Miet Air
Verscholen in het groen van het Beerse buitengebied, op het terrein van de voormalige minicamping Het Jagershof, ligt ‘artist residence’ Miet Air. Voor kunstenaars die tijdelijk een woon- en werkplek betrekken los van hun bekende omgeving. Waardoor ze nieuw werk kunnen creëren, tentoonstellingen voorbereiden of bijvoorbeeld onderzoek kunnen doen. Soms staat ook het ontmoeten van andere culturen, kunstenaars, materialen of leefomgevingen centraal. “In een artist residence kijk je een tijdje niet of anders tegen je eigen werk aan, als het ware.”
Miet Air bestaat sinds 2012. De bijzondere architectuur door Nexit Architecten uit Arnhem springt direct in het oog. Onder het credo ‘vernieuwing van traditie’ transformeerde Nexit het terrein tot een parkachtige omgeving, geïnspireerd op een traditioneel boerenerf. Zelfs een ‘kas’, een transparante werk- en expositieruimte, ontbreekt niet. Met de recreatiebestemming die op het terrein rust konden de initiatiefnemers Bart Stok en Loek Hambeukers indertijd aan de slag. Beiden zijn al jarenlang actief als beeldhouwer-kunstenaar. Ze hebben zich vooral toegelegd op het werken in brons.
Een ‘stimulerende omgeving’
Miet Air noemt zichzelf een ‘stimulerende omgeving waarin beeldhouwers en kunstenaars inspiratie en kennis op kunnen doen’. Als kunstenaar mag je zelf weten hoe lang je verblijf bij Miet Air duurt, tot een maximum van zes maanden. Het particulier initiatief wil niet afhankelijk zijn van subsidies omdat het remmend zou werken op de creativiteit en ontwikkeling van kunstenaars. “Want je stopt je tijd in de verkeerde dingen. Stop het liever in het werken”, aldus Loek Hambeukers. “In onze inspirerende en natuurlijke omgeving kunnen professionele kunstenaars door zich volledige toe te wijden, te experimenteren, kennis over te dragen en samen te werken hun creativiteit voeden. Je vindt nieuwe wegen, werkt aan je ontwikkeling en verlegt grenzen.”
Het tweetal kent elkaar al de nodige jaren, onder meer via cursussen en exposities. Bart Stok had in Tilburg een bedrijf in olijfolie en tapenade, en dat heeft hij verkocht. “Bart is kunstenaar en zakenman tegelijk. Sommigen hebben die gave. We kunnen Miet Air draaien met een deel van het geld dat Bart erin gestoken heeft. Dit bedrijf bedruipt zichzelf, er is in principe geen verdienmodel. Dat geeft enorme rust voor onszelf, maar ook voor de aanwezigen. Overigens zijn er voor de kunstenaars zélf wel subsidiemogelijkheden, via het Mondriaanfonds.”
Technieken behouden
Miet Air richt zich voornamelijk op beeldhouwers of kunstenaars die driedimensionale kunst maken. Juist voor deze groep is het lastig om buiten hun eigen atelier te werken vanwege de materialen, gereedschappen en apparatuur die nodig zijn. Maar ook kunstenaars in andere disciplines zijn welkom als niet alle paviljoens en appartementen bezet zijn. Ze vinden er een goed uitgeruste werkplaats waar ze met steen, brons, metaal, keramiek en glas aan de slag kunnen. Bart Stok en Loek Hambeukers hebben vooral veel kennis over brons en het volledige gietproces ervan.
Bart Stok: “De maximaal zes maanden geven een kunstenaar ruim de tijd om zijn of haar creatieve geest zijn gang te laten gaan. Daarnaast organiseren we regelmatig workshops ‘beelden in brons’. Dit doen we voor amateur-kunstenaars of mensen die graag eens kennis willen maken met de techniek van het maken van beelden in brons. Wij vinden het belangrijk dat technieken behouden blijven. En dus begeleiden we het proces, tot aan het moment dat het beeld gegoten gaat worden. Dat is een totaal andere insteek dan bij een fabrieksmatige gieterij, zoals Cuijk er uiteraard ook eentje kent. Zij zijn ingericht op grootschalig en seriewerk en hebben met de opdracht zélf in principe niets van doen. Bij ons gebeurt dat juist wél: hier gaat het vooral om het creatieve proces dat eraan voorafgaat.”
Japan en Australië
‘Klanten’ van Miet Air komen vooral uit het buitenland. Beers mocht al de nodige Japanse kunstenaars verwelkomen, maar gasten uit Australië. Loek Hambeukers: “Als deze kunstenaars eenmaal hier zijn, proberen zij natuurlijk ook meteen bijvoorbeeld een of meerdere exposities te regelen.” Er staan drie huisjes en twee appartementen op het terrein. Een derde appartement is eventueel ook beschikbaar. “Maar het is zeker niet zo dat we doorlopend vol zitten. Dat is dus ook niet streven. Niettemin krijgen we een aardige toeloop. Kunstenaars vinden ons via de hun bekende samenwerkingsverbanden, waarbij ook wij zijn aangesloten.”
Twee keer per jaar stellen de initiatiefnemers de locatie open voor het publiek en organiseren ze exposities. “Dat doen we bewust, omdat we vinden dat de buitenwereld het ‘recht’ heeft om te zien wat hier gebeurt. En verder proberen we contacten tussen ‘onze’ kunstenaars enerzijds en initiatieven en ondernemers in de regio anderzijds te bevorderen. Er is niets mis met een artistieke en commerciële kruisbestuiving. Want we hebben hier iets moois neergezet voor onszelf, maar ook voor iedereen die hier wil komen. We zijn geen bedrijf, we zijn ook niet puur een gieterij of werkplaats; we zijn vooral een plek waar iedereen zich goed moet voelen.”