Overdrachtsbelasting bij bedrijfsopvolging, column van notaris Mr. Ramon van Schijndel:
Bij een bedrijfsoverdracht komt de fiscus op meerdere manieren om de hoek kijken. Omdat de wetgever het niet goed vindt als ondernemingen vanwege de belastingdruk niet, of minder makkelijk kunnen worden overgedragen, heeft hij diverse belastingvrijstellingen in het leven geroepen. Ook voor de overdrachtsbelasting geldt er een vrijstelling. Als er in een onderneming vastgoed zit, kan dit onder omstandigheden vrij van overdrachtsbelasting
worden overgedragen.
De toepassing van deze vrijstelling voor overdrachtsbelasting kent wel strenge regels, die ook nog eens door de fiscus strikt worden uitgelegd als er sprake is van een onderneming die als bv wordt gedreven. Zo moet het bedrijf binnen de familie worden overgedragen en moet het een materiële onderneming zijn; het moet een ‘echt’ bedrijf zijn, niet zomaar wat vermogensbeheer.
Laatst heeft de fiscus, bij een bedrijfsoverdracht waarbij een bv met daarin een grote vastgoedportefeuille binnen de familie over werd gedragen, belasting geheven. De verkrijger pikte dit niet en ging naar de rechter. Met succes! Het gerechtshof gaf hem gelijk en vond dat wanneer de volledige zeggenschap overging er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting van toepassing was. De Hoge Raad kan zich in de toekomst nog anders opstellen, maar op dit moment heeft de rechtspraak een voor bedrijfsoverdrachten in de familiesfeer gunstige uitspraak gedaan.
Wat nu als u uw familiebedrijf over wilt dragen en het is nog niet zeker dat de Hoge Raad zich hierbij aansluit? Dan wordt geadviseerd om wel overdrachtsbelasting af te dragen, maar bezwaar te maken tegen de overdrachtsbelastingaanslag onder verwijzing naar de uitspraak van het gerechtshof. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!