Het is medio 2019 als vier aannemersbedrijven – Bouwbedrijf Van Oijen, BCP Bouw, Martens Bouw en Van der Horst aannemers – samen met Michiels Management het tijd vinden dat voor de complete vastgoedopgave in het Land van Cuijk en Maasduinen lokale ondernemers een sleutelrol krijgen. Zij weten wat hier nodig is – aan woningen, aan voorzieningen – en hoe je dat in projecten vertaalt.
Region Vastgoedontwikkeling is geboren. Het consortium begint inmiddels een rol van betekenis te spelen in lokale en regionale bouwprojecten. Gerealiseerde projecten zijn de revitalisering van De Valuwe in Cuijk en de nieuwbouw in de Sambeekse wijk Catharinaklooster. Aandeelhouder Herman Michiels zegt dan ook: “Onze aanpak blijkt succesvol: we brengen nauwkeurig de behoeften van de regio in kaart en hebben daarbij een goede klik met onze opdrachtgevers. Projecten die momenteel in uitvoering/ontwikkeling zijn: 46 woningen (Roting II) in Wanroij, de voormalige locatie Van de Weem met 25 appartementen en het centrumplan Breestraat-Zuid, beide in Sint-Anthonis, en een woningbouwproject in Oeffelt.”
“Bestuurders en portefeuillehouders zijn enthousiast”, stelt Herman Michiels vast. “Immers, wat wij doen, sluit ook naadloos aan op hun visie. We koersen op eigen kracht. We gebruiken elkaars kennis en netwerk optimaal. Zo maken we ons samen sterk voor een toekomstbestendige regio waarin volop aandacht is voor de jongeren. Wij vinden het essentieel dat zij de streek behouden blijven. Dat kan al wanneer bedrijven hun eigen mensen opleiden en stageplaatsen bieden. Jonge medewerkers vinden het prettiger om in de directe regio te werken. We zorgen er zo voor dat ook een nieuwe generatie in de regio blijft.”
Er gebeurt in het Land van Cuijk en Maasduinen al veel op het gebied van woningbouw, maar een aanzienlijk deel van de bouwers is niet uit deze regio zélf afkomstig. “Terwijl er hier voldoende capaciteit en kennis voorhanden is. We willen dat onze regio maximaal voordeel heeft van lokale knowhow. Zo benutten we lokale kennis, blijven de lijnen kort en kunnen we belangrijke tijdwinst boeken. Niet alleen in woningbouw, maar denk ook aan het belang van een snelle – en noodzakelijke – energietransitie.”
Binnen het al genoemde gebied van het Land van Cuijk en Maasduinen is Region een risicodragend ontwikkelaar van projecten. Wanneer die opdrachten bij regionale aannemers terecht komen, zorgt dat voor meer werkgelegenheid. Herman Michiels: “We werken dan ook bewust samen met partners, onderaannemers en met specialisten die hier daadwerkelijk in de regio wonen. En dat is ook positief voor maatschappelijke betrokkenheid. Als lokale bedrijven het goed doen, heeft de hele regio daar baat bij, óók de lokale verenigingen en het culturele leven. Het lokale bedrijfsleven is immers de sponsor van lokale verenigingen, evenementen en cultuur. Daarmee beperkt onze visie zich niet tot woningbouw alléén, maar gaat ze over leefbaarheid als groter geheel.”
“Onze visie beperkt zich niet tot woningbouw alléén, maar gaat over de leefbaarheid als groter geheel”
Hoe ziet Region die missie in het licht van de huidige marktontwikkelingen? “Het is moeilijk vooruit te kijken, maar het is uiteraard een onzekere tijd. Qua grondposities en de wet- en regelgeving is het lastig ondernemen en daarmee onze regio van dienst te zijn. Maar daar ligt tegelijk onze kracht: met gemeenten en andere partijen in gesprek te blijven.”
Een integrale aanpak van wonen, werken en recreëren. Dat wenst Region Vastgoedontwikkeling voor de regio Land van Cuijk en Maasduinen. Duurzame gebiedsontwikkeling die een langdurige bijdrage levert aan het welzijn van de regio. Daarvoor werkt het consortium samen met bestuurders, ambtenaren, inwoners en ondernemers aan een toekomstbestendige streek waar het prettig wonen, werken en vertoeven is.
Afbeelding: Herman Michiels op de bouwlocatie Roting II, 46 woningen, in Wanroij.
‘Duurzame ontwikkelaars