De regio duurzaam versterken; dat is het doel van het platform AgriFood Tech Land van Cuijk. Het platform wil de regio nóg meer positioneren als een gebied waar agri, food en tech samenkomen. In een jaar tijd zijn er al tal van mooie initiatieven, verbindingen en projecten van de grond gekomen.
Twee jaar geleden begon Sander Groenen in opdracht van de gemeenten als kwartiermaker met een verkenning voor het gebied. Waar staat Land van Cuijk voor? Groenen verzamelde een groep betrokken mensen (op het vlak van onderwijs, overheid en bedrijfsleven) en het Platform AgriFood Tech Land van Cuijk was geboren.
‘Je vindt in deze regio veel bedrijven op het snijvlak van agri, food en tech.’, vertelt Anton de Weerd. Hij is directeur van Marel en zet zich vrijwillig in voor het platform. ‘Dit is een regio met grote bedrijven zoals Danone, MSD Animal Health en Hendrix Genetics maar ook een sterk mkb, denk aan Globemilk en Kepser. Daarnaast zijn we een van de snelst groeiende economische regio’s van het land. Daar kunnen we trots op zijn, zeker op de ontwikkeling van kleinschalige agrarische bedrijvigheid naar een regio die wereldwijd bekend staat als agrifood en tech regio.’
Volgens De Weerd spelen er een aantal zaken in Land van Cuijk. ‘Allereerst vormen de 33 kernen vanaf 2022 één grote gemeente. Onder de noemer kernendemocratie wordt daar vorm aan gegeven’, vertelt hij. ‘Als platform willen we eraan bijdragen dat er in die nieuwe gemeente een goed vestigingsklimaat heerst. Je moet hier fijn en goed kunt wonen, werken, leren en besteden.’ Naast deze ingrediënten zijn voldoende woningen belangrijk. ‘Tot er meer gebouwd kan worden, kunnen tiny houses een oplossing bieden.’
‘We hopen dat de verbinding tussen boeren en burgers en de omliggende regio’s versterkt is.’
Het tweede thema dat speelt is circulariteit. ‘Wij bevinden ons in een gebied waarin van oudsher dierlijke eiwitten de basis vormen’, vertelt Groenen. ‘We zoeken naar alternatieven onder de noemer eiwittransitie. Zo willen we andere gewassen kweken, zodat we minder afhankelijk zijn van import.’ Ook de korte keten is een belangrijk thema: burgers die direct bij de boer inkopen. ‘Daarvoor is het Goei Gerei Pakket geïntroduceerd’.
De Weerd noemt ‘kansengelijkheid’ als derde thema. ‘Hiervoor is goed onderwijs van belang. Het zijn veelal mbo’ers die zich in en met de bedrijven ontwikkelen. Het is van belang dat we het voortgezet onderwijs verder versterken in techniek en zorg. We willen in deze regio de eerste mbo opgeleide data-analisten aan het werk zetten. Daarnaast is het belangrijk dat mensen zich kunnen blijven ontwikkelen in het kader van duurzame inzetbaarheid.’
In een jaar is er al veel gebeurd, maar er zijn ook meer dan genoeg ambities. Wat betreft het platform; hoe staat Land van Cuijk er over vijf jaar voor? ‘Naast dat we dan een nóg aantrekkelijkere regio zijn, hopen we dat de verbinding tussen boeren en burgers en de omliggende regio’s versterkt is. We vertrouwen erop dat een aantal initiatieven die we aandragen gerealiseerd zijn.’
Eén van die oplossingen is het project mest verwaarding. Aanjager van dat project is de leden – raad van de coöperatieve Rabobank. Jan Sallevelt, Commissaris bij de bank en lid van de themawerkgroep Banking4Food vertelt: ‘Dit is een maatschappelijk relevant thema dat al jaren speelt. Door de stikstofdiscussie is het nóg actueler geworden. Het verwerken van organische varkensmest in kunstmest kan een circulaire oplossing zijn, maar de wetgeving is nu nog een sta-in-de-weg. We weten echter dat er meer ruimte komt. Samen met het platform willen we ervoor zorgen dat als het zo ver is, we stappen kunnen zetten.’
Het platform is op zoek naar ondernemers, bewoners en organisaties die willen helpen. Meer informatie: agrifoodtech.landvancuijk.nl/
Rabobank is trotse partner van het platform AgriFood Tech. ‘Niet alleen steunen wij het platform op financieel vlak maar ook zoeken we samen naar oplossingen voor het wereldvoedselprobleem en een beter milieu’ aldus Aernout van der Does, Coöperatief Directeur Land van Cuijk & Maasduinen en Themadirecteur Banking4Food. ‘Onze regio heeft een sterke knowhow ontwikkeld op het gebied van agri. Dat zijn niet alleen onze boeren maar eveneens de bedrijven rondom het boerenbedrijf. Onze regio barst in die zin van de expertise waarmee we voorop lopen ten opzichte van andere landen om ons heen. Zoals we allemaal weten kampt de wereld, mede door een groeiende bevolking, met een voedselprobleem. We zijn met steeds meer mensen en er is steeds minder grond om voedsel op te verbouwen. Het moet allemaal efficiënter en schoner. AgriFood Tech kan als platform bijdragen aan de verdere ontwikkeling en verfijning van onze voedselproductie. Het ontwikkelen van ideeën en technieken om onze regio leefbaar te houden en tevens de wereld verder te helpen in ‘smart farming’ en een verantwoorde productie en consumptie van voedsel.