Iedereen is denk ik wel bekend met het fenomeen van alimentatie. Misschien niet direct zelf mee te maken gehad, maar vast wel eens iets over gehoord. Onlangs sprak ik met een ondernemer die trouwplannen had en hiervoor huwelijkse voorwaarden op wilde stellen. Hij wilde hierin ook opnemen dat bij een echtscheiding geen van de partijen verplicht was om partneralimentatie te betalen.
Hoewel ze het er allebei volledig mee eens waren dat zij dit in de huwelijkse voorwaarden zouden vastleggen, moest ik hen teleurstellen. De wet staat namelijk niet toe dat dergelijke afspraken worden gemaakt voor het huwelijk. Men kan hier wel afspraken over maken, maar dan moeten deze worden gemaakt tijdens het huwelijk (meer in het bijzonder in het zicht van een echtscheiding). Het mag dus niet voorafgaand aan het huwelijk in huwelijkse voorwaarden.
Onlangs heeft het Gerechtshof in Arnhem dit nog eens
herhaald. In dat geval hadden de (ex-)echtgenoten in de huwelijkse voorwaarden vastgelegd om op geen enkele wijze verlies van inkomen te compenseren middels alimentatie dat mogelijkerwijs in het huwelijk op zou gaan treden, ook niet als een van beiden minder zou gaan werken, bijvoorbeeld om voor de kinderen te kunnen zorgen.
Men ging scheiden en een van de echtgenoten vorderde toch partneralimentatie. De rechter oordeelde hierover dat ondanks de bepaling toch niet voorkomen zou worden dat een verzoek tot bepaling van partneralimentatie werd toegewezen. Conclusie: ondanks een mogelijk andere regeling in huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) blijft een onderhoudsverplichting voor de ex-partner na echtscheiding relevant bij de afwikkeling van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Kijk voor ons gratis spreekuur op: www.notaristeeuwen.nl.
Mr. Ramon van Schijndel
Notaris
Notariskantoor Teeuwen
te Boxmeer
T 0485-57 34 72
notaris@notaristeeuwen.nl
www.notaristeeuwen.nl