Megens kan medewerkers steeds meer uitdagingen bieden.
Een organisatie die het als een mooie, strategische taak ziet om zich, naast elektrotechniek, beveiliging en domotica, nóg meer te specialiseren in duurzame energie. Waardoor opdrachtgevers een aantrekkelijk en innovatief aanbod krijgen. Megens Elektrotechniek ziet die rol voor zichzelf weggelegd. Maar denkt daarbij ook aan de eigen mensen. Elke medewerker krijgt de kans om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen binnen het opleidingsplan van de organisatie. Want zijn goed opgeleide medewerkers, die trots zijn op hun bedrijf, immers niet het visitekaartje voor elke onderneming?
Tom Wienhofen, algemeen directeur van Megens Elektrotechniek, heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan. Voor de directeur betekent dat met een innovatieve blik verder kijken dan de horizon van de eigen achtertuin. Zeker, verstandige keuzes maken, zorgt ervoor dat je vanzelf bezig bent met de dag van morgen. Maar Tom Wienhofen wil die verstandige beslissingen graag doortrekken op het vlak van personeelsbeleid. Dus ‘investeert’ hij in jonge, enthousiaste toekomstige vakmensen.
Installatiewerk Zuid-Oost
“We hebben sinds dit jaar meerdere bbl’ers aan het werk, samen met Opleidingsbedrijf Installatiewerk Zuid-Oost. Wij leiden hen op tot volslagen vakmensen”, aldus Tom Wienhofen. “Wij hebben deze jongeren hard nodig. In de afgelopen jaren hebben wij altijd al veel ‘E-vaklui’ opgeleid, maar pas vanaf dit jaar doen we dat samen met Opleidingsbedrijf Installatiewerk Zuid-Oost. We wilden de opleiding heel graag naar de regio halen. En dat is gelukt.”
“Vorig jaar hebben we samen met het Opleidingsbedrijf Installatiewerk collega-installateurs om de tafel geroepen om te bespreken hoe we dit konden realiseren. Zo hebben we dat vlot kunnen trekken. Er is nu weer een vakopleiding in de regio en daar zijn wij enorm blij mee. Zo’n vijftien, zestien E-leerlingen volgen de opleiding.” Wienhofens partner Angelique Thoonen, die binnen het bedrijf Personeelszaken beheert, legt uit: “Het is een bbl-opleiding. Elke week gaan de leerlingen één of twee dagen naar school. Naast hun theoretische studie werken de jongeren dus drie tot vier dagen per week. In drie jaar tijd kunnen zij zich klaarstomen op niveau II of III.”
Meer innovatieve opdrachten
Volgens beiden is de nieuwe oplossing een uitstekende en structurele oplossing voor de hele regio. Tom Wienhofen: “Als elektromonteur blijf je altijd leren; het vak verandert immers voortdurend. Denk aan de raakvlakken met automatisering. Leerlingen kunnen bij ons hun hart ophalen: elke werkdag is anders en je kunt hier blijven doorgroeien. Maar geeft een aankomende monteur aan juist wat meer seriematig werk te willen doen, dan kan dat óók bij ons.”
Bovendien heeft Megens zijn medewerkers steeds meer uitdagingen te bieden. “We zijn als bedrijf gegroeid, krijgen grotere, meer innovatieve opdrachten en complexere projecten toegewezen. De aankomende verbouwing van het stadhuis in Gennep is een goed voorbeeld. Dat blijft tijdens de verbouwing bovendien open. Voor dit soort opdrachten verwacht je leiderschap en goede klantcontacten. Dus doen we hier in-company ook aan communicatietrainingen en trainingen in klantgerichtheid.”
Overigens is de behoefte aan nieuw personeel bij Megens Elektrotechniek niet vervuld met bbl-krachten alléén. Tom Wienhofen: “We zijn doorlopend ook op zoek naar volslagen krachten.” Op de website van Megens is het actuele aanbod aan vacatures te zien.
Megens Elektrotechniek