Lamers & Visser verwelkomt eigen architecten
Regionaal betrokken en landelijk opererend. Lamers & Visser, Bouwmanagement & Bouwtechniek is een onafhankelijk ingenieursbureau voor projectmanagement, directievoering, schade-expertise, bouwkundige en constructieve advisering. Het brede dienstenpakket bestrijkt het hele bouwproces, van initiatief tot en met realisatiefase. Met recent een opvallende toevoeging: binnen het team zijn twee kersverse architecten afgestudeerd. Daarnaast zijn drie medewerkers BENG- gecertificeerd. “Het is onze wens om als bureau onze opdrachtgevers een zo uitgebreid mogelijk begeleidingstraject mee te geven. Hiermee zetten we opnieuw een fikse stap in die richting.”
Uitgaande van dit brede aanbod ‘vind je nergens een tweede bureau als het onze’, klinkt het uit de mond van de oprichters, Ton Lamers en Bas Visser, die inmiddels alweer een kleine vijftien jaar geleden hun onderneming begonnen. De expertise van het bureau ligt nog altijd op het gebied van utiliteitsbouw, industriële bouw en woningbouw, zowel projectmatig als vrije sector. Al zijn de opdrachten in de regel vele malen groter dan in die beginjaren.
Portfolio aanleggen
Het team van Lamers & Visser telt achttien medewerkers, van wie zes dames. Alsof dat op zich al niet bijzonder is in een branche die toch overwegend als ‘mannenwereld’ te boek staat, staat er nu nóg iets opmerkelijks te gebeuren: twee dames gaan rond deze tijd hun opleiding tot architect afronden. Daarmee heeft het bureau voor het eerst in het bijna vijftienjarig bestaan eigen architecten in het team: Ezra Schröder en Michelle van der Cammen, beiden afgestudeerd met een master architectuur aan de Technische Universiteit in Eindhoven, en nu dus ook met de (wettelijk beschermde) titel van architect, op zak.
Gedurende de afgelopen twee jaar heeft het tweetal een eigen portfolio aangelegd, daarbij begeleid door een in het register geregistreerde architect. Michelle van der Cammen vertelt namens beiden: “Daardoor krijg je een brede blik op het werkgebied. Met name door het kennisnemen van alle facetten in de architectuur die voorkomen in de bouwpraktijk van ontwerp tot realisatie: van het ontwerpen, het maken van bestekken tot het opstellen van offertes en ramingen. Daarnaast kom je ook op bouwlocaties, waarbij je inzicht krijgt in hoe gebouwen gerealiseerd worden.”
Na deze twee jaar ervaring in de praktijk en het voldoen aan in de wet gestelde eindtermen mag het tweetal zich inschrijven in het Architectenregister en is men gerechtigd om de titel te dragen. Beide dames volgden hiervoor het Professional Experience Programme (PEP). Een programma waarbij de mogelijkheid is om kennis te maken met zaken die tijdens de studie onderbelicht bleven, bijvoorbeeld het binnenhalen van opdrachten of de stap naar de uitvoering. Rond deze tijd zal nog een derde werkneemster haar opleiding starten. Over twee jaar kan ook zij zich registreren in het architectenregister.
Inspecteurs Energielabel
De tweede aanvulling op het dienstenaanbod vormen de drie BENG-gecertificeerden (EP-adviseur utiliteitsbouw – detailopname). Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moeten vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). Bas Visser: “In ons land moeten alle woningen en bedrijfspanden bij overdracht een definitief Energielabel dragen. Wie zijn of haar huis of bedrijfspand verkoopt, moet aan de nieuwe eigenaar het energielabel voor het betreffende gebouw overhandigen. Tot eind vorig jaar konden gebouweigenaren het voorlopig toegekende label voor een luttel bedrag laten formaliseren. Velen maakten daarvan gebruik, al was het maar om hoge kosten te omzeilen.”
Per 1 januari kan dit niet meer en wordt een definitief Energielabel verleend door een gecertificeerd persoon. Bij Lamers & Visser hebben hiervoor drie medewerkers de benodigde papieren behaald. Zij mogen woningen en utiliteitsgebouwen beoordelen. Binnen die laatste categorie vallen ook winkelpanden, zwembaden en kantoren.
Kennis in eigen huis
Ton Lamers: “Voor de aanvragen voor de Omgevingsvergunning moesten wij deze materie in principe toch al beheersen, dus hebben we die kennis nu in eigen huis gehaald. Dat schakelt allemaal nog net wat sneller.” Daarmee loopt Lamers & Visser ook vooruit op een andere ontwikkeling, namelijk dat op 1 januari 2023 Energielabel C verplicht wordt voor elk kantoorgebouw met een oppervlakte groter dan 100 m² aan kantoorfuncties. Als het object hier niet aan voldoet, mag het formeel niet meer als kantoor gebruikt worden. Dat betekent dat veel ondernemers waarschijnlijk nog (aanvullende) energiebesparende maatregelen moeten nemen.”
Lamers & Visser mag door het hele land BENG-inspecties uitvoeren. Niet alleen bij de omgevingsvergunning maar ook bij oplevering moet er een BENG-berekening worden uitgevoerd om het definitieve energielabel te verkrijgen en te controleren of de bij de omgevingsvergunning beloofde maatregelen ook daadwerkelijk gebouwd zijn. De inspecteur zélf wordt ook steekproefsgewijs gecontroleerd. Bas Visser: “Met de ‘toetreding’ van twee architecten en drie BENG-gecertificeerden binnen onze eigen organisatie worden de lijnen weer wat korter. Alles voor een nóg betere dienstverlening. En het houdt niet op, want we zoeken nog een hoofd-constructeur en een Revit modelleur…”
Afbeelding: Bas Visser, Danny Thoonen en Harm van Duijnhoven (v.l.n.r.), de BENG-gecertificeerden.