Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) ingetreden. Deze wet biedt ondernemingen die in financieel zwaar weer terecht zijn gekomen een nieuwe mogelijkheid om de schulden op te lossen en daarbij een faillissement te voorkomen.
Om de schulden op te lossen, kunt u trachten om met uw schuldeisers een akkoord te bereiken over de manier waarop de schulden worden teruggebracht: het onderhandse akkoord. Voorheen kon een dergelijk akkoord enkel worden bereikt als alle betrokken schuldeisers daarmee instemden. Vanaf nu kan een dergelijke akkoord echter ook worden bereikt zonder instemming van alle schuldeisers!
Wanneer minimaal tweederde van de schuldeisers akkoord gaan met het voorstel, dan kan het onderhandse voorstel vanaf nu worden goedgekeurd door de rechter. Dit noemt men de homologatie. Dit heeft als gevolg dat alle schuldeisers gebonden zijn aan het goedgekeurde onderhandse akkoord, dus ook de schuldeisers die oorspronkelijk niet akkoord wensten te gaan!
De WHOA hoeft niet alleen te worden ingezet om de onderneming weer levensvatbaar te maken, maar kan ook gebruikt worden ter beëindiging van een bedrijfsvoering, bijvoorbeeld wanneer het bedrijf of een bepaalde bedrijfstak reeds inactief is geworden. Aan de WHOA zitten natuurlijk wel voorwaarden, maar in het beste geval kunnen alle schulden worden afgekocht door een veel kleiner bedrag aan te bieden.
Wenst u een faillissement te voorkomen? Onze advocaten kunnen samen met u de mogelijkheden voor de continuïteit van uw onderneming of de beëindiging van uw bedrijf onderzoeken. Neem gerust contact met ons op.
GH Advocaten