Twee jaar geleden fuseerden het Cuijkse ROC de Leijgraaf en het Koning Willem I College. Een van de redenen voor de fusie is de krimp van het aantal studenten plus de trend dat een deel van hen naar de steden trekt, wat gevolgen heeft voor de kleinere locaties. “We zijn inmiddels een partner van formaat: één ROC binnen één arbeidsmarktregio. Als grotere organisatie kunnen we ons samen sterk maken om goed onderwijs in de regio te behouden. Met gebruikmaking van elkaars kwaliteiten versterken we het onderwijs verder. En die samenwerking levert meer op dan de spreekwoordelijke som der delen.”
Een gesprek met bestuurder Dominique Majoor en Rolf Asbroek (projectleider Open Badges en Community Manager Land van Cuijk) over de visie en ontwikkelingen van Koning Willem I College in het Land van Cuijk. De onderwijsinstelling in Cuijk telt zo’n vierhonderd studenten, van wie doorlopend ongeveer de helft op stage is.
“Wanneer je alles in één hand hebt, kun je makkelijker de regio bedienen”, aldus Dominique Majoor. “Het behouden van talenten en goed onderwijs is een belofte die we de regio gedaan hebben. Centraal daarin staat het vasthouden van talenten voor de regio. De arbeidsmarkt heeft immers behoefte aan goed toegeruste mbo-studenten. Een andere belofte is dat we daarbij ín de regio blijven. Ons aanbod gebeurt dus vanuit vier regionale communities: Land van Cuijk, Oss, Meierijstad en ’s-Hertogenbosch. We hebben in Land van Cuijk een interessant aanbod voor jongeren die juist in Cuijk willen blijven. Want niet iederéén wil naar die stad. Bovendien is er hier de vraag vanuit de markt.” In die belofte naar een passend, volwaardig aanbod voor mbo-studenten, aansluitend op de behoeften van de arbeidsmarkt, liet de onderwijsinstelling een onderzoek verrichten: ‘Verkenning Land van Cuijk’. “We gaan niet zomaar allerlei opleidingen starten, zoals de ‘harde’ techniek, want dat aanbod is er al. We kijken dus scherp naar waar behoefte aan is en waar wij onze kwaliteiten nog verder in kunnen versterken. Iedereen met behoefte aan bijvoorbeeld een opleiding in hospitality en gezonde voeding binnen het Land van Cuijk, kan hier terecht. We willen een hybride vorm van onderwijs aanbieden, met disciplines die elkaar ondersteunen.
Rolf Asbroek legt uit: “We willen doorontwikkelen en ons opleidingsaanbod uitbreiden. Denk aan industrieel productontwerpen (wat start in het schooljaar ‘25/’26) en uitbouwen van de opleidingen horeca, met
focus op gezonde voeding. We zijn hier traditioneel heel sterk in de hospitality, met onze koks, met onze managementopleidingen in de horeca, met onze gastheren en gastvrouwen. Maar ook in travel en leisure, wat aansluit op toerisme, een nieuwe economische motor voor het Land van Cuijk. Op de sterke vraag naar gezonde voeding steken wij in met onze toekomstbestendige Dutch Cuisine-aanpak. En we hebben hier een laboratoriumschool, vijfhonderd meter verderop.” “Verder hebben we in Cuijk een aantal ICT-opleidingen. Binnen ICT gaan we ons meer richten op big data, AI, cyber security en Internet of Things. En dan is er nog het laboratoriumonderwijs: dat trekt vooralsnog niet zo veel studenten, maar er is wel vraag vanuit de markt. We zien interessante relaties met procestechniek. We willen heel graag dat de omgeving hierover mee gaat denken.”
De derde aanbeveling uit het onderzoeksrapport is om binnen het Land van Cuijk nadrukkelijk de verbinding te zoeken met lokale betrokken partijen, meer nog dan de afgelopen paar jaar is gebeurd. Dominique Majoor: “Niet alleen met andere onderwijsinstellingen – we willen ons ook verbinden met overheden en het bedrijfsleven. De vier regionale communities hebben alle een onderwijsdirecteur die daarin de lead heeft. Voor het Land van Cuijk is dat Marc Raaijmakers, hij is het primaire aanspreekpunt voor wat bijvoorbeeld een klankbordgroep zou kunnen worden waarin ondernemers meedenken over ontwikkelingen in ons onderwijsaanbod.” Rolf Asbroek vervolgt: “We willen input ophalen, toetsen. Zoals al langer gebeurde binnen het Klankbord Horeca. We willen op die manier een lijn door kunnen trekken vanuit primair onderwijs, via het voortgezet onderwijs, via het mbo naar het hbo of bedrijfsleven. En die partijen zijn er in het Land van Cuijk. Denk aan een Jong Ondernemend Platform, Industriële Kring Land van Cuijk & Noord Limburg, Platform Mooi Maasvallei, AgriFood Capital, het Smaakcentrum. Samen hebben we iets moois in handen.”
”Steeds vaker zien wij cross-overs of multidisciplinaire vraagstukken”, beseft Dominique Majoor. Die existentiële rol willen we graag pakken vanuit het mbo. Denk aan het oprichten van Het Talent Atelier in Land van Cuijk: een inspirerende en dynamische plek waar onderwijs en het werkveld op een innovatieve manier samenkomen. Het verzorgen van onderwijs aan nieuwkomers, het bieden van kansen aan inburgeraars. Dat kan ook weer helpen bij arbeidsmarktvraagstukken en het geldt ook voor ‘een leven lang ontwikkelen’ en alles rondom nascholing. Het is dit totale pakket dat mij een enorme mbo-fan heeft gemaakt.”