omzet voorziet. Daarom wordt ook de productie in Mill uitgebreid: zo is er 2,6 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe, geautomatiseerde productielijn. Die kan tot 80.000 deurrompen per jaar produceren. De ingebruikname is aan het eind van dit jaar.
Opmerkelijk was de uitspraak van bosbouwminister Lee White: ‘Bouw huizen met okoumé en red de bosolifant’. “Dat klinkt tegenstrijdig”, beseft Rob Besemer, “maar met het geld dat Gabon verdient met een verantwoorde exploitatie van okoumébossen, kan het land investeren in natuurbescherming en in de diversiteit van het oerwoud.” Maarten Besemer vervolgt: “Doordat wij een eerlijke prijs betalen voor hun hout, dragen we bij aan het behoud van de bossen, want zo kan men in Gabon duurzaam bosbeheer toepassen. Wij gaan ook een samenwerking opstarten met het World Wildlife Fund, omdat zij hetzelfde principe aanhangen.”