Zorgwoningfonds Sonneborgh IV belegt in de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van drie woon- en zorgcomplexen. Twee ervan staan in Rheden en Rotterdam, een derde is het voormalige RMB-gebouw aan de Gildekamp in Cuijk. Dit gebouw wordt na de zomer, als eerste van de drie, in gebruik genomen. Het fonds biedt particuliere beleggers de gelegenheid te investeren in duurzaam en betaalbaar zorgvastgoed, met de zekerheid van langjarige huur aan professionele zorgorganisaties voor in totaal 120 mensen met een zorgvraag.
Arjan Kuijpers is commercieel directeur van Sonneborgh, dat zetelt in Eindhoven. “Een kwart eeuw ontwikkelen wij vastgoed in de sectoren wonen, zorg, onderwijs en sport. Veel daarvan is op het snijvlak van wonen en zorg. Aan al onze projecten zit wel een maatschappelijk tintje. Voor het fonds Sonneborgh IV hebben we drie locaties aangekocht, waarvan dit pand er één is”, vertelt hij bij onze ontmoeting bij het voormalige RMB-kantoor. “We kwamen in contact met Woonzorgnet, een zorgorganisatie die in deze regio een locatie zocht voor haar doelgroepen. Het pand hebben we van een andere marktpartij aangekocht. Het wordt momenteel omgeturnd van kantoorgebouw naar studio’s voor kleinschalige woonvoorzieningen, voor cliënten met een GGZ-indicatie.”
Beleggingsfonds opgezet
“Voor de realisatie hebben we een beleggingsfonds opgezet, zoals we dat uiteraard vaker doen. Aan de ene kant hebben we bankfinanciering aangetrokken en aan de andere kant zit er eigen vermogen in. Nu bieden we particuliere beleggers de mogelijkheid te participeren in deze belegging. Er zit een huurcontract van vijftien jaar op, van een organisatie met een bewezen trackrecord, dus ook op lange termijn is dat een heel stabiele en degelijke belegging.”
Volgens Arjan Kuijpers zijn veel deelnemers in het fonds ondernemers, die als particulier hun pensioen willen veilig stellen. “Zorgvastgoed is, zoals gezegd, een stabiele en degelijke markt, met veel zekerheden. Dat geldt momenteel in ieder geval zeker niet voor de aandelenmarkt. De laatste tijd merken we daarom dat veel particuliere beleggers bij ons aankloppen. Die zouden voorheen ook zelf vastgoed gekocht hebben om het dan te verhuren, maar door de nieuwe huurregelgeving is dat een stuk minder interessant geworden. Collectief in zo’n fonds participeren is dan al snel interessanter. Je krijgt een vergelijkbaar rendement, maar zonder al het gedoe er omheen. Ideaal voor iemand die rust en een degelijke belegging zoekt. We hebben te maken met woningtekort, vergrijzing en een toenemende zorgvraag en ook in dat opzicht speelt dit project daar op in.”
Waardeontwikkeling
De directeur benadrukt dat het niet gaat om een vluchtige belegging ‘zoals aandelen of crypto’. “Je kunt je ‘eigen’ pand gewoon aanraken, zeg maar. Vier keer per jaar krijg je rendement uitgekeerd uit de vastgoedexploitatie en je deelt mee in de waardeontwikkeling van het object. Ergens tussen jaar zeven en tien verkopen wij namelijk het vastgoed weer. Wij verwachten voor dit fonds een rendement van zo’n zeveneneenhalf procent per jaar: zo’n vijf procent uit de exploitatie en nog eens tweeëneenhalf uit de waardeontwikkeling aan het einde.”
“Het fonds start begin juli. Ons geïnvesteerde eigen vermogen willen we uiteraard weer vrijmaken voor nieuwe investeringen, dus zoeken we nog de laatste participanten. De bouw is inmiddels in volle gang; eind van de zomer zal het pand klaar zijn voor gebruik. De instapdrempel is 100.000 euro. In het fonds zitten nog twee andere locaties: Rheden en Rotterdam, die verbouwingen gaan starten zodra het hier klaar is.”