Afvalverwerking. Elk bedrijf wil dat het kostenefficiënt en duurzaam gebeurt, gericht op de eigen branche. Met een integrale aanpak van advisering, afvalinzameling, transport en recycling profileert Remondis zich nadrukkelijk als partner in het managen van afvalstromen. “Wij regelen alles in één keer. Bedrijven houden kosten in de hand en werken samen met een partner die alles onder één dak heeft voor een schoon milieu, veiligheid en een leefbare toekomst.”
Aldus Johan van Kesteren, vestigingsleider Remondis Nijmegen. Remondis verzorgt namens inzamelaar Baetsen uit Veldhoven sinds februari van dit jaar de afvalinzameling in het Land van Cuijk en Boekel. Het gaat daarbij om het rest- en pmd-afval. Dat laatste staat voor: plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons. Baetsen zélf zamelt het gft-afval in. Afgezien van een inmiddels gewijzigd inzamelschema gaat er nog meer veranderen. Zo laat Remondis straks vier nieuwe vrachtwagens op groen gas door de straten rijden, die tot de helft stiller zijn dan de diesels.
Collectief contract met DBO
Naast het Land van Cuijk en Boekel bedient de inzamelaar de zakelijke en particuliere markt. “We bieden een totaalpakket aan inzameling van veel verschillende afvalsoorten, gericht op totale ontzorging. Remondis is vertrouwd met de hele Nederlandse afvalverwerkingstak en kan dus het meest optimale aanbod samenstellen. We hebben inmiddels een collectief contract met Duurzaam Bedrijven Overleg Land van Cuijk en Noord-Limburg.” “Samen met bedrijven inventariseren we de vrijkomende afvalstromen en stellen we een praktisch afvalplan op. Schakelt een opdrachtgever ons in aan het begin van de keten, dan kunnen we hem adviseren over de samenstelling van zijn bedrijfsafval en de wijze van aanlevering bij ons. Dat werkt kostenbesparend en men voldoet aan de verplichtingen die de milieuwetgeving oplegt.”
Branchegericht
Remondis hanteert branchegericht afvalmanagement. “Elke branche kent zijn eigen specifieke regels, vraagstukken en mogelijkheden rondom afval. Met jaren ervaring kent Remondis de wetgeving en weet ze wat er in branches speelt. Denk aan gevaarlijk afval; dat moet volgens bepaalde richtlijnen en voorschriften
afgevoerd worden. Wij hebben daar een speciale afdeling voor.” “Elke vorm van afval is grondstof, maar het betekent niet automatisch dat alles ook direct geld waard is. Het gaat erom de logistieke processen rond afval te optimaliseren. Daarbij willen wij de klant bijstaan met de juiste adviezen. Het gaat erom dat bedrijven zélf die stappen maken die ervoor nodig zijn. Dat niet alleen medewerkers ‘opgevoed’ worden en nog bewuster omgaan met afvalstromen. Dat is natuurlijk wél belangrijk, want in duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en een circulaire economie ligt de toekomst, vinden wij. Maar het is óók een rekensom.”
Johan van Kesteren legt het laatste uit: “Veel bedrijven gaan eerst op internet te rade. Maar daar vergelijk je appels met peren. Daarom gaan wij liever met partijen aan tafel zitten. Want Remondis hoeft zeker niet altijd de goedkoopste te zijn, maar we zijn wél doeltreffend en een betrouwbare partner voor op de lange termijn. Wij hebben meerdere vestigingen in Nederland en kunnen dus een totaaloplossing bieden.”
Uitvalsbasis
Remondis is gevestigd op het terrein van de ARN-afvalenergiecentrale in Weurt, waarvan zij tevens de grootste aandeelhouder zijn. Vanuit die uitvalsbasis bedienen Johan van Kesteren en zijn medewerkers een werkgebied van Venray tot aan Arnhem. Remondis Dusseldorp is een onderdeel van de Remondis Groep, één van ’s werelds grootste dienstverleners in onder meer recycling. Er zijn meer dan 500 vestigingen en deelnemingen in 35 landen in Europa, Azië en Australië. Hier werken meer dan 30.000 mensen voor zo’n 30 miljoen burgers en vele duizenden bedrijven. Het Nederlandse hoofdkantoor zetelt sinds de overname van afvalinzamelaar Dusseldorp in Lichtenvoorde. Dat gebeurde in november 2015. Een jaar eerder had Remondis de afvalverwerkingstak van Van Kesteren in Groesbeek overgenomen.