In het Land van Cuijk zorgen zeven assurantiekantoren als zelfstandig adviseur voor een gezamenlijke en krachtige uitstraling van de RegioBank. Daarnaast adviseren deze kantoren in hypotheken en hebben zij een bankfunctie. In een tijd dat de bankwereld zich verder en verder terugtrekt in grote bankkantoren, blijft zakelijk betalen en sparen dichtbij. Dankzij de RegioBank, die daarmee een daadwerkelijke invulling geeft aan het behoud van leefbaarheid, ook in kleinere kernen. Bij elk van de afzonderlijke kantoren kan een ondernemer terecht voor een compleet financieel advies.
Deze keer schuiven aan Josée Jenneskens, van Jenneskens Assurantiën en Makelaardij uit Cuijk, en Robert Kersten van Kersten Assurantiën uit Oeffelt. Zij wijzen op de alom tegenwoordige gevaren van cybercriminaliteit.
“Als RegioBank zijn wij er voor zakelijk betalen en sparen, en voor zakelijk financieren. Speciaal voor ondernemers is daarvoor recent een nieuwe app ontwikkeld. We zijn er voor de zzp’er en de kleinzakelijke ondernemer. We zijn persoonlijk, laagdrempelig en in de regio zijn er niet minder dan zeven kantoren aanwezig”, aldus Robert Kersten, die de lokale betrokkenheid verduidelijkt door te wijzen op initiatieven ‘Bank voor de klas’, ‘Eurowijs’ of ‘Veilig online bankieren’, waaraan RegioBank medewerking verleent, onder meer via workshops die de vestigingen zelf organiseren.
Bepaalde workshops zijn in het leven geroepen nu internetcriminaliteit een veelvoorkomend en groeiend probleem blijkt. Hoe bescherm je jouw geld en jezelf online? En voorkom je bijvoorbeeld diefstal van jouw financiële gegevens? In 2022 waren volgens het CBS 2,2 miljoen mensen slachtoffer van cybercriminaliteit. Met name online oplichting, verkoopfraude en fraude van betalingsverkeer. Ook phishing en identiteitsfraude komen geregeld voor. Het is niet altijd duidelijk of je te maken hebt met internetcriminelen. Ze doen zich namelijk voor als medewerker van een bank en vragen om codes of persoonlijke informatie. En wanneer moet je een website, e-mail of ander bericht vertrouwen? Dit leer je tijdens de workshop ‘Veilig online bankieren’.
De bakker met een gehackte kassa of een bouwbedrijf waarvan digitale tekeningen worden gestolen. Of de notaris wiens klantenbestand op straat komt te liggen… Nog meer voorbeelden van de hierboven al aangehaalde cybercriminaliteit. “Door proactief informatie over internetcriminaliteit te verstrekken, willen wij deze risico’s herkenbaar maken”, aldus Robert Kersten. “We hopen zo veel mogelijk te voorkomen dat mensen slachtoffer worden. Zo helpen we je beter ‘cyberweerbaar’ te maken.”
Krijg je toch met cybercriminaliteit te maken? Dan is het goed te weten dat er verzekeringen voor zijn. Josée Jenneskens: “Deze beschermen tegen de gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en andere vormen van cybercriminaliteit. Dat geldt ook voor de geleden eigen schade, zoals kosten om imagoschade te herstellen, of de kosten van gestolen data. Bovendien staan professionals 24/7 klaar om te zorgen dat jouw bedrijf weer snel verder kan. Je kunt er ook voor kiezen om bedrijfsschade mee te verzekeren; schade waarbij bijvoorbeeld je netwerk langere tijd onbereikbaar is door een cyberaanval.”
Het is ook goed te letten op wat niét verzekerd is. Denk aan inbreuk op patenten en diefstal van bedrijfsgeheimen; aansprakelijkheid als zaken niet goed zijn vastgelegd in een contract; verbeteringen of beveiliging van IT-systemen en tot slot: schade door opzet. “Een gratis check met een expert geeft snel inzicht in jouw cyberrisico’s. Bekijk ook de cyberoplossingen van Perfect Day, via Nationale Nederlanden. En natuurlijk helpen onze eigen adviseurs ook graag.”
Cybercriminaliteit,
“We hopen zo veel mogelijk te voorkomen dat mensen slachtoffer worden.”