Diane van de Vorle | Eigenaresse Pole Passion
Ondernemen met passie
Tot het midden van het vorige decennium vond het vooral plaats in stripclubs. Vaak minder gymnastisch uitgevoerd en met striptease, Go-Go en lapdancing als belangrijkste onderdelen. Maar paaldansen is hard op weg sportscholen en dansstudio’s te veroveren. Het dansen en het uitvoeren van acrobatische trucs aan een verticale paal wordt een steeds populairdere vorm van fitness. Beoefenaars zien het als een vorm van kunst, een combinatie van dans, gymnastiek en theater. Diane van de Vorle beoefent deze sport en verdient met haar eigen studio haar boterham.
De Cuijkse is paaldansinstructrice bij het Radboud Sportcentrum in Nijmegen en heeft sinds een aantal jaren haar eigen studio: Pole Passion Cuijk. “Een jaar of acht, negen geleden zag ik filmpjes op YouTube. Die vond ik zó gaaf! Ik wilde dat ook kunnen. Het was in de tijd dat paaldansen uit het erotische circuit kwam en meer en meer vrouwen begon aan te spreken. Ik zocht naar een school en vond die in Nijmegen. Tegenwoordig zijn er tientallen in ons land, maar het stond toen nog in de kinderschoenen. Hoe dan ook, in Nijmegen bleek ik aanleg te hebben. Al snel kreeg ik de vraag of ik er zélf lessen wilde gaan verzorgen. Dat heb ik gedaan en er kwam flinke doorloop”, vertelt ze eind 2016. “Na een jaar of vier begon ik mijn eigen studio, huurde ruimte in Haps en heb twee jaar geleden deze studio aan het Tuigleerpleintje gevonden.”
Het doel: Olympische sport
Intussen wordt een breed scala aan amateur- en professionele competities gehouden in vele landen over de wereld. Initiatiefnemers van paaldanswedstrijden stellen het beeld van paaldansen bij en promoten het als een legitieme vorm van dans en acrobatiek. Paaldansen is beïnvloed door de Chinese paal, een vorm van acrobatiek zoals in het circus en in toneelvoorstellingen wordt bedreven. Ook dat beeld past in de trend dat paaldanswedstrijden in toenemende mate niet-erotisch worden uitgevoerd.
“De band hanteert strenge regels en dat is niet voor niets, want het doel is om van paaldansen en Olympische sport te maken. Paaldansen vraagt aanzienlijke kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Je maakt atletische bewegingen, zoals beklimmingen, spins en inversies. Het traint buikspieren en algemene lichaamskracht door het lichaam zélf als weerstand te gebruiken. Daarvoor moet je hard trainen. Hierdoor wordt het steeds populairder als sport, met een verhoogde bewustwording van de voordelen voor algemene kracht en fitheid.”
Bij de top
Veel klanten van Pole Passion komen spontaan binnen; willen eens iets anders. Diane geeft les aan zo’n zestig tot zeventig personen. Haar ‘meiden’ komen uit het gebied van Nijmegen tot Venray. “De oudste was 52. Op dit moment is de oudste 46, dus het is echt niet alleen voor jonge meiden. Ik heb ook turnsters, en die gaan natuurlijk harder. En er is een kindergroep. Zelf ben ik 34 en ik doe tijdens wedstrijden mee in de categorie 18 tot 39 jaar. Dat is natuurlijk een ‘brede’ groep, maar daarin kan ik nog altijd mee.”
Diane heeft, met een bronzen plak op een eerder Nederlands Kampioenschap en met zilver tijdens een vrij recente wedstrijd, recht van spreken. “Meiden die écht willen, komen altijd wel bij de top terecht”, weet ze inmiddels uit ervaring. “Ik heb hier mijn eigen toppers, waarvoor ik de dansjes en de trucs bedenk en uitwerk. En intussen is er ook een leerlinge van me die, al is ze veertiger, aan wedstrijden mee wil gaan doen. Ook zij maakt een goede kans op mooie resultaten.”
Eigenwaarde
Paaldansen is goed om vertrouwen en eigenwaarde op te bouwen. “Maar het is ook gewoon lichamelijk gezond: er komen hier meiden die last van hun rug hebben, maar die hun spieren zó aansterken, dat ze veel beter in hun vel komen zitten. Bewegen is sowieso goed voor je en je merkt zelf het beste wat je wél en niet kunt. Er trainen hier meiden die eens per week komen, maar ik heb ook gasten voor een paar dagen per week en zelfs dames die ik nagenoeg elke dag zie.”
De kick zit in het steeds weer vinden van nieuwe trucjes. “Kijk, tennissen kun je op een gegeven moment. Maar hier, bij ons, ben je nooit uitgeleerd. En daaruit spreekt volgens mij de passie voor het paaldansen. Die drive zie je bij bijna al onze danseressen.” En dan, tóch met een knipoog naar de erotische oerversie van de sport: “Als je een kunstje eenmaal onder de knie hebt, is dat kicken. Wij spreken dan wel eens van een ‘polegasm’, begrijp je? Het kan een verslaving zijn hoor; bij mij is dat ook het geval”, lacht ze. “Ik weet dat heel veel van mijn leerlingen thuis ook zo’n paal hebben geïnstalleerd.”
Brabantse gezelligheid
Met een oppervlak van zeker 180 vierkante meter is Pole Passion de op één na grootste paaldansstudio van ons land, voor zover Diane na kan gaan. “Alleen in Amsterdam is een grotere studio. We zijn hier in Cuijk, waar we tien palen hebben staan, dus best verwend. We zijn ook ingericht voor bijvoorbeeld een feestje, een bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest en zelfs een kinderfeest. Of voor een verrassingsbezoek. We organiseren ook workshops” Een fijne aanvulling zijn de bar en het aparte zitje, waar de dames zich graag even neer vleien. Want na een uur lang krachttraining, dansbewegingen, squats, push-ups en sit-ups, beklimmingen en inversies wil je ook even kunnen chillen na de cooling down, die er volgens Diane óók bij hoort. Net als dus die Brabantse gezelligheid achteraf.