Lieke van der Vorst.
www.liekeweetraad.nl
Lieke weet raad
In het voorwoord van de vorige editie Inzaken schreef Robert over het maatschappelijk gewenste antwoord bij de vraag: ‘Hoe gaat het?’ en wat de kracht is om hiervan af te wijken.
Graag doe ik er nog een schepje bovenop om het vanuit een nóg ander perspectief te benaderen.
Want hoeveel antwoorden kun je geven op de vraag ‘hoe gaat het met jou?’. Net zoveel antwoorden als dat er mensen zijn. Toch is het gelukt om ze onder te verdelen in vijf categorieën. Deze categorieën geven meteen de niveaus weer van de persoonlijkheidstheorie van Positieve Desintegratie (Positieve onaangepastheid) waarin ik mensen graag uitdaag om in te groeien.
Ik ben wel benieuwd hoe het met jou gaat en in welke categorie jij denkt te zitten? Júist als ondernemer heb je er baat bij om hierin te ontwikkelen aangezien niet jouw diensten maar jíj jouw bedrijf tot een succes maakt.
Zelf heb ik dit ook zo ervaren. Ik was bang voor en onbekend met mijn eigen kracht en zo hield ik mijzelf en mijn successen klein. Dacht dat dit het was en maakte er het beste van. Nu leef ik in overvloed, op alle gebieden, en besef ik dat niet het leven moeilijk was maar dat ik het mezelf vooral moeilijk heb gemaakt. Dit inzicht en het resultaat gun ik jou ook, zelfs wanneer dit betekent dat je door niveau 2 en 3 heen zult moeten en het dus niet makkelijk wordt.
Heb jij behoefte aan deze groei dan is de eerste stap die jij mag zetten; eerlijk toegeven aan jezelf en jouw omgeving dat het NIET goed gaat omdat je van binnen weet dat er meer potentie in jou schuilt. Juist door niet meer tegen dit gevoel te vechten, ga je de realiteit aan en kom je in beweging.
Meer weten over Lieke weet Raad en Positieve onaangepastheid? Neem dan eens een kijkje op haar website.
Niveau 5
Hoe gaat het? Heerlijk!
Weinig mensen behalen deze staat van zijn waarin er geen angsten meer zijn (zelfs niet voor de dood) omdat je het leven vanuit een veel ruimer perspectief ziet. Het gaat niet meer om jou(w ego) en dus wat anderen van jou vinden of jou zouden moeten geven. Je bent bevrijdt van al het MOETEN en bent enorm van waarde door jouw persoonlijkheid. Je ervaart het leven vooral nog als mooi.
Niveau 4
Hoe gaat het? Het gaat goed.
Je hebt inmiddels ondervonden dat ‘het gaat niet goed’ niet bestaat. Oja, je voelt echt nog wel pijn in bepaalde situaties maar je hebt ervaren dat die pijnen leiden tot antwoorden die jou weer verder helpen in je ontwikkeling. Groeipijn dus. Wie is er niet groot mee geworden;)
Je voelt je steeds meer van waarde en geniet van wat het je brengt.
Niveau 3
Hoe gaat het? Ik weet het niet…
Je voelt je van de ene kant goed omdat je uit je slachtofferrol bent gestapt en ervaart dat ‘het niet goed gaan’ jou dingen brengt waardoor je je juist beter voelt. Je bent hierdoor aan het veranderen. Jij beseft dat je niet afhankelijk bent van anderen om succesvol te zijn maar dat je hier zelf voor verantwoordelijk bent en dat je het ook waard bent en verdiend om dit te mogen ervaren. Omdat je het wel zo voelt maar de daadwerkelijke belichaming nog niet bereikt hebt is dit een fase met pieken (vertrouwen) en dalen (angsten).
Niveau 2
Hoe gaat het? Niet goed want…
Je erkent dat het beter kan en werkt heel hard om terug te gaan naar de situatie waarin het wél goed was. Vaak doe je dit door jezelf te overtuigen dat je het verkeerd voelt of dat je niet zo moet zeuren (niveau 2 maar gefocust op het resultaat in niveau 1).
Maar misschien voel je wel ergens dat er meer moet zijn en dat teruggaan naar hoe het was jou geen rust gaat bieden (niveau 2 naar niveau 3).
Of je blijft in een slachtofferrol zitten. Jou overkomt altijd alles en misschien ben je al heel vertrouwd geraakt met deze rol (niveau 2).
Niveau 1
Hoe gaat het? Het gaat goed.
Het gaat zijn gangetje. Je leeft comfortabel en hebt eigenlijk niets te klagen. De waarheid waar je (graag) in gelooft houd je op deze manier in stand. Je vraagt jezelf ook niet af; hoe gaat het met mij? Zolang er geen problemen zijn blijf jij lekker zo doorgaan. Om je intens gelukkig te voelen, wanneer je dit al bereikt, ga je op vakantie, streef je naar waardering van anderen of koop of gebruik je iets waardoor je je even geweldig voelt.