PREVICUS VASTGOED
In het regeerakkoord van het kabinet Rutte III zijn flink wat hervormingen doorgevoerd in het belastingstelsel. Voor ondernemers is de belangrijkste verandering het beperken van de afschrijving gebouwen in eigen gebruik. Dat zorgt voor een verhoging van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Door deze maatregel mogen ondernemers een gebouw in eigen gebruik afschrijven tot maximaal honderd procent van de WOZ-waarde. Michel Uyen wijst met Previcus Vastgoed op de gevolgen hiervan.
Previcus Vastgoed helpt al vijftien jaar particulieren, bedrijven, woningcorporaties, instellingen en grote multinationals bij het controleren en verlagen van alle WOZ-gerelateerde belastingen. Het bedrijf begon als eerste in Nederland met deze vorm van dienstverlening op basis van no cure no pay. Inmiddels is zestig procent van de klanten van Previcus afkomstig van de zakelijke markt: van multinational tot retailer en van bezitter van recreatief vastgoed tot de zorgsector. Met een beproefde en doorontwikkelde werkwijze is Previcus Vastgoed landelijk actief. Behalve dat men bovenop de ontwikkelingen in de Wet WOZ zit, is men zelf verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de recente jurisprudentie binnen dit vakgebied. Het team bestaat zowel uit gediplomeerde juristen als registertaxateurs. Daarnaast beschikt de onderneming over een landelijk dekkend netwerk van taxateurs en juristen. Met deze taxatietechnische en juridische kennis in huis kan men elke particulier, ondernemer, investeerder of woningstichting optimaal bedienen. Enige tijd geleden is het kantoor verhuisd naar een nieuw onderkomen aan de Handelstraat in Boxmeer.
Afschrijvingsbeperking
De WOZ-waarde wordt naast de OZB en waterschapsheffing bij ondernemers ook gebruikt bij het bepalen van de vennootschaps- of de inkomstenbelasting. Het kabinet heeft de afschrijving op vastgoed verder beperkt in het nieuwe regeerakkoord. Wie vastgoed in eigendom heeft en dat zelf ook gebruikt, mag nog maar afschrijven tot de WOZ-waarde. Wanneer deze waarde verlaagd wordt, bespaart men dus niet alleen op de OZB en de waterschapsheffing, maar ook op de inkomsten- en/of vennootschapsbelasting. Deze besparing is vele malen hoger. Michel Uyen: “Een ondernemer moet dus nog kritischer zijn bij de beoordeling van de WOZ-waarde. Iedere duizend euro minder, leidt direct tot een groter afschrijvingspotentieel. Wie de WOZ-waarde van zijn object met een ton weet te verlagen, kan jaarlijks 20.000 euro extra afschrijven.”
Leegstand
Er speelt nog meer mee. “In 2018 hebben we opnieuw te maken met flinke leegstand van bedrijfs- en winkelpanden. Dat zorgt uiteraard voor een afname in de waarde van het object. Voor veel van deze
panden zou een (fors) lagere WOZ-waarde moeten gelden, maar dat is niet het geval. Ook daartegen kunnen eigenaren in het geweer komen.” Zijn ondernemers wel voldoende op de hoogte van de hervormingen? De Previcus-directeur: “Ik denk het wel, maar misschien zijn ze zich minder bewust van de gevolgen ervan. Feit is, dat in 2017 slechts 1,4 procent van alle onroerendgoedbezitters bezwaar heeft gemaakt terwijl meer dan de helft van alle bezwaren wordt toegekend.”
Wij proberen hierover het hele jaar extra voorlichting te geven in de media en ook in onze eigen online berichtgeving. Bovendien staat het belang van de WOZ-waarde niet op zich de hoogte ervan is
gekoppeld aan diverse soorten belastingen. En daarvan betalen we nu eenmaal het liefst zo weinig mogelijk.”