Een samenwerking tussen wetenschappers en technici uit verschillende disciplines. Met als ambitie: het best mogelijke leefstijl- en medicijnadvies te bieden op basis van een genetische test. Het Nijmeegse iGene, ontstaan in 2012, vindt dat ieder individu het recht heeft om zich volledig anoniem te laten informeren over de laatste wetenschappelijke stand van zaken rondom de eigen gezondheid en de mogelijkheden om zijn of haar gezondheid op persoonlijk initiatief te verbeteren. “Het is onze missie om mensen een gelukkiger leven te laten leiden door het toepassen van DNA-wetenschap.”
Ondernemer en procesanalist Roy Haan is de oprichter van iGene. “Als je kennis hebt van je eigen DNA, dan kun je daar gezondheidsvoordelen mee behalen”, zegt hij. “Aan de hand van je DNA kan veel beter voorspeld worden of en welke medicijnen werken in jouw persoonlijke geval, en hoe de dosering zou moeten zijn. DNA geeft inzicht in je biochemische processen – je stofwisseling – en daarmee in sommige ‘onverklaarbare’ klachten, zoals moeheid of lusteloosheid. Als je die kennis deelt met je huisarts, krijg je een veel betere diagnosestelling én behandelplan. Een aantal veel voorkomende stofwisselingsproblemen zijn goed in kaart te brengen met een DNA-analyse, terwijl je zonder die kennis vaak jarenlang aan het dokteren bent voordat je überhaupt hebt ontdekt waar jouw vage klachten vandaan komen.”
Schat aan informatie
Roy Haan heeft een bijzonder product op de markt gezet. “Dit was tien jaar geleden nog onbetaalbaar, laat staan beschikbaar. Nu kun je voor enkele honderden euro’s een schat aan informatie over jezelf blootleggen. Er zijn wel wat kanttekeningen. Zo is er de privacy: die is gewaarborgd doordat de klant een unieke sleutel heeft tot zijn of haar gegevens. Daarnaast kun je ook kiezen voor slechts gedeeltelijke kennis. Er zijn misschien dingen die je niet wilt weten. Neem ALS, een ziekte die nog niet te genezen is; heeft het zin als je weet dat je daar een verhoogde kans op hebt? Ook sommige soorten kanker zijn genetisch bepaald. Neem darmkanker: met een grotere kans daarop, ga je misschien wél naar dat bevolkingsonderzoek of pas je je levensstijl overeenkomstig aan.”
“Overigens kiest het merendeel van onze cliënten voor volledig inzicht in alle informatie, vaak na enig overdenken. Het is immers een slimme manier om meer over jezelf te weten te komen en er je voordeel mee te doen.”
Roy Haan
Na jaren van onderzoek en ontwikkeling, werd in 2018 het iGene Paspoort gelanceerd. Daarmee biedt iGene iedereen de mogelijkheid om inzicht te krijgen in zijn eigen genen, en relevante leefstijl- en medicatie-informatie te raadplegen op basis van een persoonlijk DNA-profiel. Het iGene-team heeft zich in een onderscheidende positie gemanoeuvreerd. De producten en diensten worden door steeds meer zorgprofessionals in een toenemend aantal Europese landen gebruikt ter ondersteuning bij diagnoses en het vaststellen van deze zogeheten farmacogenetische profielen.
De rubriek ‘Hofmans at work’ is een initiatief van