MAREL POULTRY
Het kan de voorbijganger niet ontgaan zijn: de nieuwbouw bij Marel Stork Poultry Processing BV. Het project was nodig, want het geeft de onderneming weer – letterlijk – armslag voor de komende jaren. Met veel glas en met de typerende sheddaken, waarvan de originele uitvoeringen grotendeels zijn verdwenen uit het straatbeeld en de resterende zonder moeite tot ons industrieel erfgoed gerekend mogen worden. Marel Poultry is wereldmarktleider en lijkt ook met de nieuwbouw een statement te willen maken: trouw aan het verleden, klaar voor de toekomst.
Marel Poultry is uitgegroeid tot het meest toonaangevende merk wereldwijd van systemen voor de verwerking van pluimvee. Boxmeer is het kloppend hart van Marel Stork. Hier vindt een groot deel van de wereldwijde productie en assemblage plaats. De wereldwijde verkoopteams, verkoopondersteunende afdelingen, serviceafdelingen, productielocaties, engineeringteams en onderzoeks- en ontwikkelingsteams worden aangestuurd vanuit het Boxmeerse Industry Center. Niettemin blijft Marel Stork lokaal verankerd: men ondersteunt lokale initiatieven, zoals Techno-Promo en biedt ruimte voor BBL-opleidingen. En dat is weer belangrijk voor de continuïteit in de toekomst.
Innovatie op één plek
Anton de Weerd, site manager, legt de aanleiding voor de operatie uit. “In 2006 namen we aan de overkant van de Handelstraat een pand over voor onze activiteiten van corporate. Het was in de jaren tachtig gebouwd voor tijdelijk gebruik. Dat was ook ónze opzet, maar door onze overname in 2008 is dat op de lange baan geschoven. Toen in 2014 de locatie in Oss werd gesloten, kwamen zo’n tachtig medewerkers hierheen, het totale aantal op zo’n 1200 brengend. Voor al deze mensen hebben we binnen afzienbare tijd weer een volledig up-to-date werkplek. Dat was ook beslist nodig.”
De nieuwbouw behelst een investering van ruim tien miljoen euro. Daarmee wordt het bestaande vloeroppervlak van de kantoren van Handelstraat 3 van 5500 vierkante meter met 3000 vierkante meter vergroot. Aan de achterzijde is 1200 vierkante meter nieuwe productieruimte gekomen. Dat heeft de volgende reden, aldus Anton de Weerd: “We willen alle innovatieve werkplekken centreren op één locatie binnen het bedrijf. Innovatie moet letterlijk fysiek bij elkaar kunnen zitten, is onze overtuiging. Daarvoor is een deel van de productieruimte aan de achterzijde van het pand uitgebreid, om plaats te bieden aan deze nieuwe ontwikkelingen. Het totaal aan productieruimten en magazijnen komt daarmee boven de 20.000 vierkante meter.”
Toekomst: derde verdieping
De algemeen directeur benadrukt dat de ‘uitbreidingen’ niet zozeer bedoeld zijn om extra werkgelegenheid op te vangen, hoewel Marel een flinke groei doormaakt. “Maar die zit vooral in de Verenigde Staten, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Het is dáár waar we mensen zullen moeten werven, want je wilt dicht bij de markt zitten. Hier in Boxmeer levert dat dus niet direct meer werkgelegenheid op. Wij zijn niettemin het innovatieve hart en dat zal hier ook blijven, gezien onze historie en kennis. Maar liefst zes procent van de omzet steken we in innovatie en R&D. Dat zegt genoeg.”
Het nieuwbouwdeel aan de voorzijde van het complex herbergt straks de bedrijfsonderdelen Vlees- en Verderverwerking, Innovatie en Manufacturing. Op de bovenverdieping komen onder meer twee conferentieruimten. Verder is er veel ruimte voor het kantoortuin-principe. De nieuwbouw is bovendien zó geconstrueerd – met extra in de grond geboorde funderingspalen die de ondergrond moesten verstevigen – dat er in de toekomst nog een derde verdieping bovenop gebouwd kan worden.
Leerstoel
Op de locatie aan de overzijde van de Handelstraat komt parkeer ruimte voor de Marel-medewerkers. In december wordt het pand opgeleverd, de officiële opening is gepland begin 2018. “Maar waarschijnlijk hebben we de nieuwbouw dan al in gebruik”, lacht Anton de Weerd. De oudbouw blijft de ‘Pluimveevleugel’, legt hij uit. What’s in a name, niet? “In aanvulling op ons bestaande democentrum denken we erover na om een innovatiecentrum op te zetten rond pluimvee en vleesverwerking. Zoals we ook al een Leerstoel Pluimvee en Vleesverwerking in samenwerking met Wageningen University aan het optuigen zijn.” Pluimvee- en andere vleesverwerking was en is van ongelooflijk belang voor onder meer de werkgelegenheid in deze regio. Het heeft ook daaraan gelieerde (toeleverings)bedrijven in het zadel geholpen. Dat mag volgens de Marel-voorman best gekoesterd worden omdat er nog een forse groei in deze sector mag worden verwacht. “Er is nog veel innovatie mogelijk en de benodigde kennis daarvoor zit in onze regio.”