‘Naast de agrarische markt, nu ook industrie en utiliteit’
Kunststoftechniek NL
Kunststoftechniek NL ontwikkelt duurzame kunststofoplossingen voor industrie en utiliteit. Met een uitgebreid machinepark en meer dan drie decennia ervaring in de kunststofindustrie streeft het team langetermijndoelen na, waarin duurzaamheid een belangrijk speerpunt is. De focus ligt op het aangaan van langdurige relaties met opdrachtgevers, waarbij men graag (pro-actief) meedenkt met wensen van de klant. Op die manier borgt men kwaliteit en betrouwbaarheid.
Kunststoftechniek NL is een zusterbedrijf van het welbekende Scan-Air: een toonaangevende producent van ventilatie-, daglicht- en uitloopsystemen voor de agrarische sector. Het bedrijf, opgericht in 1992 in Mill, levert wereldwijd producten. In 2017 werd Scan-Air overgenomen. Algemeen directeur en mede-eigenaar is Puck Hendriks. In 2022 streek hij met Scan-Air neer aan de Kokerbijl op Bedrijvenpark Laarakker.
Ook productie voor derden
“We hebben op de nieuwe locatie ook geïnvesteerd in een eigen spuitgietmachinepark”, vertelt hij. “Met de bedoeling dat we, naast voor Scan-Air, ook productie voor derden realiseren. Daarvoor richten we ons dus naast de ons bekende agrarische markt, ook op industrie en utiliteit. Voorheen werd de spuitgietproductie, met eigen matrijzen, elders gedaan. Nu doen we dat in eigen huis. Daarnaast fabriceren we al decennialang kunststof producten, die we zelf assembleren. Ook die kennis zetten we vanaf nu in voor industrie en utiliteit. Voor de Nederlandse markt, wie weet wat de toekomst brengt.”
De diensten van Kunststoftechniek NL omvatten onder andere spuitgieten, CNC-frezen, kunststof lassen en zagen, 3D-printen en de assemblage van (half)fabrikaten. Spuitgieten is een vormgevingstechniek die het realiseren van complexe producten mogelijk maakt. Het is een van de meest gebruikte vormgevingstechnieken voor kunststof onderdelen. Door de kosten van het maken van een matrijs is spuitgieten echter alleen geschikt voor grote productieaantallen. Mogelijke afnemers zijn er genoeg, weet Puck Hendriks. “Denk aan interieur- of systeemwandbouwers die aluminium of rvs verbinders gebruiken, terwijl deze in kunststof voordeliger zijn. Een typisch voorbeeld van producten die doorgaans worden gedraaid of gefreesd, maar waarvan de productie (bij grotere aantallen) in spuitgieten goedkoper is.”
Voor industriële processen
“We kunnen opdrachtgevers compleet ontzorgen doordat we naast spuitgieten dus ook de verwerking van kunststof materialen volledig beheersen. We denken mee van ontwerp tot eindproduct. Dat is een groot verschil ten opzichte van de meeste aanbieders van spuitgietonderdelen. Wij kunnen voor bedrijven en instellingen ook alle andere kunststofoplossingen aanbieden. Denk aan de productie van bijvoorbeeld kunststof opslagkasten, lekbakken of plantenbakken. Zowel maatwerk als series zijn mogelijk. Een pluspunt is dat onze producten vanuit hun toepassing bestand zijn tegen stof, vocht en bijvoorbeeld ammoniak. Dat maakt ze automatisch inzetbaar in veruit de meeste industriële processen.”
Kunststoftechniek NL bewerkt deze materialen via onder meer zagen, lassen en CNC-frezen. Dat gebeurt met het machinepark van Scan-Air. De CNC-gestuurde freesmachine realiseert 3D-onderdelen tot wel 3700 x 1600 mm. Deze worden vervolgens gelast of gemonteerd tot eindproduct. Dit kunnen zowel platen voor ventilatiekokers zijn, maar ook alle uitslagen voor bochten, T-stukken en overige hulpstukken met afwijkende vorm worden hierop gemaakt. “We printen ook producten in 3D”, vervolgt de directeur. “Het is een goed alternatief voor het produceren van kleinere aantallen. Er is dan geen (dure) matrijs nodig. 3D-printen is bijvoorbeeld bijzonder geschikt om prototypes te creëren.”
“Tot slot verzorgen we ook de assemblage van (half)fabrikaten. Daarvoor werken we samen met IBN en Roggy-Dichterbij. Soms worden onderdelen bij hen op locatie geassembleerd, maar er zijn ook dagelijks meerdere van hun medewerkers in onze eigen fabriek aan het werk.”
Duurzaamheid leidend
Ook in de fabricage van kunststof producten is duurzaamheid leidend. Puck Hendriks: “Spuitgieten doen we zoveel mogelijk met regranulaat, dat is hergebruikt kunststof. Soms heb je volledig ‘virgin’ materiaal nodig, bijvoorbeeld voor onderdelen met hogere maat- en of kwaliteitseisen. Maar bij onderdelen die bijvoorbeeld in een profiel zitten, is dat geen vereiste. Spuitgieten is overigens per definitie een proces waarbij in feite al het ‘afval’ eindeloos hergebruikt kan worden.”
Ook in andere opzichten denkt Kunststoftechniek NL duurzaam. De warmte die de spuitgietmachines afgeven, gaat door een warmtewisselaar en wordt in de winter gebruikt om het pand te verwarmen. Verder wordt er optimaal gebruik gemaakt van zonnepanelen. Zo beperken de 45 medewerkers het verbruik van grondstoffen en energiebronnen tot een minimum.
Algemeen directeur Puck Hendriks in het spuitgietmachinepark.