Infrascoop heeft het PSO-certificaat trede 3 behaald. Het Cuijkse bedrijf loopt hiermee voorop in sociaal ondernemen. Er werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en Infrascoop werkt het liefst samen met organisaties die deze mensen ook in dienst hebben of nemen. Binnen de gemeente Cuijk is Infrascoop het eerste bedrijf dat het volledige PSO-certificaat Sociaal Ondernemen heeft behaald.
Op donderdag 16 augustus j.l. kreeg Infrascoop het certificaat officieel uitgereikt door de Cuijkse wethouder Maarten Jilisen. Het doel van de PSO (Prestatieladder Sociaal Ondernemen, een Keurmerk van TNO) is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen bedrijven door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van de gevraagde Social Return verplichtingen.
Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun eigen leveranciers en opdrachtnemers om sociaal te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij bedrijven die ook met de PSO-certificering bezig zijn of al hebben behaald. Het uiteindelijke doel van sociaal ondernemen is om steeds meer mensen aan het arbeidsproces te laten deelnemen zodat mensen zich niet buitengesloten hoeven te voelen.
Meerwaarde creëren
Infrascoop Grond-, Weg- en Waterbouw is actief op een breed terrein in de civieltechnische sector, en werkt voornamelijk in de regio aan regionaal bekende projecten als de Grotestraat in Cuijk, Bedrijvenpark Laarakker in Haps, de ontwikkeling van de Cuijkse nieuwe wijken Cuijkse Tuinen en de Nielt, en de herinrichting van de N602 in de gemeente Sint-Anthonis. Tot de opdrachtgevers behoren: gemeentelijke overheden, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en grote bedrijven. “Opdrachtgevers kiezen voor Infrascoop vanwege onze betrokkenheid, vakmanschap en korte lijntjes tijden de voorbereiding en realisatie van onze projecten”, aldus directeur Ton Derks.
Met haar vooruitstrevende beleid is de Cuijkse onderneming erin geslaagd om daadwerkelijk meerwaarde te creëren op het terrein van sociaal ondernemen. Dit biedt voordelen voor zowel het bedrijf, de medewerkers en in breder verband ook de lokale samenleving. Infrascoop, dat sinds de oprichting in 2007 is door gegroeid naar zo’n veertig vaste medewerkers, doet in het hele traject zoveel mogelijk zelf. “We vinden onze nieuwe medewerkers via het Werkbedrijf of de sociale afdeling van de gemeentes en stellen ze hier te werk, waarbij we ook zelf opleiden”, legt Ton Derks uit. “Uiteraard worden we daarbij, mocht dat nodig zijn, geholpen door het Werkbedrijf of de sociale werkvoorziening van de gemeente. We bieden ook leerwerkplekken aan voor jongeren, om ons mooie vak ook in de toekomst van voldoende kwalitatief geschoold personeel te kunnen voorzien.”
Aanstekelijk enthousiasme
“Wij hechten waarde aan Sociaal Ondernemen zoals het is, niet alleen omdat het een wettelijke verplichting is. Wij dragen dit beleid een warm hart toe en het is dan ook vanzelfsprekend binnen onze bedrijfscultuur. Wij willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook deze kans bieden. Dat gaat niet allemaal vanzelf, want onze medewerkers moeten daarvoor zélf ook vaak een stap maken. Maar de beloning is er voor iedereen: deze mensen vinden het fijn dat ze weer aan de slag mogen en terug kunnen keren in het arbeidsproces. Dat levert een aanstekelijk soort enthousiasme op bij iedereen.”
Over PSO Nederland
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kent drie aspecten: People, Planet en Profit. Sociaal ondernemen, ook wel inclusief ondernemen genoemd, is de laatste jaren in Nederland uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de pijler ‘People’. Om sociaal ondernemen te stimuleren, heeft TNO samen met PSO Nederland en stakeholders een meetinstrument ontwikkeld: de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Kijk voor meer informatie op: