MSD ANIMAL HEALTH BOUWT EN BREIDT UIT
MSD Animal Health in Boxmeer staat in de steigers. Zowel binnen Research&Development als de productieafdelingen wordt er flink uitgebreid en nieuw gebouwd. Zo ontstaat er een verdubbeling van de productiecapaciteit in de Bioreactor Facility Boxmeer (BFB). Maar ook onderzoek en ontwikkeling bij Animal Health zit in de lift. Het levert nu al, maar waarschijnlijk ook de komende jaren, telkens vele tientallen nieuwe arbeidsplaatsen op.
“MSD doet het heel goed”, aldus Henk Nugteren, algemeen directeur van MSD Animal Health in Nederland. “Wij hebben te maken met een wereldwijd groeiende vraag naar proteïnen. Vlees en vis, dus. Dus groeit ook de vraag naar producten die de groeiende veestapel beschermen. En doordat we het gebruik van antibiotica willen verlagen, ontstaat er meer ruimte voor vaccins. Daarnaast is er de groeiende markt voor huisdieren. In Europa en Noord-Amerika kennen we het al, maar inmiddels geeft ook de consument in Azië meer uit voor het welzijn van zijn of haar huisdier. Denk aan producten tegen vlooien of teken.” Het bezorgde MSD Animal Health een groei van een kleine tien procent in 2016. “Dat verwachten we voor dit jaar opnieuw”, vervolgt Nugteren. “Dat vraagt om flinke investeringen in zowel R&D alsproductiefaciliteiten.”
Verdubbeling capaciteit
Een mooi voorbeeld van investeringen bij productie is de uitbreiding van BFB. BFB is een van de productiefaciliteiten bij MSD Animal Health in Boxmeer. Het gebouw werd in 2003 gebouwd, oorspronkelijk bestemd voor de productie van humane vaccins, toen nog voor Nobilon, bedrijfsonderdeel van Organon BioSciences. In BFB wordt nu het antigeen geproduceerd dat het werkzame bestanddeel is inverschillende varkensvaccins van Animal Health. Belangrijke producten,en de vraag ernaar is onverminderd hoog. Productie opschroeven was in het bestaande gebouw niet mogelijk. En dus startten begin dit jaar voorbereidingen voor grootschalige uitbreiding.
Het gebouw wordt uitgebreid met ruim 365 vierkante meter. Er komt een nieuwe cel-, viruskweek- en inactivatielijn, mediabereiding voor de nieuwe productielijn, een koelcel én een kamertemperatuuropslag. Dat verloopt voorspoedig: als alles volgens planning blijft verlopen, kan het gebouw volgend jaar maart overgedragen worden aan de productie.
The little miracle man
In de nieuwbouw kunnen straks per jaar 175 miljoen extra doseringen antigeen worden geproduceerd. Ongeveer een verdubbeling van de productiecapaciteit van BFB. Vanwege de al genoemde, enorme vraag gaat de reguliere productie tijdens de bouw gewoon door. Voor minimale hinder kreeg de achterwand van het bestaande gebouw gaten en systeemwanden. Rond de jaarwisseling worden – in een shutdown van ongeveer vier weken – de gebouwen aan elkaar gekoppeld.
Bij het startsein van de bouw werd een bord onthuld. Naast artist impressions van de bouw is daarop de mascotte zichtbaar: the little miracle man, een biggetje op laarzen. “Dat beeld zegt het eigenlijk allemaal: met de laarzen aan in de modder, want we hebben een ambitieuze planning die we écht willen gaan halen”, stelt Henk Nugteren. Met de uitbreiding van dit productiegebouw is een investering van 21 miljoen euro gemoeid. De Boxmeerse productieafdeling is echter groter dat dit onderdeel alleen. “Er lopen gelijktijdig meer projecten en er komen nog meer investeringen aan”, verzekert de algemeen directeur. Omdat de uiteindelijke besluitvorming nog moet gebeuren, zijn we daar nog even behoedzaam over, maar er gaat hier beslist nog meer gebeuren.”
Extra laboratoria
Wat in ieder geval nú al zichtbaar is, is de renovatie en uitbreiding van de labruimte bij Research & Development. Alle R&D afdelingen (zie kader) maken in Boxmeer gebruik van microbiologische en virologische labs. Met name in die laatste categorie is er behoefte aan extra ruimte. Er is een investering gedaan van zo’n 15 miljoen euro voor renovatie en uitbreiding. De virologische researchlaboratoria worden ingrijpend geüpgraded. Omdat productontwikkeling te allen tijden door moet gaan is dat een heel gepuzzel. Een deel van een bestaand gebouw is compleet opgeknapt, en verbouwd en ingericht voor R&D-werkzaamheden. Dat fungeert nu als tijdelijke werkplek voor een aantal virologische labwerkzaamheden, zodat op de oude plek met de verbouwing begonnen kan worden. En dat gebouw wordt flink aangepakt. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe verdieping op waarin extra laboratoria gehuisvest worden. Een complexe operatie, maar als de verbouwingen klaar zijn, is het aantal virologische laboratoriumplekken dan ook flink uitgebreid: van 27 naar 42.
In 2018 keert de virologische research terug naar zijn oude, vernieuwde stek. De schuifpuzzel is dan echter nog niet klaar. Op dat moment verhuizen de biochemische labs naar een tijdelijke plek, zodat ook hun huidige locatie gerenoveerd kan worden. Verder maakt men nu waar mogelijk de routing in gebouwen efficiënter: alle stromen van mensen en goeden wordt logischer.
Werkgelegenheid
De plannen leveren nieuwe werkgelegenheid op. “Het afgelopen jaar hebben we zes procent personeelsgroei gezien, zowel in vaste als tijdelijke banen. Dat zijn zo’n zestig arbeidsplaatsen. Voor 2017 komen we naar verwachting uit op zo’n vijftig nieuwe plaatsen. Met dergelijke aantallen houden we ook voor de komende jaren rekening.”
Het past in de voorbereiding naar een nieuwe propositie voor de Nederlandse markt, aldus de algemeen directeur. “MSD is nationaal een van de grotere werkgevers. We doen het heel goed en toch kennen weinigen ons. Veel baanbrekende producten en technologieën komen hier vandaan. Wereldwijd doet onze organisatie het uitstekend en daaraan levert Boxmeer een belangrijke bijdrage. Na decennialange bijna ‘Brabantse bescheidenheid’ vinden we dat iedereen dat mag weten!”
Onderzoek en ontwikkeling in Boxmeer
Boxmeer is niet zomaar een Animal Health-locatie. Het is de grootste bio-site van Animal Health wereldwijd -waarschijnlijk ook buiten MSD. Er gebeurt onderzoek en ontwikkeling voor álle speciesgroepen waar Animal Health in actief is: herkauwers, pluimvee, varkens, huisdieren en kweekvissen. Het onderzoek voor die laatste groep gebeurt vanwege het karakter van de diersoorten niet in Boxmeer zelf, maar op locaties in Noorwegen en Singapore. De aansturing en coördinatie van de activiteiten verloopt echter wel via Boxmeer.