Megens Elektrotechniek heeft een strategische taak: de Milsbeekse onderneming, thuis in elektrotechniek, beveiliging en domotica, wil zich nóg meer specialiseren in duurzame energie. En de blik richten op de rol van de technische sector in de komende decennia. Gewoon, omdat de wereld erom vraagt. Daarvan is algemeen directeur Tom Wienhofen doordrongen. Hij is zo mogelijk nog meer geïnspireerd geraakt door het rapport ‘Scenario2040’, opgesteld door branchevereniging Techniek Nederland. Daarin wordt een toekomstbeeld geschetst waarin de technische sector een belangrijke rol speelt.
In ‘Scenario2040. Blik op 2040 vanuit de technische sector’, laat Techniek Nederland, met de hulp van denkbeelden van zowel experts en stakeholders als de maatschappij, twee scenario’s zien die Nederland tonen over twee decennia. De scenario’s schetsen een mogelijk toekomstbeeld van de samenleving in 2040 en de rol die de technische sector daarin kan of moet vervullen.
Een stap verder
Het rapport is een vervolg op Connect2025, dat ontwikkeling beschreef, voornamelijk gebaseerd op bestaande technieken. Binnen en buiten de sector mocht Connect2025 op veel belangstelling rekenen. Met Scenario2040 gaat Techniek Nederland nog een stap verder. De samenleving moet een aantal grote uitdagingen aangaan en daarbij is techniek onmisbaar. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, kan de kennis binnen de sector het verschil maken, maar alleen als men in contact blijft met de snel veranderende wereld om ons heen.
Hoe ziet Nederland er in 2040 uit? Generatie Z bestuurt de maatschappij. Door de opkomst van computertechnologie en robots veranderen banen: er komen nieuwe en er gaan verdwijnen. De rekenkracht van computers in combinatie met enorme databestanden maakt ICT slimmer dan mensen. De computer weet wat je nodig hebt nog voordat jíj het weet… Dat noemen we ‘singularity’, de vijfde industriële revolutie. Momenteel leven we in de vierde. Wat gebeurt er nog meer in 2040? Elektrificatie en waterstof als transport- en opslagmedium zijn de norm. Hergebruik en terugwinning uit reststromen zijn geperfectioneerd. Zelfhelende materialen zijn beschikbaar: coatings en beton kunnen zichzelf daardoor repareren.
Als het gaat om energie, gaan de ontwikkelingen bij zonnestroom snel. De techniek wordt steeds goedkoper en de prestaties van de panelen worden beter. Ze zijn architectonisch steeds beter te integreren.
Twee scenario’s
Tom Wienhofen: “Het eerste scenario is ‘De vlucht vooruit’. Daarin gaan we op de huidige voet verder, met welvaartsgroei als hoogste doel, ervan uitgaande dat markteconomie en technologie alle problemen zullen oplossen.” In dit scenario zijn grote technologiebedrijven leidend. Installateurs voeren hun werk uit via platforms die door AI (Artificial Intelligence, ofwel Kunstmatige Intelligentie, red.) worden aangestuurd. Specialistische installatiebedrijven zullen hun sterke positie vast weten te houden in een zakelijke markt waar de vraag naar hoogwaardige technische kennis groot blijft.
“In het tweede scenario gaat dankzij technologische ontwikkelingen het roer radicaal om”, vervolgt Tom Wienhofen. “In de ‘Green New Deal’ ligt op het welzijn van mens, natuur en milieu de nadruk. Het doel: het herstellen van de schade die de mens aangericht heeft. Ook dat kan door technologie. In dit toekomstbeeld heeft onze sector een krachtig, groen imago en een grote aantrekkingskracht op jonge, ambitieuze technici die nu nog op de basisschool of in de peuterklas zitten.”
Voor iedereen interessant
De scenario’s beschrijven uitersten van hoe de wereld er in 2040 uit zou kunnen zien. Maar het is nog geen 2040. Uiteindelijk bepalen de maatschappij, organisaties, werkgevers, medewerkers en burgers hoe de toekomst ingevuld wordt. Welke technologie omarmen we. En welke rol wil de technische sector spelen.
“Het rapport is voor iedereen interessant, maar zéker voor ons, de jonge ondernemers”, vindt Tom Wienhofen. “Sommige dingen richting 2040 zijn zo goed als zeker, zoals een verdere technologisering van de maatschappij. Daarop zullen we ons in ieder geval moeten voorbereiden. Dus moeten we onzekerheden in beeld brengen om daarop in te kunnen spelen, kansen te benutten en risico’s tijdig te kunnen managen. En hoewel het rapport zeker geen toekomstprognose is, waagt de voorzitter van Techniek Nederland zich aan de voorspelling dat het belang van techniek in 2040 nóg groter zal zijn dan nu. Omdat het aanpakken van grote maatschappelijke vraagstukken als materiaalschaarste, bereikbaarheid en leefbaarheid van onze grote steden en het terugdringen van de CO₂-uitstoot om techniek vraagt. Dat maakt de toekomst van onze sector dan ook rooskleurig én uitdagend.”
Megens Elektrotechniek / Seef Beveiligingstechniek