GROEIEND INFRASCOOP VIERT TIENJARIG BESTAAN EN OPENING NIEUW PAND
Infrascoop is een middelgroot MKB-bedrijf werkzaam in de grond-, weg- en waterbouw en is actief van initiatieffase tot uitvoering. In september 2014 overleed Toine Cloostermans, oprichter en eigenaar van het jonge en bloeiende bedrijf. Een moeilijke periode volgde, maar bij het tienjarig bestaan staat de Cuijkse onderneming er uitstekend voor: op 16 maart opent Infrascoop de deuren van een nieuw en groter eigen pand aan de Hork 25 in Cuijk.
Het was een lastige vraag om te krijgen. Maar Ton Derks wist toen Toine Cloostermans naar hem toekwam met het verzoek of hij Infrascoop wilde gaan leiden: dit moet en wil ik doen. “Ik kende Toine al sinds halverwege de jaren tachtig, we hebben veel samengewerkt”, kijkt Derks terug. “Ondanks de vervelende situatie, zag ik het leiding geven aan zo’n mooie en bloeiende onderneming ook als een mooie uitdaging. Ik ben zelf ooit begonnen in de regio bij Boesewinkel in Mook en daarna doorgegroeid bij het grootbedrijf, onder meer 25 jaar bij Dura Vermeer Infra en drie jaar Strukton, waarvan meer dan vijftien jaar in een directiefunctie. Na jaren van sturen op de grote lijnen vond ik het een mooie kans om weer rechtstreeks het hele bedrijf aan te sturen, weer dagelijks direct contact te hebben met onze klanten en medewerkers en nauw betrokken te zijn bij onze projecten. En natuurlijk weer regionaal actief te zijn.”
Infrascoop startte in 2007 met een kantoor met één kamertje. De kleine onderneming had een vliegende start, met dank aan opdrachten van onder andere de gemeente Cuijk en de gemeente Beuningen. Door intensief relatiebeheer – door onder meer actief te zijn in netwerkclubsals de JVC businessclub, de Vastgoed sociëteit Land van Cuijk en de OSRN Businessclub Nijmegen – kwamen hier veel nieuwegemeentes, projectontwikkelaars, zorginstellingen en grote bedrijven bij. Afgelopen jaar werkte de onderneming aan onder meer de terreininrichting van de nieuwbouw van de gigantische nieuwe fabriek van Danone/Nutrica in Haps, de Van Heemstraweg in Beuningen, de reconstructie van de Bloemerstraat in Nijmegen en de aanleg van de nieuwe kruising Beversestraat/Van Galenweg in Cuijk.
Inmiddels heeft Infrascoop meer dan dertig medewerkers in vaste dienst, en is er een grote flexibele schil; de nieuwe huisvesting aan de Hork 25 in Cuijk was hard nodig voor de groei en verdere ontwikkeling van het bedrijf. Dat Infrascoop het zo goed is blijven doen is tedanken aan het netwerk én visie van Derks, die dit samen met hetzittende management (projectleider Patrick van der Zanden, hoofd-bedrijfsbureau Lukas Rijniers en Evelien Cloostermans, verantwoordelijk voor de administratie) heeft gerealiseerd.
“Natuurlijk scheelt mijn netwerk een heleboel”, legt de Maldenaar uit. “Maar ik denk dat onze werkwijze het belangrijkste geweest is in de doorstart die we hebben gemaakt. Onze mensen zijn ons kapitaal. Afspraak is bij ons afspraak, we maken verbinding met klant en medewerker en hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Infrascoop heeft de organisatie van een kleinbedrijf, maar kan de kennis en kwaliteit leveren die vandaag de dag gevraagd wordt. We zijn voortdurend in ontwikkeling om de markt op de juiste wijze te kunnen bedienen.
Die mix maakt ons succes. Tegenwoordig kijken klanten niet meer alleen en als eerste naar de prijs, maar ook naar de toegevoegde waarde van een bedrijf. Wij hebben onze eigen vakmensen in dienst, die loyaal en nauw betrokken zijn, verstand hebben van hun vak en oog voor de omgeving en weggebruikers. Dit wordt door onze klanten erg gewaardeerd.”
Tijdens de ‘doorstart’ van Infrascoop was er ook nog ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Derks aarzelde niet toen hij een jaar geleden de kans kreeg om de puinrecycling in het nabijgelegen Katwijk over te nemen. Het was de geboorte van Scoops, dat van begin af aan succesvol bijdraagt aan Infrascoops visie zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Dankzij Scoops heeft Infrascoop een bredere grip op de grondstoffenmarkt. Het bedrijf kan onder meer het eigen puin verwerken en hergebruiken, met een korte transportafstand: dubbel duurzaam dus. Het draagt allemaal bij aan hoe Infrascoop er begin 2017 voorstaat: klaar voor de toekomst, met een goed gevulde orderportefeuille met projecten als Nutricia in Haps en de Niersvlonder in Gennep.
Het bedrijf viert op 16 maart met de opening van het nieuwe pand ook het tienjarig bestaan. “Het is op dit moment Infrascoop 2.0”, zegt Derks trots. “Het bedrijf is door een dal gegaan, maar we hebben er alles aan gedaan om hier weer uit te komen. We zijn niet alleen in omzet hard gegroeid, maar werken ook professioneler en met meer structuur. Hierin zijn en blijven onze vakmensen het belangrijkste. We werken met korte lijntjes, doen het samen. Want als je goed werk aflevert en onderneemt met visie en passie, dan komen nieuwe opdrachten vanzelf.”