De ‘heavy duty’-relaties uit de transportsector, het grondverzet en het loonwerkbedrijf weten het: Mar-Oil en Gas Service, sinds 2007 een zelfstandige multibrand olie- en gasservice, staat te boek als een uiterst betrouwbare leverancier van (motor)brandstoffen en smeermiddelen. Eigenaar Marc Oudenhoven zit ruim dertig jaar in de olie. Natuurlijk volgt hij de ontwikkelingen rond de motorbrandstof- en aardgasprijzen op de voet. Voor gebruikers van aardgas in het buitengebied en de kernrandzone heeft hij een alternatief: propaan.
Wie, in het buitengebied met name, gasverwarming op propaan gebruikt, is mogelijk al bekend met het Vierlingsbeeks/Oostrumse Mar-Oil & Gas Service. Marc Oudenhoven: “Propaan is een beproefde brandstof. En in deze tijden een serieuze vervanger van aardgas. Kort gezegd is één liter propaan 0,73 kubieke meter aardgasequivalent. Andersom betekent dit dat één kubieke meter aardgas gelijk staat aan 1,35 liter propaan.”
Efficiënt
Dit verdient enige toelichting, want aardgas en propaan zijn niet eenvoudig te vergelijken, vervolgt Marc Oudenhoven. Dit omdat de rekeneenheden anders zijn. “Je zag al dat we aardgas berekenen per kubieke meter en propaan per liter. Om precies te kunnen berekenen hoeveel liter propaan gelijk staat aan hoeveel kubieke meter aardgas moet er gekeken worden naar de verbrandingswaarde. Aardgas heeft een gemiddelde verbrandingswaarde van 35,17 MJ (Megajoule) per kubieke meter. Propaan heeft een gemiddelde verbrandingswaarde van 97,77 MJ per kuub. Door dit verschil wordt aardgas laagcalorisch genoemd en propaan hoogcalorisch. Propaan is dus ongeveer 2,77 keer zo warm als aardgas, waardoor het verbruik veel lager is.”
Propaan heeft als rekeneenheid liters. Door propaan onder dusdanige druk te zetten dat het vloeibaar wordt, kan er ongeveer 250 keer zoveel vervoerd worden. Een tankwagen die 20.000 liter vloeibaar propaan vervoert, heeft dus bijna vijf miljoen liter gasvormig propaan bij zich. Erg efficiënt dus! De verbrandingswaarde van propaan in liters is 26,01 MJ per liter. Dit is dus aanzienlijk minder dan wanneer het gasvormig is. Gelukkig wordt propaan alleen in liters opgeslagen en wel gasvormig gebruikt. Wanneer men 35,17 deelt door 26,01 is de uitkomst 1,35. Dit betekent dat één kubieke meter aardgas gelijk staat aan 1,35 liter vloeibare propaan.
Nieuwe aansluitingen
Nu bestaan aardgas en propaan nooit voor honderd procent uit dezelfde stof. “Dit omdat het beide natuurproducten zijn. Er kan altijd een zeer lichte afwijking in de samenstelling zitten, waardoor de verbrandingswarmte ook verschilt. Hierdoor kunnen de uitkomsten licht afwijken en schommelt de uitkomst tussen de 1,30 en 1,38 liter propaan tegenover een kuub aardgas.”
“Voor gebruikers in het buitengebied of in de kernrandzone die nu aardgas gebruiken: zit je boven een euro per kuub aardgas, dan is propaan prijstechnisch interessanter. De afgelopen anderhalve maand hebben we 35 installaties aangelegd. Daarvan waren er dertig nieuwe aansluitingen; de andere vijf gebruikers zijn naar ons overgestapt vanuit een andere leverancier. Hoe we het aanpakken? We maken een afspraak om de locatie te bekijken en bespreken samen met de klant de mogelijkheden. We maken een passende berekening voor welke tank er nodig is en welke leidingen er eventueel geplaatst moeten worden. Wij plaatsen de tank en leggen alle leidingen aan tot aan het woonhuis of bedrijfspand.”
Kennis terug op de vloer
Zoon Bas is de beoogd opvolger van Marc Oudenhoven. Hij vertegenwoordigt een commerciële functie binnen Mar-Oil en Gas Service en spreekt volgens senior een heel nieuwe generatie aan. “Veel oliemerken bieden hun eigen specialisme”, weet Bas Oudenhoven.
“Er is een groot verschil tussen automotive, heavy duty, industrie enzovoort. Daarom bieden wij meerdere oliemerken aan. Ieder segment vraagt om zijn specifieke olie. Daarnaast is motorolieanalyse een van onze specialiteiten. Deze kan preventief worden ingezet om motorproblemen te voorkomen, of als middel om te achterhalen waarom motorproblemen zijn ontstaan. Daarbinnen hebben we een puike reputatie opgebouwd. Die technische ondersteuning bieden we aan aan bedrijven, die zo profiteren van onze kennis en ervaring. Zo brengen we kennis weer terug in de werkplaats.”
Green Energy Hub
Intussen denkt de onderneming na over de energietransitie en de rol die daarin voor Mar-Oil is weggelegd. “Wij zetten in op Clean Energy Hubs voor wegtransport. De overheid wil op termijn van dieselmotoren af. Op de toekomstige ‘green energy hub’ zou daarom waterstof, LNG (vloeibaar aardgas) en elektra ‘getankt’ moeten kunnen worden, in een wat verdere toekomst ook door personenverkeer. Dit is ook in een breder perspectief te plaatsen, om zo Clean Energy Hubs te verbinden met andere opgaven. Inmiddels zijn we hierover met overheden in gesprek.”
Mar-Oil en Gas Service
www.mar-oil.nl / www.smeermiddelenwinkel.nl / www.mar-gaz.nl
Marc (links) en Bas Oudenhoven.