Precisiebemesting goed voor gewas en milieu
www.zltolandvancuijk.nl / www.landvancuijkboertbewust.nl
Tonnie (l.) en Niek van der Ven.
Niek van der Ven, oprichter van loonbedrijf Ven Agra Service, begon in 2014 als pionier in spaakwielbemesting in Land van Cuijk. “Gewassen krijgen precies de hoeveelheid voedingsstoffen die ze nodig hebben, op het juiste moment en op de juiste plaats, zonder verspilling of overbemesting. Duurzaam en efficiënt”, zegt Niek.
Spaakwielbemesting is precisiebemesting waarbij vloeibare meststof direct bij de wortels van het gewas wordt geïnjecteerd. Als 24-jarige begon Niek met spaakwielbemesting. Nu bemest Ven Agra Service 3.000 tot 4.500 hectare per jaar in het gebied tussen Eindhoven en Nijmegen. “Bemesting zonder vervluchtiging en uitspoeling. Goed voor milieu en gewas”, lacht Niek.
Na zijn mbo opleiding werktuigbouwkunde ging Niek agrotechniek en bedrijfskunde studeren in Dronten en leerde via een collega-student uit Drenthe spaakwielbemesting kennen. Niek: “In Brabant werden nog voornamelijk kunstmestkorrels gestrooid of vloeibare kunstmest gespoten. Voor mijn afstudeerminor maakte ik een bedrijfsplan om een onderneming te starten met een spaakwielbemester.” Met steun van de Rabobank en de aanschaf van een Güstrower spaakwielbemester en een Case-tractor begon hij zijn bedrijf. Via mond-tot-mondreclame breidde het klantenbestand zich snel uit. In 2017 sloot zijn vader Tonnie zich bij het bedrijf aan en hebben ze hun diensten uitgebreid met dierlijke mest uitrijden, zaaien van maïs, gras en graan en oogsten van gras en maïs.
Nu staan er op het erf twee spaakwielbemesters van elk 200.000 euro. “Twee jaar geleden was het areaal zo gegroeid dat we in het voorjaar 24/7 aan het rijden waren met de spaakwielbemester. Dat hou je niet vol. Nu zijn we flexibeler en efficiënter”, legt Niek uit.
Spaakwiel
“Zeker in het begin vroegen veel boeren wat ik voor machine ik had ”, lacht Niek. Het oogt futuristisch: 48 grote roestvrijstalen spaakwielen met injectiepennen aan zes secties. De werkbreedte is 12 meter. Via de holle pennen wordt de vloeibare kunstmest op de juiste diepte in een depot in de bodem gebracht. De plant gebruikt vervolgens wat die nodig heeft en het restant blijft beschikbaar voor hergroei. “De spaakwielbemester is geschikt voor het bemesten van gras-, graan- en aardappels- of bietenland. Niek: “Het biedt veel voordelen: vloeibare kunstmest is goedkoper; het kost veel minder energie dan het maken van kunstmestkorrels. Spaakwielbemesting is veel nauwkeuriger en kan met elk weertype. Regen of niet: de meststof komt toch direct bij de wortels en spoelt niet weg.”
Via gps-besturing wordt de meststof toegediend zodat overlap wordt voorkomen en tot de perceelsgrens wordt toegediend. De machine weet door de gps-aansturing dus zelf wanneer hij vloeistof mag geven. “Het werkt gemakkelijk en precies. De gps zorgt ook voor de besturing van de tractor zodat deze recht over het land rijdt. Tijdens het tractorrijden kan ik de mail en app bijwerken of bellen”, lacht de jonge loonwerker.
Duurzame landbouw
Ven Agra Service heeft de vloeibare stikstof opgeslagen op hun terrein in Langenboom. “Geen opslag en financiering voor de boeren en wij kunnen eventuele mineralen toevoegen voor optimale bemesting”, legt Niek uit. Veehouders en akkerbouwers bemesten steeds nauwkeuriger. Aan de hand van grond- en kuilmonsters bekijken ze wat het gewas nodig heeft. Zeker bij grasland is het belangrijk hoeveel je bemest voor de eerste keer maaien. Dat bepaalt de opbrengst voor het hele seizoen. De precisiebemesting zorgt voor betere grasontwikkeling en structuur van het gewas. Koeien genieten van het kwalitatief betere rantsoen wat zorgt voor een duurzamere melkproductie.
“Wij zijn afhankelijk van het weer: voorjaar 2024 was nat en konden we laat het land op. De wielen van de tractor en bemester hebben een luchtdruksysteem voor minimale bodemverdichting zodat we eerder het land kunnen bewerken”, zegt Niek. Zowel vader als zoon genieten van de hectiek van het loonwerkersvak met de pieken en dalen: in het voorjaar bemesten en zaaien, in het najaar de oogst en in de minder drukke periodes tijd voor onderhoud, schoonmaak en het maken van nieuwe plannen.
Burgerverbinding
In 2014 startte Niek met vloeibare kunstmest, oorspronkelijk een bijproduct van de korrelkunstmestproductie. Nu bestaat 65 procent van de toediening uit spuiwater; een restproduct van luchtwassers. Nieuwe reststromen zijn renure, de officiële term voor kunstmestvervangers: REcovered Nitrogen from manURE. Dat zijn stikstofhoudende meststoffen die gewonnen worden uit dierlijke mest, of digistaat waar dierlijke mest voor is gebruikt. Ook dat kan met de spaakwielbemester; duurzaam en circulair.
“De beste benutting van de stikstof door toediening in de wortelzone.”
Ven Agra Service is partner van Land van Cuijk Boert Bewust. “We vinden het belangrijk dat burgers weten waar hun dagelijks eten vandaan komt. Daarom zijn we pauzeplek bij de Verlichte boerderijenroute op 28 december. Iedereen kan dan van dichtbij onze machines zien.”
Aanmelden voor de route kan op www.boerenentuinderspakkenuit.nl