‘Niet maken wat de klant vráágt, maar wíl’
Driessen Architectuur bestaat tien jaar
“Een goede architect is een verbinder, bedenkt oplossingen die een ander van te voren niet ziet. Waarom komt een projectontwikkelaar graag bij ons? Omdat wij heel goed zijn in moeilijke sudoku’s, zeg ik altijd. Heel veel architectenbureaus houden daar op. Wij vragen door, juist als er geen oplossing lijkt te zijn. En dan kom je tot verrassende antwoorden.” Het Venrayse Driessen Architectuur, rond directeur en oprichter Johan Driessen, bestaat tien jaar. En, heet van de naald: de architect, die zijn liefde voor het Land van Cuijk en Noord-Limburg koestert, is kortgeleden genomineerd voor de Venrayse Ondernemers Prijzen.
Johan Driessen woont in Nieuw-Bergen en is van oudsher sterk op Boxmeer, en daarmee min of meer het Land van Cuijk, georiënteerd. Hij werkte lange tijd in Horst en heeft daarmee twee netwerken die hij liefdevol onderhoudt: Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. Als architect realiseerde Johan Driessen de afgelopen kwart eeuw veel projecten in de regio. Als architect én klankbord is hij voor velen een partner in creatieve oplossingen.
Partijen bij elkaar brengen
Driessen Architectuur werkt sinds 2014 vanuit Venray met veel succes en vooral plezier aan een brede opdrachtenportefeuille: van nieuwbouwwoningen en utilitaire projecten tot transformatie en herbestemming van bestaande gebouwen, scholen, sportparken en een brandweerkazerne. Werkend in stedelijk en landelijk gebied heeft het bureau veel ervaring met RO-procedures en brengt het partijen bij elkaar.
Johan Driessen is één van de oprichters van de Vastgoedsociëteit Land van Cuijk en Maasduinen, zo’n vijftien jaar geleden. “In het Land van Cuijk was geen bouwnetwerk. Grote aannemers van ‘buiten’ kwamen hier opdrachten invullen. Dat wilde wij keren en zo is er nu ook zakelijk een sterke band ontstaan in de regio. Waarom een bureau in Venray? Ik heb een grote klantenkring in Horst-Venray, dus het was een strategische keuze. In de buurt van de A73 zitten we sowieso op een toplocatie. En daarbij is Venray ‘Zuid-Brabant’, zeg ik altijd maar met een knipoog. We zijn het grootste architectenbureau van de regio, met twaalf medewerkers.”
Bouwen in de kernen
Johan Driessen trekt zich het lot van met name de kleine kernen aan. “Voor de sociale en maatschappelijke cohesie is het belangrijk dat we blijven bouwen in de regio. Op elk van de 33 kernen ligt nu een bouwopgave.” Juist dan is het ‘doorvragen’ door een architect van belang. Vaak is er meer mogelijk dan iedereen, ook beleidsmakers, denken, vindt Johan Driessen. “Soms ‘wil’ men liever geen oplossing, want die zou er simpelweg niet zijn. Op zulke momenten vragen wij ‘waarom het dan niet kan?’ Waarom zegt iemand ‘nee’? Wij proberen de vraag achter de vraag te achterhalen. En dan kom je tot verrassende antwoorden én oplossingen.”
“Wij maken dus niet wat de klant vráágt, maar wat hij wíl. Daarbij is het altijd een uitdaging om de juiste medewerker bij de juiste klant te krijgen. Deze wil immers geen huis, maar een ‘thuis’. Een goede architect is een verhalenverteller, zeg ik altijd. De man met de gitaar bij het kampvuur. Wij beloven dus veel, maar ik weet dat mijn team het kan waarmaken.”
Venrayse Ondernemers Prijzen
En nu is de Nieuw-Bergense architect, samen met drie andere ondernemers, genomineerd voor de Venrayse Ondernemers Prijzen. De uitreiking is op 9 januari, het thema: ‘Ondernemerschap in de breedste zin’. “Ik ben apetrots. Maar, we doen het samen. Wat nu zo mooi is: je wordt ‘verplicht’ om je bedrijf weer eens tegen het licht te houden. Het is een verfrissend moment om te kijken naar: wat hebben we gedaan? Wat kan er nog beter? En ook: wat gaan we de komende tien jaar doen? Want er komt per 1 januari weer nieuwe wetgeving aan, die om specifieke expertise vraagt. Niet iedereen is zich er bewust van dat je daar nu al mee bezig moet zijn. Denk aan de duurzaamheidsopgave.”
Ook om die reden omringt Johan Driessen zich graag met frisse krachten. “We hebben vrijwel permanent een stagiair, zoals ik ook ooit ben begonnen. De laatste afstuderende heeft ons veel gebracht op gebied van duurzaamheid, gewoon door een project opnieuw te analyseren volgens een bepaalde rekenmethodiek. Dan blijkt dat dingen, vaak simpel, nóg veel duurzamer te maken zijn. Een medewerker heeft dat opgepikt en gaat daar nu op door. Belangrijk, want de zakelijke markt wíl wel duurzaam, maar het is nog niet altijd goedkoper of sneller, en ook dat zijn issues voor ondernemers. Wij denken mee.”
Projecten
De afgelopen jaren realiseerde Driessen Architectuur nieuwbouwwoningen en appartementen in het Hoenderpark Ottersum, bedrijfsgebouw Ambiente in Boxmeer en als huisarchitect van Vastadis Projectontwikkeling was men actief in Beugen-Boxmeer en ontwierp men hun nieuwe hoofdkantoor in Cuijk. Verder was er de herbestemming van de Rabobank Gennep tot appartementen. Meer recent ontwierp het bureau alle honderd projectmatige en CPO-woningen voor het uitbreidingsplan Heldersveld te Overloon. In onder meer Boxmeer, Hengelo en Maastricht lopen projecten in de zakelijke hallen- en kantoorbouw.
Johan Driessen (rechts) en zijn team: dynamiek in architectuur.