In mei werd de Fairtrade Week gehouden. Nu is de gemeente Land van Cuijk nog geen Fairtrade-gemeente, maar de werkgroep Fairtrade Gemeente Land van Cuijk stelt vast dat er door wethouder Willy Hendriks en burgemeester Marieke Moorman hard wordt gewerkt om die kwalificatie te bereiken. Als bedankje daarvoor en om de Fairtrade Week te vieren overhandigde de werkgroep een cadeaudoos aan wethouder en burgemeester. Een Fairtrade gemeente is een mooi streven, maar wat kunnen ondernemers doen om hun steentje bij te dragen aan een rechtvaardiger verdeling van inkomen?
Thijs Albers is voorzitter van de werkgroep Fairtrade Gemeente Land van Cuijk, die momenteel werkt aan uitbreiding. “De voormalige gemeente Boxmeer was al een Fairtrade gemeente. We hebben nu nog tot het eind van het jaar om als Land van Cuijk ook aan de vereisten te voldoen. We streven naar één werkgroep voor de hele gemeente, want alleen zo is er voldoende draagvlak. Een actieve werkgroep is een van de voorwaarden om een Fairtrade- gemeente te kunnen worden.”
Koffie en meer
De werkgroep benadert volgens Thijs Albers bedrijven actief met de vraag of zij ook een bijdrage willen leveren. “Koffie is het meest sprekende voorbeeld in relatie tot het bedrijfsleven. De meeste ondernemers kunnen niet rechtstreeks fair handelen, omdat ze nu eenmaal geen zaken doen met ontwikkelingslanden of mensen die het minder goed hebben dan wij. Koffie is een van de meest verhandelde producten in de wereld en het is voor de meeste bedrijven een peulenschil om bijvoorbeeld Fairtrade koffie of thee in te kopen. Maar ook groente, fruit of textiel. Je maakt er een statement mee en bovendien is het amper duurder. Dat tussenorganisaties er ook nog wat aan verdienen, maakt voor ons geen wezenlijk verschil; het gaat erom dat de boeren en producenten en hun werknemers in Derde-Wereldlanden een leefbaar loon krijgen.”
Eerlijke prijs
In Nederland werken ruim tachtig Fairtrade-gemeenten mee aan een duurzame wereld waarin mensen, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. Door eerlijke handel te drijven krijgen boeren en werknemers in Derde-Wereldlanden een leefbaar inkomen. Een leefbaar inkomen is een universeel mensenrecht, aangegeven in artikel 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Wethouder Willy Hendriks was ook in haar vorige gemeente een voorvechter: “Fairtrade biedt producenten een eerlijke prijs voor hun exportproducten. Een prijs in verhouding tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de internationale marktverhoudingen. Eerlijke handel drijven, kan op een manier die ook nog eens weinig kost. Als gemeenten willen we laten zien dat het ons wat waard is dat onze inwoners zich bewust zijn van het welzijn in de wereld. Het is een deel van ons visitekaartje dat we laten zien dat we aan méér dan enkel oog hebben voor materialisme.”
‘Fairtrade zit in ons systeem’
Gebr. Janssen Beugen brengt Fairtrade in de praktijk, als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgens financieel directeur Peter van Houtum gaat het er hierbij allereerst om ‘onze eigen mensen bewust te maken van de dingen die om ons heen gebeuren’. “Fairtrade gaat vooral om duurzaamheid, om advies dat we onze klanten geven als het gaat om bijvoorbeeld energiebesparing. Maar ook om ‘social return’. Daarbij geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk binnen ons bedrijf. Zoals op onze eigen milieustraat, waar we restproducten van bouwprojecten scheiden voor hergebruik.”
Bij Gebr. Janssen wordt in de kantine Fairtrade-koffie en -thee gezet. Het bedrijf gebruikt FSC-hout, FSC-papier en FairWear bedrijfskleding. “Het milieu ontzien, kosten besparen én mensen aan werk helpen is een geweldige combinatie. Fairtrade zit in ons systeem!”
‘Nog geen automatisme’
Jolien Verbeeten runt met broer Jan en achterneef Koen Verstegen de PLUS- supermarkten in Overloon, Tegelen en Vierlingsbeek. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet langer een extraatje, maar een voorwaarde voor ondernemen. Fairtrade is daar één van”, legt ze uit. “Voor veel ondernemers is het nog geen automatisme, omdat het niet in hen opkomt dat die keuzes er überhaupt zijn. Toch kan, vanuit het hart, ieder bedrijf bezig zijn met Fairtrade, ook als je géén supermarkt hebt.”
“Wij bieden de klant de keuze voor wel of geen Fairtrade-artikelen. Onze basisartikelen zijn Fairtrade omdat we graag willen dat de klant het ‘tussen de oren’ krijgt. Maar ook een horecazaak kan bijvoorbeeld voor Fairtrade kiezen. En niet alleen koffie, maar ook het chocolaatje erbij. Of het sap. Of voor de bedrijfskleding. Dat laatste doen wij bij Heldro IJs bewust ook. Niet dat we dat breed uitdragen, maar we vinden het belangrijk. Het is mooi als die bewustwording bij meer ondernemers gaat leven.”
Vrijwilligers
Fairtrade Gemeente Land van Cuijk is op zoek naar vrijwilligers als toevoeging aan de werkgroep. Men zoekt vooral nog mensen in de voormalige gemeenten Grave, Mill en Sint-Anthonis. Het kost gemiddeld een uur per week. Reacties zijn welkom via: secretariaat@fairtradegemeentelvc.nl.