Veiligheid gaat boven alles. Dat geldt voor elk gebouw en voor alle gebruikers ervan. Of het nu gaat om een fabriekshal, een winkelpand, kantoor, overheidsinstelling, een ziekenhuis of kinderdagverblijf, beveiliging behoedt gebruikers voor brand, inbraak, overvallen en andere calamiteiten. Maar er is méér: bij beveiliging willen opdrachtgevers in de regel geen tijd verliezen. Niet zelden immers is een incident in de directe omgeving aanleiding om ook de eigen situatie eens onder de loep te (laten) nemen. “Beveiliging heeft daarom ook vaak met emotie te maken.”
Bedrijfsvoering mag niet gehinderd worden door ‘gevaar van buiten’. Seef Beveiligingstechniek adviseert uitgebreid op het gebied van beveiligen en legt systemen aan die deze veiligheid waarborgen. Seef is de naam van een nieuwe onderneming, ontsproten uit het Milsbeekse Megens Elektrotechniek. Een BORG-gecertificeerd technisch beveiligingsbedrijf en daarnaast gecertificeerd als branddetectie- en onderhoudsbedrijf volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Met vier decennia ervaring in advisering in en aanleg van branddetectie- en ontruimingsinstallaties, inbraakbeveiliging, camerabewaking, toegangscontrole en -verlening en, tot slot, onderhoud van noodverlichting.
‘Aan de voorkant’
Marty Bus is operationeel directeur van Seef. “Megens Elektrotechniek is in veertig jaar tijd meegegroeid met de innovaties in de branche”, zegt hij. “Opdrachtgevers groeiden met ons mee. Van huisinstallaties, service en onderhoud, tele- en datacommunicatie, beveiligings- en besturingsinstallaties tot moderne domotica, we doen het allemaal. Als het gaat om de aanleg van reguliere elektrotechnische installaties weet de markt ons dan ook te vinden. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Beveiliging – en met name de techniek erachter – maakt een enorme opmars door. Daarom hebben wij al onze kennis en ervaring op dat gebied ondergebracht in een nieuwe, aparte onderneming. Vanaf nu richt Seef zich volledig op de aanleg van elektrotechnische installaties die veiligheid borgen.”
Het goede nieuws voor bestaande – en nieuwe – klanten is volgens Marty Bus en zijn collega, algemeen directeur Tom Wienhofen, het feit dat Seef zich nadrukkelijk specialiseert in het beveiligingsaspect van elektrotechnisch werk. “Dat betekent nóg meer aandacht voor elke opdracht. Dankzij een nieuw werksysteem hebben onze beveiligingsmonteurs direct toegang tot alle relevante digitale gegevens rond de beveiliging van object(en). Dat vergroot de slagkracht nog eens extra.” Daarnaast wil Seef nadrukkelijk ‘aan de voorkant’ van elk project meedenken. Dus niet alleen met bijvoorbeeld architecten, maar ook met veiligheidsadviseurs. Dat kan enorm in de (ontwerp) kosten schelen. “Daarbij zijn we natuurlijk een regionale speler. We staan dichtbij, dus we schakelen snel. Belangrijk als je geen tijd wilt verliezen.”
Branddetectie- en ontruimingsinstallaties
Bij brand moeten allereerst gebruikers in veiligheid worden gebracht. Branddetectie zorgt daarvoor. Een branddetectiesysteem kan allereerst verlangd worden door de overheid, vanuit het Bouwbesluit. Bij elke soort gebruiksfunctie hoort een bepaalde zwaarte-eis. Die hangt onder meer af van het gebruikte aantal vierkante meters en het aantal verdiepingen. Ook de (beperkte) zelfredzaamheid van de gebruiker is bepalend. Denk bijvoorbeeld aan een kinderdagverblijf of een verzorgingshuis. Is een brandmeldinstallatie vereist, dan stelt het Bouwbesluit ook altijd een ontruimingsinstallatie verplicht. Een andere eisende partij kan de verzekeraar zijn. Deze wil een zo laag mogelijk risico op materiële schade. Een derde partij die om branddetectie kan vragen, is de gebruiker zélf. Zo wil een onderneming dankzij goede beveiliging onder meer de continuïteit van de bedrijfsvoering waarborgen. De impact van een brand is immers enorm. De helft van de bedrijven die een brand doormaken gaat binnen twee jaar failliet…
Inbraakbeveiliging
Seef is een BORG-gecertificeerd technisch beveiligingsbedrijf. Vaak eist de verzekeraar dat een object met een hoog inbraakrisico wordt beveiligd. Seef stelt eerst een risico-inventarisatie op, waarna de indeling in een risicoklasse volgt. Pas als alle bij deze risicoklasse horende preventieve maatregelen zijn uitgevoerd, mag het Milsbeekse bedrijf een BORG-certificaat afgeven. De maatregelen kunnen uiteenlopen van het installeren van een enkele bewegingsmelder tot beveiliging op elke raam en deur. Of denk aan ‘meeneembeperkende’ maatregelen, zoals rookmachines. Vaak zijn er combinaties met toegangscontrole.
Camerabewaking
Niemand ontsnapt vandaag de dag nog aan het oog van een bewakingscamera. Een camera ziet meer dan drie beveiligingsbeambten. Hoge HD-beeldkwaliteit en geavanceerde besturingssystemen kunnen één camera tegenwoordig alles tot in detail in beeld laten brengen. Ook de handelingssnelheid is verhoogd. De klant kan op zijn smartphone realtime meekijken met camerabeelden van zijn bedrijf, instelling of huis. Of de particuliere alarmcentrale (PAC) of politie (LiveView) laten meekijken bij een inbraakalarm. Tom Wienhofen: “Verder kan men met een app willekeurig elke datum of tijdstip terugzien. En dan zijn er nog de intelligente camera’s, die auto’s volgen, kentekens herkennen en registreren. Of die bij ongewone bewegingen direct alarm slaan, bijvoorbeeld wanneer iemand iets meeneemt uit een ruimte of er juist iets achterlaat. Kostenbesparend zijn de hybridesystemen die wij toepassen. Zo werken moderne HD-camera’s bijvoorbeeld ook uitstekend over bestaande coaxkabels.”
Toegangscontrole en -verlening
Met toegangscontrole wordt bepaald wie waar en wanneer een ruimte in mag en/of wie zeggenschap heeft over een alarminstallatie. Bovendien wordt elke beweging geregistreerd. Dit is bijvoorbeeld gewenst wanneer er meerdere gebruikers zijn, die niet allemaal dezelfde bevoegdheden hebben. Ook biometrie valt hieronder: identificatie op basis van unieke lichaamskenmerken van personen, zoals vingerafdrukken, de stem of de iris. Marty Bus: “De toepassing van biometrie groeit. Biometrie kan in principe pasjes, sleutels, wachtwoorden, codes, foto’s en handtekeningen vervangen of in combinatie daarmee beveiliging sterker maken.”
Onderhoud noodverlichting
Noodverlichting kan levensreddend zijn. De werking daarvan mag daarom niet aan het toeval worden overgelaten. Noodverlichting treedt in werking bij stroomuitval. Daarnaast is er vluchtwegsignalering: verlichting die continu brandt, óók nadat de stroom is uitgevallen. Normaal gesproken worden beide installaties door reguliere elektrotechnici aangelegd. Het onderhoud wordt vervolgens uitgevoerd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging. Seef is zo’n bedrijf. Marty Bus: “Er is een hoop te doen. We zoeken dan ook nog goede monteurs. Ja, dat mag vermeld worden!”