ONDERNEMERSPRIJS LAND VAN CUIJK & NOORD-LIMBURG
De tweeënentwintigste editie van de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg focust, voor het eerst, óók op ‘opmerkelijk ondernemerschap’. Sinds vorig jaar kenmerkt het evenement zich door een nieuwe aanpak, waarbij de organisatie zich opnieuw is gaan afvragen wat iemand nu werkelijk een goede ondernemer maakt. Deze vernieuwende blik past in de huidige tijdsgeest. “Het is belangrijk dat we als organisatie goed blijven luisteren naar de geluiden om ons heen.”
In 1996 zag de Ondernemersprijs het levenslicht. Bedrijfsleven, gemeenten, arbeidsvoorziening en onderwijs wilden impulsen voor de regionale economie. En dus kwam er een podium voor goed ondernemerschap. De jury baseert zich nog altijd op deze invalshoeken: wat zijn de investeringen, wat is de visie, de strategie, de groeipotentie? Een goede ondernemer maakt namelijk meer dan winst alléén. Pas dan maakt hij of zij zich echt onderscheidend. En daarom gaat het bij de Ondernemersprijs niet in de eerste plaats om de onderneming, maar om de ondernemer zélf. De naam zegt het immers.
Een ‘bredere’ prijs
Netwerken, zoals banken, accountants en ondernemersverenigingen, houden het hele jaar hun ogen en oren open. Zij dragen kandidaten aan bij de selectiecommissie, die daarvan ongeveer een handvol aan de jury voordraagt. Deze stelt via nader onderzoek en uitgebreide bedrijfsbezoeken de genomineerden vast. En kent vervolgens ook de gouden en de zilveren prijzen toe. Zijn de genomineerden bekend, dan kan daar vervolgens – via de website – op gestemd worden. Deze keuze telt mee voor de Publieksprijs. De aloude Startersprijs is ‘breder’ geworden en draagt een nieuwe naam: die van ‘opmerkelijk ondernemerschap’. De prijs is bedoeld voor hij of zij die iets bijzonders als ondernemer heeft verricht en daarmee is opgevallen. Door passie, moed of overtuiging. Door persoonlijke invloed, visie en strategie, duurzaamheid en creativiteit. Een prijs voor een teamspeler die leiderschap en zichtbaarheid toont buiten zijn of haar onderneming. Dat kan dus ook een starter zijn. Of iemand die sterk maatschappelijk betrokken is. Of mogelijk zelfs tegenslag gehad heeft, in zakelijk opzicht of misschien wel persoonlijk. Er komt ook een oeuvreprijs: een bijzondere onderscheiding, die niet per se elk jaar uitgereikt wordt.
Veel draagvlak
Met de nieuwe aanpak geeft de organisatie gehoor aan geluiden uit de regio, aldus Martin van Collenburg, die vorig jaar voorzitter Jan van Raaij opvolgde. “De Ondernemersprijs is een ‘instituut’ en dat willen we verder uitbouwen. ‘Rabobank’ is vorig jaar bewust uit de naam verdwenen. Dat heeft sponsortechnisch ook enige gevolgen, maar het doet mij erg goed dat een nieuwe wervingsactie erg mooie respons oplevert. Werkelijk iedere benaderde doet mee. Je mag concluderen dat de regio onze prijs nog altijd een heel warm hart toedraagt. Het is goed te weten dat er zoveel draagvlak is.” In de nieuwe opzet zijn genomineerden aan hun voorgangers gekoppeld. De genomineerden van het jaar ervoor zijn een soort buddy waarmee ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Wie genomineerd wordt, wordt immers gedwongen na te denken over heel veel dingen. Opeens dienen ondernemers zich af te vragen wie zij zijn, wat zij met hun bedrijf willen bereiken of waar zij voor staan. Ook het zichzelf presenteren is voor velen bepaald geen alledaagse bezigheid. De verworvenheden hiervan zijn onmiskenbaar. Genomineerden zeggen zonder uitzondering ‘gegroeid te zijn’ gedurende het traject, ook op persoonlijk vlak.
Erbij zijn
De resultaten meebeleven? Het kan tijdens de prijsuitreiking, op vrijdag 3 november, in Schouwburg Cuijk. Aanmelden? Meer informatie? Kijk op: www.deondernemersprijs.nl