LAND VAN CUIJK ALS HOTSPOT
Hun namen doen bijna exotisch aan. Maar de drie thema’s: ‘Innovatieve hotspot Land van Cuijk’, ‘Circulaire economie’ en ‘Een goei leven…’, staan toch echt voor wat de vijf Land van Cuijkse gemeenten op de Bedrijvig Beurs willen uitstralen. Kennisdeling en duurzaamheid staan dit keer centraal bij de gezamenlijke stand van de vijf beurspartners. Met de themabijeenkomst over het project Innovatieve hotspot Land van Cuijk willen de vijf gemeenten meer vertellen over de unieke kansen die onze regio biedt als het gaat om innovatie.
Agrifood Capital wil in het jaar 2020 behoren tot de meest duurzame en slimme Agri-Foodregio’s van Europa. Deze doelstelling wordt volop ondersteund door de provincie Noord-Brabant. Er wordt al op veel onderdelen intensief samengewerkt, maar om de hoge ambities waar te maken, is een versnelling in de uitvoering van bepaalde acties nodig. Daaronder valt de versterking en het doorontwikkelen van een krachtig systeem van (open) innovatie.
Kartrekker
Maarten Jilisen is de Cuijkse wethouder met economie in zijn portefeuille. Daarnaast is hij onder meer lid van de Stuurgroep Strategische Visie Land van Cuijk. Hij is namens de vijf gemeenten de kartrekker van het project Innovatieve hotspot Land van Cuijk. “Vorig jaar november hebben de provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital ‘versnellingsafspraken’ gemaakt voor thema’s die binnen nu en twee jaar echt een vervolg moeten gaan krijgen. Twaalf projecten staan er op de agenda, waarvan het versterken van de innovatieve hotspots in de agrifood er één is. Het Land van Cuijk stond óók als hotspot gekenmerkt, maar hier kwam het vooralsnog niet bepaald van de grond. Ik heb vervolgens de taak op me genomen om dat vlot te trekken.” Dat deed de Cuijkse wethouder door een document te schrijven dat onder meer is ingegeven door het dreigende tekort aan technische mensen in de productiebranche. Door de historische ligging tussen Maas en Peel is het Land van Cuijk sterk gericht op de primaire levensbehoefte, voedselproductie. In het kielzog vestigden zich grote bedrijven in onze regio, zoals MSD, Nutreco, Nutricia/Danone en Stork Marel. Het zijn onder meer deze bedrijven die behoefte hebben aan (hoog)geschoolde technici. “Daarom is het belangrijk dat we kennis delen en vergroten”, zegt Jilisen. “We hebben daarvoor een plan gemaakt dat rust op drie pijlers: kennis, innovatie en ontmoeten.”
Boeien en binden
Deze vullen elkaar aan en versterken elkaar. De drie pijlers zijn ook van belang voor het ontwikkelen, boeien en binden van talenten in de regio. Op alle drie de pijlers vinden al diverse activiteiten plaats. De Innovatieve hotspot Land van Cuijk verbindt en versterkt deze activiteiten. “Het hoofddoel is het Land van Cuijk profileren als innovatie- en kennisregio in agrifood. Een van de ambities is het ontwikkelen van een platform, misschien wel op één fysieke locatie, waarin we deze kennis bundelen. Elementen die hieraan invulling geven zijn onder meer het Stagebureau, OndernemersLift+, economische bureaus van gemeenten en business developers van ondernemingen. Een open innovatiecentrum voor optimalisatie in diverse voedselketens. Of denk aan de Leerstoel Pluimvee en Vleesverwerking in samenwerking met Stork Marel en de Wageningen University, of aan TechnoPromo en het Smaakcentrum in Cuijk.”
“We willen daarnaast (inter)nationale kenniswerkers in agrifood en techniek aantrekken en vasthouden. Bedrijven die deel uitmaken van de voedselketen, zouden hier duurzaam verankerd moeten worden. En we denken aan verbindingen met andere innovatieve regio’s, met name met Agro-as De Peel.” Subdoelen zijn: het bevorderen van de werkgelegenheid in de genoemde sectoren, het verbeteren van het vestigingsklimaat in de regio en een betere band krijgen met de educatieve instellingen.
‘The place to be’
Uit een achttal Brabantse initiatieven bleven er twee over: naast de Innovatieve hotspot Land van Cuijk is dat Food 360 Veghel, dat sterk inzet op hergebruik. Deze twee initiatieven zijn het meest ‘hot’ om aangejaagd te gaan worden. Voor de Innovatieve hotspot Land van Cuijk betekent dit een investering van zo´n vijf miljoen euro, verspreid over drie jaren. Daarbij komt dan nog een substantiële bijdrage van de provincie, zodat men gezamenlijk de ambities kan realiseren. “Innovatieve hotspot Land van Cuijk zal van meet af aan een multiple O project zijn”, aldus de wethouder. “Alle pijlers gaan deelnemers kennen uit Overheid, Ondernemers, Onderwijs en Overige Ondersteunende en Ontwikkelende Organisaties. Daarmee een brede basis leggend voor structurele ondersteuning en meerjarige ontwikkeling.” “We vullen tijdens de beurs een themaplein, bieden we verschillende ‘meet & match’-momenten voor speeddates met ondernemers en gemeentebestuurders, en beschikken we over een zogenaamde ‘Expert Meetingroom Land van Cuijk’, waar we brainstormsessies, expertmeetings en discussieforums organiseren. Tijdens de Bedrijvig Beurs 2017 is de stand van de samenwerkende gemeenten Land van Cuijk ‘the place to be’.”