Een ondernemer heeft mensen nodig. Allereerst een goed team, maar soms ook andere mensen. En dat levert bij sommige ondernemers nog wel eens discussie op.
Laatst kwam dat weer eens naar voren. Bij een aandelenoverdracht gaf de verkoper van de aandelen als privépersoon een garantie af dat de balans van de vennootschap (kort gezegd) correct was en geen rare verrassingen bevatte.
Ik vertelde de verkoper dat hij hiervoor de toestemming van zijn echtgenote nodig had en dat vond zowel hij als zijn echtgenote heel vreemd. Het was zijn bedrijf, dat via zijn holding werd uitgeoefend en hij was ook nog eens op huwelijkse voorwaarden gehuwd.
Helaas voor deze ondernemer, moest zijn echtgenote toch toestemming verlenen voor de garanties. De wet zegt immers dat een echtgenoot die zich borg stelt voor een ander (zoals bij zo’n balansgarantie) daarvoor de toestemming nodig heeft van de andere echtgenoot ongeacht de eventuele aanwezigheid van huwelijkse voorwaarden.
Wordt de toestemming niet gegeven, dan kan de echtgenoot die toestemming had moeten geven de transactie vernietigen. Met deze toestemming wil de wetgever het gezin beschermen. Immers, als zo’n garantie wordt ingeroepen, kan dit ervoor zorgen dat het huis van de ondernemer wordt verkocht. De toestemming is weer niet nodig als de garantie verricht is in het kader van de normale uitoefening van het bedrijf. De rechtspraak legt dit echter heel beperkt uit. Het daadwerkelijk verlenen van garanties en borgstellingen zelf dient dan de normale uitoefening van het bedrijf te zijn en dat is natuurlijk maar zelden het geval. Kortom: zorg ervoor dat de toestemming verleend wordt. Dit voorkomt vervelende verrassingen achteraf.
Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!
Notaris Mr. Ramon van Schijndel
www.notaristeeuwen.nl