Elemans van den Hork Architecten
Daglicht op elke werkplek, als basis voor een goed gebouw. Een gebouw dat bovendien ‘groen’ is door de overgangen naar buiten. Fysiek, maar ook in beleving. Waar het binnenklimaat bouwkundig is ontworpen en pas daarna de technische oplossingen komen. Waar natuurlijke materialen en aantoonbaar energiezuinige oplossingen zorgen voor echte duurzaamheid. Peter Elemans en Bart van den Hork laten hun Osse architectenbureau bewust inspelen op en rekening houden met een veranderende wereld.
Het full-service bureau ontwerpt en werkt van oudsher aan projecten in woningbouw, ouderenzorg, onderwijs en aan maatschappelijke en bedrijfsgebouwen. Ook projecten als begraafplaatsen en opdrachten voor religieuze organisaties staan op het cv. Men verzorgt bouwkundig advies en bouwprojectmanagement en is actief vanaf het initiatief tot aan directievoering en toezicht.
Welbevinden centraal
Het bureau stelt het welbevinden van de gebruiker centraal. Een duurzaam gebouw moet in de basis goed bedacht zijn. “Bijvoorbeeld door daglicht te gebruiken, maar zonder overlast van de zon. Door een diversiteit aan ruimten te realiseren zodat er steeds een andere beleving en klimaatervaring is”, aldus Bart van den Hork. Volgens hem houdt dat mensen actief waardoor zij beter presteren (bedrijfsleven, onderwijs), zich beter voelen (woningbouw) en zelfs beter genezen (the healing environment in de zorg). “De ruimtelijke beleving van de omgeving draagt bij aan het succes.”
“We maken het verschil met licht en groen, omdat we overtuigd zijn van de heilzame werking ervan. Onderzoek wijst uit dat daglicht fitter en alerter maakt en stress verlaagt. Groen in, aan en rondom gebouwen geeft energie. Wie ontwerpt vanuit daglicht en groen, moet goed nadenken over de consequenties voor budget en binnenklimaat. Dat verlangt integrale ontwerpmethodiek en – vanaf het begin – nauwe samenwerking met opdrachtgever, gebruikers en andere specialisten binnen het ontwerpproces.”
Multifunctionele turnhal
Het bureau, dat bijna een eeuw bestaat, krijgt in Boxmeer steeds meer opdrachten. De thuishaven van Bart van den Hork (h)erkent de kwaliteiten van het tweetal architecten en hun team. Voor de gemeente Boxmeer ontwierp men de renovatie van sporthal ’t Hoogkoor (uit 1972) waarbij ook een nieuwe, multifunctionele turnhal voor gymnastiekvereniging De Meere verrijst. De turnhal wordt boven op het bestaande sportcomplex gebouwd en krijgt grote, markante vensters. Behalve het visuele effect vanaf de Burgemeester Verkuylstraat zorgen zij ook voor een grote hoeveelheid (te regelen) daglicht in de turnhal. Zo ontstaat er bovendien een mooie visuele verbinding tussen binnen en buiten.
Het buitenste deel steunt op kolommen en zo kenmerkt de hal zich als één groot wit volume dat ‘zweeft’ boven en naast het bestaande gebouw. Samen met de revitalisering van de kopgevel van het zwembad ontstaat een eigentijdse uitstraling voor het sportcomplex. De nieuwe luifel boven de entree weerspiegelt het robuuste van de nieuwe turnhal. Ook in de straks gerenoveerde entree krijgt daglicht veel meer kans. Hierdoor ontstaat een ruimtelijke, transparante en uitnodigende entree voor het hele complex. Tenslotte wordt ook het buitengebied rondom de sporthal gerevitaliseerd. Bamboebosjes gaan er het ‘hoge koren’ symboliseren.